macOS Mojave

Wouter Nijsen
4 min leestijd
macOS Mojave

macOS Mojave is de eerstvolgende grote update voor de MacBook en iMac van Apple. Met de jaarlijkse software-update introduceert het bedrijf een aantal belangrijke nieuwe veranderingen en verbeteringen. Op deze pagina zetten we de belangrijkste features en informatie over de release op een rijtje. Op 24 september is macOS Mojave te downloaden.

macOS Mojave release: dit weten we er over

Apple onthulde macOS 10.14 Mojave tijdens de keynote op WWDC 2018. Dit evenement vond plaats op 4 juni 2018 en was ook de plek waar iOS 12 officieel uit de doeken werd gedaan. Na de keynote werd de eerste ontwikkelaarsbèta beschikbaar, waardoor developers alvast met de nieuwste versie aan de slag kunnen.

Lees verder na de advertentie.

De definitieve release van macOS Mojave vond op 24 september plaats. Dat werd onthuld tijdens het grote Apple-event in september waar nieuwe iPhones en de nieuwe Apple Watch werden onthuld. macOS Mojave komt een week later dan iOS 12, watchOS 5 en tvOS 12.

macOS 10.14 ondersteuning: kan jouw Mac de update draaien?

Waar High Sierra draaide op alle apparaten met de versie daarvoor, is dit bij Mojave anders. Apple laat de ondersteuning voor Macs uit 2009, 2010 en 2011 vallen, en focust zich op apparaten die in 2012 of later zijn uitgebracht. Heb je dus nog een oudere iMac of MacBook, dan blijf je helaas op macOS High Sierra steken. Check de lijst hieronder om te zien of jouw Mac de Mojave-update krijgt:

  • MacBook (begin 2015 en nieuwer)
  • MacBook Air (medio 2012 en nieuwer)
  • MacBook Pro (medio 2012 en nieuwer)
  • Mac mini (eind 2012 en nieuwer)
  • iMac (eind 2012 en nieuwer)
  • iMac Pro (2017)
  • Mac Pro (eind 2013, medio 2012 en 2010 met geschikte Metal-gpu)

macOS Mojave functies: de belangrijkste op een rij

macOS 10.14 Mojave is misschien wel de grootste Mac-update in jaren. Er worden een flink aantal nieuwe, maar vooral belangrijke features toegevoegd. Op deze pagina sommen we ze voor je op, zodat je precies weet wat er nieuw is.

1. Dark Mode voor de Mac

In macOS High Sierra was het al mogelijk om het Dock en de menubalk donker te laten kleuren, maar met Mojave krijg je een volwaardige Dark Mode. Hiermee krijgt het volledige besturingssysteem een donkere kleur, waardoor het bijvoorbeeld prettiger wordt om je Mac(Book) in de avonduren te gebruiken, omdat je minder last hebt van felle kleuren.

macos-mojave-officieel (5)

Bovendien zorgt de donkere modus ervoor dat foto’s meer van het scherm spatten en zou het voor ontwikkelaars fijner worden om met Xcode te programmeren. De Dark Mode zorgt er natuurlijk ook voor dat macOS een nieuwe look krijgt en er weer fris en nieuw uitziet. De dynamische achtergrond, die zich aanpast aan de verschillende dagdelen, helpt daar ook bij.

2. Veiliger en privacyvriendelijker

Apple geeft je met macOS Mojave nog meer controle over je persoonlijke informatie. Wanneer een app toegang nodig heeft tot bijvoorbeeld je contacten, locatie of microfoon, dan ontvang je hier voortaan een melding van. Dit werkt dus op eenzelfde manier als op iOS.

Ook wordt Safari een stukje privacyvriendelijker. Gebruikers krijgen de mogelijkheid om sociale netwerken, zoals Facebook, hen niet te laten ‘volgen’ met like-knoppen, waarmee ongemerkt informatie wordt verzameld. En dat is fijn, want hierdoor surf je anoniemer op het internet, zonder bang te hoeven zijn dat websites en sociale netwerken er met je persoonlijke gegevens vandoor gaan.

3. Verbeteringen voor Finder en je bureaublad

Er zijn ook praktische verbeteringen voor Finder aanwezig in macOS Mojave. Zo kan Finder je een kleine preview geven van bestanden, zodat je ze kort kunt inzien voordat je ze opent. Met de zogeheten ‘Quick actions’ kun je snel korte handelingen verrichten vanuit Finder, zoals het roteren van een foto of het samenvoegen van meerdere bestanden tot pdf.

macos mojave

Ook voorkomt macOS Mojave dat het bureaublad van je Mac in korte tijd vol komt te staan. Een nieuwe feature genaamd ‘Stacks’ zorgt ervoor dat bestanden automatisch bij elkaar komen te staan. In feite zijn het mapjes waar bijvoorbeeld alle afbeeldingen, pdf’jes en andere bestandsformaten in worden verzameld. Als je op zo’n verzameling klikt, komen alle bestanden tevoorschijn.

4. Mac App Store eindelijk verbeterd

We maken ons al geruime tijd zorgen om de Mac App Store en met Mojave moet de app-winkel eindelijk worden verbeterd. Het design van de Mac App Store gaat op de schop, waardoor het geheel overzichtelijker oogt, en het wordt makkelijker om nieuwe applicaties te vinden en downloaden. De app-winkel lijkt op de iOS-versie van de App Store, waar apps en bepaalde ‘collecties’ met grote afbeeldingen worden uitgelicht.

5. FaceTimen met 32 mensen tegelijk

Een andere belangrijke verbetering heeft te maken met FaceTime. Het is in macOS Mojave mogelijk om met maximaal 32 personen te groepsvideobellen. Voorheen kon je alleen één op één een videogesprek starten, maar nu kan dat dus met veel meer personen tegelijk. Dat wordt al gauw chaotisch, al kun je door op personen te klikken ze naar voren halen in het gesprek, zodat je beter kunt volgen wat hij of zij zegt.

Conclusie macOS Mojave review

Eindelijk komt Apple met een macOS-update waar genoeg toffe features in zitten om écht enthousiast te worden. Je Mac(Book) wordt niet per se sneller, maar krijgt door de Dark Mode wel een fraai nieuw uiterlijk en helpt je bovendien om je bureaublad opgeruimd te houden. Alleen die twee features maken Mojave wat ons betreft al interessant genoeg, al zijn er ook genoeg kleinere aanpassingen die het besturingssysteem weer wat slimmer maken.

Lees meer in de volledige macOS Mojave review

Heeft dit artikel je geholpen?

macOS Mojave archief

Bekijk archief (53 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu