iPhone voor beginners: van instellen tot apps downloaden

21 oktober 2019, 20:15
5 min leestijd
iPhone voor beginners: van instellen tot apps downloaden

Heb je voor het eerst een iPhone en kun je wel wat hulp gebruiken? Wij leggen je alles uit wat je moet weten als beginnende iPhone-gebruiker: van het instellen tot het downloaden van je eerste apps.

Lees verder na de advertentie.

Een nieuwe iPhone instellen

Als je een nieuwe iPhone koopt, zit er geen handleiding in het doosje. Maar dat is vaak ook niet nodig, want het iOS-systeem werkt heel intuïtief. Om te beginnen doe je eerst je simkaart in de simkaarthouder van de iPhone. Voor alle recente iPhones heb je een nanosim nodig. De simkaarthouder vind je aan de rechterzijkant van de iPhone.

Aan de rechterkant van de houder zie je een gaatje. Duw met een paperclip of een speciaal pinnetje in de opening, zodat de simkaarthouder open klikt. Plaats je nanosimkaart in de houder (er is maar één manier om je simkaart goed te plaatsen). Klik de simkaarthouder vervolgens terug in de telefoon.

Zet je iPhone aan met de aan/uit-knop aan de rechterkant. Nu moet je een paar stappen doorlopen om de iPhone in te stellen:

 1. Kies de taal waarin je wil dat de iPhone functioneert;
 2. Kies het land waar je bent;
 3. Als beginnend gebruiker is dit waarschijnlijk je eerste iPhone, dus kun je geen ander Apple-apparaat gebruiken om in te loggen. Kies daarom voor ‘Configureer handmatig’;
 4. Selecteer je wifi-netwerk en voer het wachtwoord in;
 5. Je iPhone wordt nu geactiveerd.

Nu krijg je een aantal opties om in te stellen, zoals gezichtsherkenning (Face ID). Je kunt ervoor kiezen om dit gelijk te doen door op ‘Ga door’ te tikken. Dan krijg je vanzelf de instructies te zien. Als je nog niet zeker weet of je dat wil, tik je op ‘Configureer later in instellingen’. Dan kun je het altijd nog eens instellen.

Apps en gegevens overzetten

Als je al een iPhone had, leggen we je uit hoe je makkelijk en veilig je gegevens kunt overzetten. Als je bent overgestapt van Android naar Apple kun je ervoor kiezen om je apps en gegevens over te zetten van je oude Android-telefoon. Klik daarvoor op “Zet gegevens over van Android”.

Tip: Lees hiervoor ook onze tip over het overstappen van Android naar iPhone.

Wil je geen gegevens van een oude telefoon overzetten? Kies dan voor “Zet apps en gegevens niet over”.

Apple ID aanmaken

Als dit je eerste iOS-apparaat is, heb je nog geen Apple ID. Het is belangrijk om er eentje aan te maken, want je zult deze vaak nodig hebben. Bijvoorbeeld voor het downloaden van apps of voor bepaalde instellingen in je iPhone. Zo maak je je Apple ID aan:

 1. Tik op “Wachtwoord vergeten of geen Apple ID?” en vervolgens op “Maak gratis Apple ID aan”;
 2. Voer je voornaam, achternaam en geboortedatum in en tik op ‘verder’;
 3. Voer je e-mailadres in en tik eventueel op het schuifje bij ‘Apple nieuws en aankondigingen’ als je geen e-mail berichten wil ontvangen. Tik weer op ‘Verder’;
 4. Bedenk een wachtwoord. Kies er één die goed te onthouden, maar wel veilig is. Het wachtwoord moet op zijn minst 8 tekens lang zijn en een hoofdletter en een kleine letter bevatten. Voer het wachtwoord nogmaals in om het te bevestigen en klik weer op ‘Verder’;
 5. Voer nu je telefoonnummer in. Deze is nodig om een verificatiecode naartoe te sturen;
 6. Vul de code in en tik op ‘Akkoord’ om de voorwaarden te accepteren.

Je e-mailadres moet nu nog worden geverifieerd. Om dit te doen tik je op ‘Verifieer e-mailadres’. Je krijgt nu een verificatiecode in je inbox. Vul de code in op je iPhone. Nu heb je je Apple ID aangemaakt.

Andere instellingen

Je krijgt nu andere instellingen te zien die je al dan niet kunt installeren. Zo kun je ervoor kiezen om de iPhone automatisch te updaten, je locatie al dan niet aan te zetten, en om Siri in te schakelen. Ook kun je met Schermtijd een wekelijks rapport ontvangen over je iPhone-gebruik. Tot slot kun je kiezen of je iPhone geanalyseerd mag worden door Apple voor onderzoek.

Met de komst van iOS 13 kun je ervoor kiezen om je iPhone in de donkere modus te zetten. Wil je dat niet, dan kies je voor ‘Licht’. Vervolgens kun je ook kiezen of je je scherm op standaard formaat wil laten staan, of dat je het wil inzoomen.

Je krijgt nu wat instructies te zien. De iPhone legt je uit dat je naar boven kunt vegen om naar je homescherm te gaan. Bij oudere iPhone-modellen deed je dit door op de homeknop van de iPhone te drukken.

Ook laat de iPhone zien dat je tussen verschillende apps kunt schakelen door verder omhoog te vegen en je vinger op te tillen. De meest gebruikte opties, zoals bluetooth en het instellen van de felheid van je scherm, vind je door rechtsboven in het scherm naar beneden te vegen.

Apps downloaden

Gefeliciteerd! Je hebt je iPhone en Apple ID ingesteld en je bent nu op je startscherm aangekomen. Je kunt ervoor kiezen om een mooie achtergrond te downloaden. Op het startscherm staan al wat handige standaard-apps van Apple. Om je favoriete apps te downloaden ga je eerst naar de App Store. Zo doe je het:

 1. Tik op de zoekfunctie rechtsonder in het scherm om te zoeken naar een specifieke app, of tik op één van de andere tabbladen onderin het scherm om aanbevelingen van de App Store te zien.
 2. Tik op ‘Download’;
 3. Voer je Apple ID in;
 4. De app komt nu op je startscherm te staan.
apps updaten iPadOS

Wil je apps verwijderen? Houd dan een icoontje van een app ingedrukt en kies voor “Rangschik apps opnieuw”. De icoontjes beginnen nu te bewegen. Apps verwijder je door op het kruisje linksboven te tikken. Als er geen kruisje bij de app staat, kun je deze niet verwijderen. Zolang ze bewegen, kun je alle apps verplaatsen over de verschillende schermen om ze te ordenen zoals je dat zelf fijn vindt. Als je klaar bent, tik je rechtsboven in het scherm op ‘Gereed’.

Benieuwd naar de verschillende functies van de standaard apps? We leggen je uit wat er nieuw is in de Gezondheid-app en vertellen je over handige features in de Herinneringen-app.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu