Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Overstappen van Android naar iPhone: de complete overstapgids

Michel van 't Klaphek
20 juli 2021, 12:50
6 min leestijd
YouTube video player

Vroeger was overstappen van Android naar iOS nog best pittig, maar tegenwoordig gaat de switch een stuk relaxter. In deze gids laten we zien hoe je al je Android-gegevens meeneemt naar de iPhone.

Lees verder na de advertentie.

Van Android naar iOS overstappen: gebruik deze Apple-app

Je gaat dus van Android naar iPhone overstappen? Leuk! En, welkom! Voordat je kunt genieten van al het moois dat Apple te bieden heeft is het tijd om een goed begin te maken. Je wil immers niet al je foto’s, gesprekken en contacten van afgelopen jaren kwijtraken.

In dit artikel leggen we daarom uit hoe jouw overstap zo soepel mogelijk verloopt. Er zijn twee manieren om van Android naar iOS te gaan. De eerste maakt gebruik van ‘Stap over op iOS’, een door Apple gemaakte app die je in de Play Store kunt downloaden. In de tweede methode gaan we alle gegevens handmatig overzetten, mocht Stap over op iOS niet goed werken.

Overstappen van Android naar iPhone

1. Back-up maken

Voordat je gaat overstappen van Android naar iOS is het belangrijk om een back-up van je oude toestel te maken. Door een reservekopie te maken raak je geen persoonlijke gegevens kwijt, mocht er tijdens het overzetten toch iets misgaan. Denk bijvoorbeeld aan contacten, opgeslagen wifi-netwerken en wachtwoorden.

Er zijn veel manieren om een back-up van je Android te maken. De makkelijkste methode gaat via Google en zit in het besturingssysteem verwerkt. Hiermee sla je gegevens in je Google-account op, zodat je data later snel kunt terugzetten:

 1. Ga naar de Instellingen-app op je Android-smartphone;
 2. Scrol naar beneden, tik op ‘Systeem’ en ga naar ‘Back-up’;
 3. Tik op ‘Nu back-up maken’.

Je Android-telefoon is nu bezig met het maken van een back-up. Afhankelijk van hoeveel bestanden opgeslagen moeten worden, kan dit enkele minuten duren. Je vindt de back-up terug in je Google-account.

Bekijk ook de uitlegvideo van onze collega’s van Android Planet:

Tip: zo maak je snel een back-up van je Android-toestel

2. Controleren

Je bent nu bijna klaar om van Android naar iOS over te stappen. Controleer voor het zover is nog wel even de volgende zaken:

 • Sluit zowel de Android-telefoon als de iPhone aan op het stopcontact;
 • Controleer de bestandsgrootte die je van Android naar iOS wil overzetten, en zorg dat dit niet het geheugen van je iPhone overschrijdt;
 • Schakel wifi in op de Android-telefoon voordat je met de overdracht begint;
 • Zorg dat je de Chrome-app naar de laatste versie bijwerkt op je Android-toestel, wanneer je ook je Chrome-bladwijzers wil overzetten.

3. Kies zelf welke gegevens je naar de iPhone overzet

Heb je bovenstaande stappen gecontroleerd, dan kun je beginnen met het overzetten van je gegevens van Android naar iOS. Download hiervoor de Stap over op iOS-app via Google Play. Ook belangrijk is dat je de onderstaande stappen volgt tijdens het configureren van je nieuwe iPhone.

 1. Start je iPhone op en volg de stappen op het scherm. Kies bij ‘Apps en gegevens’ voor ‘Zet gegevens over van Android’;

 2. Pak je Android-toestel erbij en open Stap over op iOS;

 3. Volg de stappen op het scherm. Tik op ‘Ga door’, accepteer de voorwaarden en kies ‘Zoek uw code op’;

 4. Tik op je iPhone op ‘Ga Door’ en wacht tot je de code ziet;

 5. Voer deze code in op je Android-telefoon zodat het ‘Transfer Data-scherm’ verschijnt.

4. Bestanden overzetten van Android naar iPhone

Nu de twee apparaten aan elkaar gekoppeld zijn, kun je precies aangeven welke bestanden je wel en niet over wil zetten van Android naar iOS.

Hier kun je kiezen voor contacten, foto’s en video’s, bladwijzers, e-mailaccounts, agenda’s en berichten. Ook apps worden automatisch overgezet, mits er ook een iOS-versie van beschikbaar is. Betaalde apps worden aan je verlanglijst in de App Store gezet.

Afhankelijk van de bestanden die je hebt geselecteerd, kan het even duren voordat de overdracht is voltooid. Laat tijdens het overzetten van je gegevens beide telefoons liggen en wacht tot de balk op het iPhone-scherm helemaal gevuld is. Volg daarna de stappen op het scherm om de configuratie verder te voltooien.

Lukt het niet?

Het overstappen van Android naar iPhone gaat meestal zonder problemen, maar niet altijd. Hieronder hebben we daarom een paar tips op een rijtje gezet:

 • Doe niets op je oude Android als nieuwe iPhone totdat het overzetten klaar is. Wanneer je in de weer gaat met andere apps of tijdens het overdragen van data een belletje krijgt, loopt het proces mogelijk in de soep.
 • Zorg ervoor dat je wifisignaal stabiel genoeg is om de bestanden over te zetten. Ook wil het nog weleens helpen om alle andere wifinetwerken te vergeten. Soms is het ook handig om de mobiele dataverbinding van je Android-telefoon uit te zetten.

Lees ook: Van iOS naar Android: de complete overstapgids

Overstappen van Android naar iOS? Zo doe je dat!

Handmatig overstappen

Er leiden meerdere wegen naar Rome. Wanneer je wil overstappen van Android naar iPhone heb je daarom ook nog een tweede methode, buiten de Stap over op iOS-app om.

Bij deze methode ga je de gegevens handmatig overplaatsen tussen de telefoons. De eerste stap is daarom om een back-up te maken van je Android-toestel:

 1. Ga hiervoor naar de Instellingen-app en druk op ‘Google’;
 2. Kies ‘Back-up maken’ en tik op de blauwe knop ‘Nu back-up maken’.

Je telefoon zet nu jouw persoonlijke gegevens in de Google-cloud. Vervolgens is het zaak om deze informatie handmatig naar je nieuwe iPhone te krijgen. We gaan er hierbij vanuit dat je de iPhone al hebt geconfigureerd (ingesteld). Check? Volg dan deze stappen:

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone en kies ‘Mail’;
 2. Tik op ‘Accounts’, druk op ‘Nieuwe account’ en kies het Google-logo;
 3. Volg de aanwijzingen op het scherm om je account in te stellen;
 4. Geef aan welke gegevens (mail, contacten, agenda’s etcetera) je wil overplaatsen.

Vervolgens worden alle gegevens overgezet. Je kunt dit overigens ook tijdens het instellen van een nieuwe iPhone regelen, op het moment dat om je mailadres wordt gevraagd.

Foto’s en video’s overzetten

Wil je foto’s overzetten van Android naar iPhone? Dan is de app van Google Foto’s je beste vriend. Deze app is gekoppeld aan je Google-account en zorgt ervoor dat vanaf alle platformen en apparaten je foto’s en video’s kunt bekijken.

 1. Open Google Foto’s op je oude Android-telefoon en tik op je profielicoon rechtsboven in beeld;
 2. Kies ‘Instellingen voor foto’s’ en ga naar ‘Back-up en synchronisatie’;
 3. Zet het schuifje om zodat het vakje blauw kleurt.

Vanaf nu worden je foto’s en video’s in de Google-cloud opgeslagen. Let wel op, want mogelijk overschrijd je nu de opslaglimiet van het gratis Google-pakket en moet je upgraden naar een betaald abonnement. Zodra je op je nieuwe iPhone inlogt met hetzelfde Google-account zie je automatisch al je foto’s en video’s terug.

Google Foto's

Google LLC

Gratis via App Store

WhatsApp overzetten

Voor veel mensen is WhatsApp dé belangrijkste app op hun telefoon. Het is daarmee des te vreemd dat het nog best lastig is om WhatsApp goed van Android naar iOS over te zetten. We hebben daarom al eerder een uitgebreide gids geschreven waarin alle mogelijkheden om dit te regelen voorbijkomen.

Lees verder: Tip: Zo zet je WhatsApp-gesprekken over van Android naar iPhone

Meer handige iPhone-beginnerstips:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu