Handoff voor iPhone en Mac: zo werkt het
Rutger Otto

Je iPhone opnemen met je iMac of op de iPhone verdergaan met waar je op de MacBook was gebleven. Het kan nu allemaal dankzij Handoff. In dit artikel lees je alles over de nieuwe functie, van opzet tot gebruik.

Wat is Handoff?

Handoff is een gloednieuwe functie die al je Apple-apparatuur met elkaar in verbinding zet. Handoff valt onder Apples ‘Continuïteit’, waarmee de apparaten allemaal vlekkeloos moeten gaan samenwerken. Dankzij Handoff kun je bijvoorbeeld internetten op je Mac, om vervolgens verder te surfen op je iPhone, precies waar je gebleven was. Handoff is onder meer te gebruiken met Mail, Safari, Pages, Numbers, Keynote, Kaarten, Berichten, Herinneringen, Agenda en Contacten. Ook derde partijen kunnen de functie in eigen apps integreren.

handoff

Hoe stel je Handoff in?

Apple stelt dat Handoff automatisch wordt ingesteld als je apparaten ingelogd zijn op hetzelfde iCloud-account, maar er komt wel iets meer bij kijken. Zo zorg je dat Handoff werkt:

  1. Check of iOS 8 of nieuwer op je iOS-device staat en of je Mac OS X Yosemite draait.
  2. Zorg dat je op elk apparaat bent ingelogd met hetzelfde iCloud account.
  3. Gebruik op alle apparaten hetzelfde wifi-netwerk.
  4. Zorg dat bluetooth op zowel Mac als iOS-apparaat is ingeschakeld. Let op: je hoeft geen koppeling te maken, inschakelen van bluetooth is genoeg.

Dat is alles, Handoff zou nu van kracht moeten zijn.

Werkt Handoff nog niet?

Heb je bovenstaande stappen gevolgd, maar krijg je Handoff nog steeds niet aan de praat? Veel mensen online melden problemen met het instellen van Handoff terwijl alles wel goed is aangesloten. Dat het niet werkt kan aan twee dingen liggen.

  1. Je Mac ondersteunt geen bluetooth low energy en is niet geschikt voor Handoff. Dit kun je controleren door op je Mac op het Apple-logo te klikken linksboven in het scherm. Vervolgens ga je naar Over deze Mac → Systeemvoorkeuren → Systeemoverzicht → Bluetooth. Check of er ‘Ja’ staat achter ‘Bluetooth Low Energy ondersteund’ en ‘Handoff ondersteund’.
  2. Is alles in orde en werkt het nog steeds niet, log dan opnieuw in bij iCloud op je apparaten. Bij veel mensen is dat de oplossing. Ga daarvoor naar Systeemvoorkeuren → iCloud.

icloud

Telefoneren met je Mac of iPad

Handoff is handig, omdat het je iPhone in verbinding brengt met bijvoorbeeld iPad of Mac. Dat gaat zelfs zo ver, dat je de telefoon kan opnemen met je Mac, zelfs als je iPhone verderop aan de oplader hangt. Telefoontjes worden automatisch doorgezet naar je Mac. Rechtsboven in beeld verschijnt een venstertje waar je de telefoon op kan nemen of weigeren. Via de ingebouwde microfoon van de Mac (of de aangesloten koptelefoon van Apple met microfoontje) kun je een gesprek voeren, via je iPhone. Ook kun je een oproep weigeren en reminders instellen om iemand terug te bellen.

Zelf kun je vanaf je Mac ook bellen. Via spotlight en contacten ga je op zoek naar iemand om te bellen. Klik op audio en je ziet de optie ‘Bel via iPhone’. Zo makkelijk is het.

Verbind apps van Mac, iPad en iPhone

handoffNaast telefoneren, kun je, zoals je eerder in dit artikel las, ook apps met elkaar in verbinding brengen. Je opent een website op je Mac, je leest hem op iPhone. Je maakt een notitie op je iPhone, je schrijft verder op je Mac. Ga zo maar door.

Ook dit gaat allemaal automatisch. Open je op de Mac Safari, dan zie je linksonder in het vergrendel-scherm een Safari-icoontje staan. Veeg je het scherm vanaf het icoon omhoog, dan open je de pagina meteen. Omgekeerd werkt het ook. Open je Chrome op de iPhone, dan zie je naast het Dock op je Mac een nieuw icoontje van je iPhone, waarmee je meteen naar de pagina gaat.

Verwacht

Handoff is nog niet voor alles beschikbaar. Als iOS 8.1 online komt (op maandag 20 oktober) dan komen er meer functies voor Continuïteit bij, waaronder smsjes beantwoorden via de Mac.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.