Tip: Zo werkt de donkere modus van iOS 13

Michel van 't Klaphek
30 september 2019, 12:53
2 min leestijd
Tip: Zo werkt de donkere modus van iOS 13

De langverwachte donkere modus van iOS 13 is niet alleen beter voor je ogen, maar je accuduur wordt ook langer. Zo zet je de donkere modus aan op je iPhone en iPad.

Lees verder na de advertentie.

Donkere modus van iOS 13 activeren op iPhone en iPad

Door dark mode aan te zetten krijgt het besturingssysteem een ander tintje. Menu’s, instellingen en veel apps zijn niet langer spierwit, maar donker. Dit is niet alleen beter voor je ogen, maar ook je accuduur wordt langer. De donkere modus activeren kan op twee manieren.

Zo zet je de donkere modus van iOS 13 aan:

  1. Open de Instellingen-app en tik op ‘Beeldscherm en helderheid’;
  2. Kies bij Weergave voor ‘Donker’, de tweede optie, en klaar ben je.
iOS 13 donkere modus dark mode (1)

Je kunt de donkere modus ook via een snellere manier inschakelen. Open hiervoor het Bedieningspaneel op je iPhone of iPad en houd je vinger op de balk om de helderheid van je scherm te regelen. Tik vervolgens op ‘Weergave’ om snel van lichte naar donkere modus te switchen, eventueel weer terug.

iOS 13 donkere modus dark mode (2)

Tip: De donkere modus van iOS 13 komt pas echt tot z’n recht wanneer je geen lichte wallpaper gebruikt. Ga naar de instellingen, tik op ‘Achtergronden’ en selecteer een donkere achtergrond.

Donkere modus automatisch inschakelen

Wil je dat de donkere modus automatisch actief wordt zodra de zon onder gaat? Verschuif dan de schakelaar bij ‘Automatisch’ in het instellingenmenu van je iPhone of iPad zodat het vakje blauw wordt. Hierdoor houdt de modus rekening met zonsopgang en -ondergang. In de ochtend is het scherm dus helder, terwijl de donkere modus ‘s avonds wordt ingeschakeld.

Ook kun je kiezen voor een aangepast schema. Deze mogelijkheid verschijnt direct wanneer je de schakelaar bij automatisch hebt verschoven. Hierdoor kun je bijvoorbeeld instellen dat de donkere modus al vanaf 17:00 uur in de middag actief wordt, omdat je dat fijner vindt.

Over iOS 13

Check voor meer info over iOS 13 ook onze iOS 13 review en bekijk de videoreview hieronder.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu