Apple iPhone 14

De iPhone 14 belooft de spectaculairste iPhone-upgrade in jaren te worden. Dankzij betrouwbare geruchten weten we al veel over de nieuwe iPhones van 2022. In dit artikel lees je alles over de iPhone 14 functies, vernieuwingen, prijzen, releasedatum en meer!

Lees verder na de advertentie.

Alles over de iPhone 14

Terwijl de nieuwe iPhones van 2021 niet zo heel spannend waren, lijkt Apple dit jaar wat groter uit te pakken met de iPhone 14-modellen. Het nieuwe vlaggenschip wordt in een nieuw jasje gestoken en Apple zou de Pro-modellen een 48-megapixelcamera geven. In dit artikel lees je alle veranderingen die we verwachten bij de iPhone 14!

De iPhone 13 tijdelijk met €11 korting per maand en gratis Apple TV+!

10GB data
200 belminuten
 • 3 maanden Apple TV+
 • Extra korting met T-Mobile klantvoordeel
 • Geen aansluitkosten t.w.v. € 25
 • GOGOGO Deals: krijg nu extra korting

Schermformaten

Het lijkt erop dat Apple wederom vier iPhone-modellen lanceert, met twee goedkopere en twee geavanceerdere versies. In de plaats van de ‘mini’ komt naar verluidt een iPhone 14 Max, die net als het grootste Pro-model een scherm van 6,7 inch heeft. Dit zijn de verwachte modellen:

iPhone 14 en iPhone 14 Max

In 2020 en 2021 lanceerde Apple een high-end telefoon In een compact jasje: de iPhone 12 mini en iPhone 13 mini. De mini-toestellen (met een 5,4-inch-scherm) werden niet het succes waarop Apple hoopte. Verschillende Apple-insiders melden daarom dat er dit jaar geen iPhone 14 mini verschijnt. In plaats daarvan komt er dus een grotere iPhone 14 Max.

iPhone 14 ontwerp

De laatste keer dat het iPhone-ontwerp drastisch veranderde, was bij de iPhone X in 2017. Destijds kreeg de iPhone voor het eerst een vrijwel randloos design, zonder thuisknop en mét de beruchte notch. Dit is de bekende hap uit het scherm, waarin onder meer de selfiecamera en Face ID-techniek zit.

iPhone 14 Pro

In 2022 krijgt de iPhone naar alle waarschijnlijkheid een nieuw design. Althans: dat geldt voor duurdere iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. Daar verdwijnt de notch. In plaats daarvan komt er een nu al controversieel design met twee gaatjes. Hierboven zie je daar een concept van.

In de cirkelvormige uitsparing huist een infraroodlens en de selfiecamera. Ook is er een cirkelvormig gaatje, waarin de dot projector (een component voor Face ID) verstopt is. Apple hoopte de onderdelen voor Face ID onder het scherm te plaatsen, maar de techniek is er nog niet klaar voor. Daarom zou er gekozen zijn voor twee uitsparingen.

Het ontwerp van hierboven is alleen van toepassing op de duurdere Pro-iPhones. De twee goedkopere modellen (de iPhone 14 en iPhone 14 Max) hebben opnieuw een ontwerp met een notch. Die is naar verluidt even groot als bij de iPhone 13. Of er verder iets aan het uiterlijk van de iPhone 14 verandert, is nog niet bekend.

iPhone 14
Links de twee iPhone 14 Pro-modellen, rechts de iPhone 14 Max en iPhone 14

iPhone 14 met ProMotion

De iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max waren de eerste iPhones met ProMotion. Hiermee kan het scherm sneller verversen (tot 120 Hz). Dit valt vooral op bij het swipen en scrollen, waarbij de weergave er vloeiender uitziet. ProMotion kan de snelheid van verversen ook juist verlagen (tot 10 Hz) om de batterij te sparen.

De goed geïnformeerde Apple-analist Ross Young liet op Twitter weten dat ProMotion niet wordt uitgebreid naar de volledige iPhone 14-reeks. Een scherm met 120 Hz blijft dus een exclusiviteit van de geavanceerdere Pro-modellen (dus de iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max). Dit betekent dat ProMotion zijn weg nog niet vindt naar de goedkopere iPhone 14 en iPhone 14 Max.

iPhone 14 camera

Al jaren (sinds de iPhone 6s uit 2015) hebben de camera’s van de iPhones lenzen met 12-megapixels. Die krijgen bij de iPhone 14 Pro (Max) vermoedelijk een dikke upgrade. Volgens bronnen van Apple-analist Ming-Chi Kuo beschikken de iPhone 14 Pro-modellen over een 48-megapixelcamera.

Hoewel de sensor 48 megapixels heeft, is het mogelijk dat de geschoten foto’s nog steeds een resolutie van 12 megapixels krijgen. Net als bij sommige geavanceerde Android-telefoons zou Apple de plaatjes op een slimme manier kunnen schalen, waardoor je een foto krijgt met meer detail en minder ruis. De techniek wordt ook wel pixelbinning genoemd.

iPhone 14 render

Verder zou de grootte van de sensor bij de Pro-modellen flink toenemen. Bij de iPhone 13 Pro werd deze al groter (van 1,7 naar 1,9 µm) en bij de iPhone 14 Pro gaat Apple nog een stap verder: 2,5 µm. De grotere pixels zorgen dat de sensor meer licht vangt, waardoor de camera nog beter presteert in het donker.

Niet alleen de foto’s worden beter, ook het filmen gaat er vermoedelijk op vooruit. Kuo verwacht dat met de iPhone 14 Pro voor het eerst 8K-opnamen worden ondersteund. Daarnaast krijgt de frontcamera bij alle iPhone14-modellen ook een autofocus.

Welke processor heeft de iPhone 14?

Dit jaar is er een opvallend verschil tussen de reguliere iPhone 14 en iPhone 14 Pro: alleen de luxere Pro-modellen krijgen de nieuwe A16 Bionic-chip. De standaard iPhone 14-modellen moeten het doen met de A15 Bionic die nu ook in de iPhone 13 (mini) zit. Dit meldt de betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo.

Hierdoor is er een nieuw punt van differentiatie tussen de standaard en de Pro-modellen. Overigens is de A15 Bionic nog steeds enorm krachtig; we verwachten dat er nauwelijks iets van het snelheidsverschil op te merken zal zijn. Wel vragen we ons af wat Apple dan wél verandert aan die nieuwe iPhone 14 (Max).

Eerste iPhone zonder poort?

Al sinds 2019 gaan er geruchten dat Apple plannen heeft voor een iPhone zonder poort. Apple is van plan op den duur afscheid te namen van de Lightning-aansluiting en dan is draadloos nog de enige manier om je iPhone op te laden. Oorspronkelijk was Apple van plan om de iPhone zonder poort in 2021 te lanceren, maar de iPhone 13 kwam te vroeg.

Ook bij de iPhone 14 is de kans groot dat de Lightning-aansluiting blijft. Het draadloos opladen gebeurt met MagSafe, en die techniek is nog niet in staat om gegevens over te dragen of een herstelmodus uit te voeren – wat toch wel essentieel is. In 2022 lijkt dit niet te veranderen. En eerst lijkt Apple nog de sprong te willen maken naar usb-c. De iPhone 15 uit 2023 zou namelijk beschikken over een usb-c-aansluiting.

iphone 14 simkaart

Heeft de iPhone 14 nog een simkaartslot?

Apple ziet geen toekomst in fysieke simkaarten. Het is daarom ook niet meer dan logisch dat toekomstige telefoons van het bedrijf met esim werken, een elektronische simkaart die je digitaal activeert. De Apple Watch met LTE (mobiel internet) werkt ook op deze manier. Het is alleen dé vraag wanneer Apple afscheid neemt van het simkaartslot in de iPhone: dit jaar, of pas in 2023.

Volgens MacRumors heeft de iPhone 14 geen fysiek simkaartslot, maar enkel esim. De Amerikaanse website zegt dit op basis van documenten van een anonieme tipgever.

In deze documenten zou staan dat Apple vanaf september 2022 begint met het uitbrengen van iPhones zonder fysiek simkaartslot. De plannen zouden in ieder geval voor de Amerikaanse markt gelden. Apple werkt hiervoor samen met providers in de Verenigde Staten.

Andere bronnen claimen dat Apple pas in 2023 begint met het uitfaseren van simkaartsloten. Volgens het Braziliaanse weblog Blog do iPhone is de iPhone 15 Pro de eerste iPhone die enkel met esim werkt.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 14

iPhone 14 release date: wanneer komt ‘ie uit?

De iPhone 14 belooft dus een ongekend spectaculaire upgrade te worden. Ons geduld wordt nog wel even op de proef geteld: traditioneel kondigt Apple de nieuwe iPhones in september aan. Meestal gebeurt dat in de tweede of derde week van de maand, op een dinsdag.

De vrijdag na de aankondiging zijn de nieuwe iPhones te pre-orderen. Een week later worden de eerste modellen geleverd en liggen ze in de winkels. Als we afgaan op de afgelopen jaren, zijn dit de meest waarschijnlijke datums:

 • iPhone 14 aankondiging: dinsdag 13 september 2022
 • iPhone 14 pre-order: vrijdag 16 september 2022
 • iPhone 14 release date: vrijdag 23 september 2022

FAQ: Antwoorden op veelgestelde vragen

Wat is de iPhone 14 release date in Nederland?

Dat heeft Apple nog niet bekendgemaakt. Omdat het presentatieschema echter ieder jaar ongeveer hetzelfde is, denken we dat het toestel in de tweede of derde week van september wordt aangekondigd.

Vervolgens ligt het toestel een week na de presentatie in de winkels. Het komt er dus op neer dat we denken dat de iPhone 14 release op 23 september 2022 is, maar het kan ook een weekje later zijn.

Hoe is het design van de iPhone 14?

De nieuwe iPhone is nog niet officieel aangekondigd, maar we kunnen natuurlijk wel naar geruchten kijken. In de wandelgangen wordt gezegd dat de regulier iPhone 14 behoorlijk op zijn voorganger, de iPhone 13, gaat lijken.

Maak je dus klaar voor een toestel met dunne schermranden, scherpe hoeken en een ‘platte’ behuizing. Over de beschikbare kleuren is nog niets naar buiten gekomen, maar meestal kun je de nieuwe iPhone in vijf à zes versies kopen.

Volgens geruchten heeft de iPhone 14 ‘gewoon’ een notch, oftewel een scherminkeping. Alleen de duurdere 14 Pro (Max) schijnt de inkeping in de ban te doen. Daarvoor in de plaats komen er twee uitsparingen.

Hoe duur wordt de iPhone 14?

Dat is nog even de vraag. Apple heeft het toestel nog niet officieel gepresenteerd, dus moeten we het met geruchten doen. Die menen dat de iPhone 14 prijs niet verandert ten opzichte van de iPhone 13. Dit betekent dat het toestel een vermeende vanafprijs van 809 euro heeft.

Wat voor camera heeft de iPhone 14?

Aan de camera’s zelf wordt waarschijnlijk weinig gesleuteld. Volgens geruchten heeft de iPhone 14 twee camera’s (van 12 megapixel) achterop. Wel schijnt de module iets te wijzigen.

De iPhone 14 Pro (Max), de duurdere versie van het instapmodel, schijnt wel flinke stappen op cameragebied te maken. Geruchten claimen dat dit toestel camera’s met een resolutie van 48 megapixel krijgt.

Heeft de iPhone 14 usb-c?

Waarschijnlijk niet. Alhoewel steeds meer Apple-apparaten een usb-c-aansluiting hebben, lijkt Apple er met de iPhone niet aan te willen. We horen al jaren geruchten over een Apple-smartphone met usb-c – een oplaadstandaard die veel populairder is dan Lightning – maar voorlopig blijft het bij speculaties.

iphone 14 pro design poll

iPhone 14 prijzen

De prijzen van de iPhone 14-modellen maakt Apple pas tijdens de aankondiging bekend, al is het niet zo moeilijk in te schatten wat de nieuwe iPhones van 2022 ongeveer kosten. Al sinds de iPhone X uit 2017 bleef de startprijs van het vlaggenschip gelijk: 1159 euro. We denken dat Apple hieraan vasthoudt.

Bij de goedkopere modellen is Apple iets minder rechtlijnig als het gaat om de prijsstrategie, al schommelt de prijs wel tussen de 800 en 900 euro. De iPhone 13 en iPhone 12 hadden na de lancering een prijs van 909 euro. De iPhone 11 kostte 809 euro en aan de iPhone XR hing een prijskaartje van 859 euro.

We denken dat de ‘normale’ iPhone 14 de prijs krijgt van de iPhone 13 mini: 809 euro. Voor de Max-versie betaal je honderd euro meer. Deze iPhone 14 prijzen verwachten we:

 • Verwachte prijs iPhone 14: 809 euro
 • Verwachte prijs iPhone 14 Max: 909 euro
 • Verwachte prijs iPhone 14 Pro: 1159 euro
 • Verwachte prijs iPhone 14 Pro Max: 1259 euro

Er gaan echter geruchten dat Apple de iPhone 14 (Pro)-prijzen dit jaar wil gaan verhogen. Volgens deze geruchten hangt er dan een prijskaartje van 100 euro meer aan de iPhones.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen over de iPhone 14? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!

Apple iPhone 14 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Apple iPhone 14 prijzen. Bekijk alle iPhones met prijzen.

Vergelijk alle iPhones

Lees verder na de advertentie.

Gebruikers reviews Apple iPhone 14

0

nog geen reviews

Beoordeling

5 sterren
0 reviews
4 sterren
0 reviews
3 sterren
0 reviews
2 sterren
0 reviews
1 ster
0 reviews

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen