iPhone 14

Apple iPhone 14

De iPhone 14 belooft de spectaculairste iPhone-upgrade in jaren te worden. Dankzij betrouwbare geruchten weten we al veel over de nieuwe iPhones van 2022. In dit artikel lees je over de iPhone 14 vernieuwingen, prijzen, releasedatum en meer!

Alles over de iPhone 14

Hoewel de nieuwe iPhone 13-serie nog maar net uit is, zijn de geruchten over de volgende iPhones al in volle gang. Terwijl de nieuwe iPhones van 2021 niet heel spannend waren, lijkt Apple volgend jaar groots uit te pakken met de iPhone 14. Het nieuwe vlaggenschip wordt in een compleet nieuw jasje gestoken Apple zou de Pro-modellen een 48-megapixelcamera geven. In dit artikel lees je over alle verwachte veranderingen.

Schermformaten

In 2020 en 2021 lanceerde Apple een high-end telefoon In een compact jasje: de iPhone 12 mini en iPhone 13 mini. De mini-toestellen (met een 5,4-inch-scherm) werden niet het succes waarop Apple hoopte. Verschillende Apple-insiders melden dat er volgend jaar geen iPhone 14 mini verschijnt.

iPhone 14

Toch lijkt Apple wederom vier iPhone-modellen te lanceren, met twee goedkopere en twee geavanceerdere versies. In de plaats van de ‘mini’ komt naar verluidt een iPhone 14 Max, die net als het grootste Pro-model een scherm van 6,7 inch heeft. Dit zijn de verwachte modellen:

 • iPhone 14 (6,1 inch)
 • iPhone 14 Max (6,7 inch)
 • iPhone 14 Pro (6,1 inch)
 • iPhone 14 Pro Max (6,7 inch)

iPhone 14 ontwerp

De laatste keer dat het iPhone-ontwerp drastisch veranderde, was bij de iPhone X in 2017. Destijds kreeg de iPhone voor het eerst een vrijwel randloos design, zonder thuisknop en mét de beruchte notch. Dit is de bekende hap uit het scherm, waarin onder meer de selfiecamera en Face ID-techniek zit.

In 2022 krijgt de iPhone naar alle waarschijnlijkheid een nieuw, eigentijds design. De gerenommeerde Apple-insider Mark Gurman vertelde onlangs dat de iPhone 14 een ‘compleet herontwerp‘ te wachten staat. De betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo rekent op een zogeheten ‘punch-hole-design’. Hierbij is de selfiecamera verwerkt in een klein gaatje in het scherm en verdwijnt de notch. Verschillende Android-vlaggenschepen hebben zoiets al een tijdje.

iPhone 14 design: geen notch

Ontgrendelen doe je nog steeds met Face ID; Apple zou de sensoren voor Face ID onder het scherm willen verwerken. Het is echter de vraag of de nieuwe techniek er op tijd klaar voor is. Mocht dat niet zo zijn, dan zou Apple ervoor kunnen kiezen om een vingerafdrukscanner onder het scherm of in de aan/uit-knop te plaatsen, maar Apple-insiders achten het onwaarschijnlijk dat Apple terugkeert naar Touch ID. Mogelijk blijft de gehoopte designverandering dan uit.

Mocht het nieuwe ontwerp met de ‘punch-hole’ er komen, dan is hij er volgens Kuo alleen voor de geavanceerdere Pro-modellen. Wat bij alle modellen lijkt te veranderen, is het ontwerp van de cameramodule. De wisselend betrouwbare Apple-leaker Jon Prosser heeft gezegd dat sommige iPhone 14-modellen geen camerabult hebben. Apple zou de iPhone iets dikker maken. Hierdoor ontstaat er in de behuizing ruimte voor de lenzen en is de achterkant volledig vlak.

iPhone 14 camera

Al jaren (sinds de iPhone 6s uit 2015) hebben de camera’s van de iPhones lenzen met 12-megapixels. Die krijgen bij de iPhone 14 vermoedelijk een dikke upgrade. Volgens bronnen van Apple-analist Ming-Chi Kuo beschikken de iPhone 14 Pro-modellen over een 48-megapixelcamera.

Hoewel de sensor 48 megapixels heeft, is het mogelijk dat de geschoten foto’s nog steeds een resolutie van 12 megapixels krijgen. Net als bij sommige geavanceerde Android-telefoons zou Apple de plaatjes op een slimme manier kunnen schalen, waardoor je een foto krijgt met meer detail en minder ruis. De techniek wordt ook wel de ‘four cells marge output mode’ genoemd.

Verder zou de grootte van de sensor bij de Pro-modellen flink toenemen. Bij de iPhone 13 Pro werd deze al groter (van 1,7 naar 1,9 µm) en bij de iPhone 14 gaat Apple nog een stap verder: 2,5 µm. De grotere pixels zorgen dat de sensor meer licht vangt, waardoor de camera nóg beter presteert in het donker. Ook bij de ‘normale’ iPhone 13 gaat de pixelgrootte er naar verluidt flink op vooruit: van 1,7 naar 2 µm.

Niet alleen de foto’s worden beter, ook het filmen gaat er vermoedelijk op vooruit. Kuo verwacht dat voor het eerst 8K-opnamen worden ondersteund.

Eerste iPhone zonder poort?

Al sinds 2019 gaan er geruchten dat Apple plannen heeft voor een iPhone zonder poort. Apple neemt dus afscheid van de Lightning-aansluiting en de enige manier om je iPhone dan nog op te laden, is draadloos. Oorspronkelijk was Apple van plan om de iPhone zonder poort in 2021 te lanceren, maar de iPhone 13 kwam te vroeg.

Ook bij de iPhone 14 is de kans groot dat de Lightning-aansluiting blijft. Het draadloos opladen gebeurt met MagSafe, en die techniek is nog niet in staat om gegevens over te dragen of een herstelmodus uit te voeren – wat toch wel essentieel is. In 2022 lijkt dit niet te veranderen, en de overstap naar usb-c lijkt Apple nooit te willen maken. Een iPhone zonder poort komt er dus zeker, maar het zal waarschijnlijk niet de iPhone 14 zijn.

iPhone 14 release

De iPhone 14 belooft dus een ongekend spectaculaire upgrade te worden. Ons geduld wordt nog wel even op de proef geteld: traditioneel kondigt Apple de nieuwe iPhones in september aan. Meestal gebeurt dat in de tweede of derde week van de maand, op een dinsdag.

De vrijdag na de aankondiging zijn de nieuwe iPhones te pre-orderen. Een week later worden de eerste modellen geleverd en liggen ze in de winkels. Als we afgaan op de afgelopen jaren, zijn dit de meest waarschijnlijke datums:

 • iPhone 14 aankondiging: dinsdag 13 september 2022
 • iPhone 14 pre-order: vrijdag 16 september 2022
 • iPhone 14 release: vrijdag 23 september 2022

iPhone 14 prijzen

De prijzen van de iPhone 14-modellen maakt Apple pas tijdens de aankondiging bekend, al is het niet zo moeilijk in te schatten wat de nieuwe iPhones van 2022 ongeveer kosten. Al sinds de iPhone X uit 2017 bleef de startprijs van het vlaggenschip gelijk: 1159 euro. We denken dat Apple hieraan vasthoudt.

Bij de goedkopere modellen is Apple iets minder rechtlijnig als het gaat om de prijsstrategie, al schommelt de prijs wel tussen de 800 en 900 euro. De iPhone 13 en iPhone 12 hadden na de lancering een prijs van 909 euro. De iPhone 11 kostte 809 en aan de iPhone XR hing een prijskaartje van 859 euro.

We denken dat de ‘normale’ iPhone 14 de prijs krijgt van de iPhone 13 mini: 809 euro. Voor de Max-versie betaal je honderd euro meer. Deze iPhone 14 prijzen verwachten we:

 • Verwachte prijs iPhone 14: 809 euro
 • Verwachte prijs iPhone 14 Max: 909 euro
 • Verwachte prijs iPhone 14 Pro: 1159 euro
 • Verwachte prijs iPhone 14 Pro Max: 1259 euro

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen over de iPhone 14? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Apple iPhone 14

Apple iPhone 14 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Apple iPhone 14 prijzen. Bekijk alle iPhones met prijzen.

Vergelijk alle iPhones

Lees verder na de advertentie.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen