macOS Sequoia (15)

macOS Sequoia (15)

Voor de Mac is macOS Sequoia de belangrijkste update van 2024. Wil je weten wat er allemaal nieuw is in deze macOS-update? Wij zetten de nieuwe functies voor je onder elkaar!

Lees verder na de advertentie.

macOS Sequoia

Op de jaarlijkse WWDC heeft Apple macOS Sequoia aangekondigd, de grootste Mac-update van 2024. Dit zijn de nieuwe functies!

Apple Intelligence (AI)

Apple komt met een groot aantal Apple Intelligence-functies (AI), die ook beschikbaar zijn in macOS Sequoia. AI helpt je onder meer met het opstellen van e-mails en het genereren van afbeeldingen in Image Playground. De functie Image Playground is geïntegreerd in apps als Berichten en is er ook als op zichzelf staande app.

image playground macos sequoia

Het bewerken van foto’s wordt ook makkelijker in macOS Sequoia door de implementatie van AI. Zo kun je onder meer delen van afbeeldingen laten verwijderen door Apple Intelligence, of de foto een compleet nieuw effect geven.

Siri wordt vernieuwd

Siri krijgt voor het eerst in lange tijd een grote update. De vernieuwde versie van de spraakassistent zien we terug bij alle nieuwe software-updates, dus ook bij macOS Sequoia. Dankzij Apple Intelligence (AI) onthoudt Siri nu wat je hebt gezegd, zodat je gemakkelijk vervolgvragen kunt stellen. Bovendien hoef je je vragen niet uit te spreken, maar kun je ze ook gewoon typen en je kunt naar hartenlust wisselen tussen de twee.

siri macos sequoia

Synchrone iPhone-weergave (iPhone Mirroring)

Met de nieuwe functie Synchrone iPhone-weergave is het mogelijk om je iPhone te gebruiken via je Mac, zonder dat deze ontgrendeld is. Het werkt ook naadloos wanneer je de Stand-bymodus van je iPhone gebruikt. Zo hoef je niet meer tussen beide apparaten te wisselen, maar kun je gewoon doorwerken op je Mac.

Je kunt elke iPhone-app direct openen vanaf je Mac, zelfs de audio van je iPhone‌ is hoorbaar op je Mac. Je iPhone blijft veilig vergrendeld terwijl je eenvoudig bestanden tussen je iPhone en Mac over en weer kunt verplaatsen. Ook als je op je iPhone een melding krijgt, kun je daar direct vanaf je Mac op reageren.

synchrone iPhone-weergave

Nieuwe Passwords-app

macOS Sequoia heeft een nieuwe Passwords-app die ook beschikbaar is op iPhone, iPad, visionOS en zelfs Windows. In de nieuwe app is een nieuwe kolom toegevoegd aan de linkerkant, waarmee je gemakkelijker door al je wachtwoorden kunt navigeren. Zo kun je bijvoorbeeld alleen al je wifi-wachtwoorden bekijken, of alle verificatiecodes die niet zijn gerelateerd aan een website.

Passwords-app sequoia

Highlights in Safari

Safari heeft nu ‘highlights’. Deze functie gebruikt machine learning om automatisch interessante dingen te detecteren en aan je te laten zien met een enkele klik. Zo vind je bijvoorbeeld routebeschrijvingen, samenvattingen of links om meer te lezen over mensen, muziek, films en series. In de vernieuwde Reader-weergave heb je meer opties om artikelen te lezen zonder afleidingen.

safari macos sequoia

Makkelijker vensters arrangeren

Apple heeft eindelijk een geautomatiseerde vorm van ‘window tiling’ aan macOS toegevoegd. Hierdoor is het veel eenvoudiger om vensters over het scherm te verdelen zonder dat je ze handmatig hoeft te verslepen en ze stuk voor stuk hoeft te vergroten of verkleinen. Zo kun je heel eenvoudig meerdere vensters naast elkaar zetten, of juist in de hoeken zodat je apps beter in beeld blijven.

macos 15 split screen

Overige updates in macOS Sequoia

MacOS Sequoia heeft natuurlijk meer vernieuwingen. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

Background replacement

Met de functie Background replacement verander je eenvoudig je achtergrond wanneer je deelneemt aan videocalls of -vergaderingen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een achtergrond met een kleurverloop, een macOS-achtergrond of een foto die je zelf hebt gemaakt.

background replacement

Game Porting Toolkit

Apple heeft de tweede versie van Game Porting Toolkit aangekondigd, waardoor het niet alleen makkelijker wordt om Windows games op macOS te spelen, maar ook om macOS games te spelen op iOS en iPadOS.

Berichten

De app Berichten heeft gloednieuwe teksteffecten, tapbacks met emoji en stickers, en de mogelijkheid om het verzenden van berichten in te plannen.

berichten macos sequoia

Foto’s

De app Foto’s laat nu collecties zien waarin je bibliotheek automatisch op thema is geordend. Daarnaast is de zoekfunctie verbeterd, zodat je alles gemakkelijker terugvindt.

Notities

Ook de app Notities is slimmer geworden dankzij Apple Intelligence. Audiotranscripties en samenvattingen maken, is nu een fluitje van een cent.

Release van macOS 15

De eerste testversie van het besturingssysteem kun je al installeren, maar daarvoor heb je wel een speciaal ontwikkelaarsaccount bij Apple nodig.

De officiële release van macOS is pas in september. Apple brengt dan iOS 18, iPadOS 18 en watchOS 11 uit, als ook de nieuwe iPhone verschijnt. Wil je niet zo lang wachten op macOS 15? Dan kun je een gratis ontwikkelaarsaccount aanmaken bij Apple. Houd er wel rekening mee dat je een testversie van de nieuwe macOS-update krijgt, waar bij de Mac vaak nog relatief grote fouten in zitten. Wil je dat liever niet? Wacht dan tot de officiële release in september.

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste Apple-nieuws. Meld je dan vooral aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu