Macbook Pro

Scherm
13.3 / 15.4 inch
Resolutie
2560x1600 / 2880x1800
Prijs

De MacBook Pro is het high-end model in de notebookreeks van Apple. Het apparaat is erg populair door de combinatie van uitstekende specificaties en een prachtig, slank design. De MacBook Pro werd in 2006 geïntroduceerd en regelmatig vervangen door een nieuw model.

In oktober 2016 werd de MacBook Pro volledig vernieuwd, onder andere met een Touch Bar. Dit kleine touchscreen voegt contextgevoelige touchscreenknoppen toe. In 2018 introduceerde Apple wederom verbeteringen. Ook in 2019 werden upgrades voor de MacBook Pro uitgebracht.

Op deze pagina laten we je zien welke modellen momenteel verkrijgbaar zijn en op welke fronten ze van elkaar verschillen. Ook vindt je hier uitgebreide MacBook Pro 2018-informatie, van het laatste nieuws tot duidelijke specificaties. Naast de MacBook Pro heeft Apple ook de MacBook Air en de in 2015 geïntroduceerde MacBook in haar portfolio.

Ontdek de verschillende MacBook Pro modellen

Benieuwd welke MacBook Pro modellen momenteel verkrijgbaar zijn? Hieronder hebben we ze op een rijtje gezet. Klik op het tabblad om meer te weten te komen over het desbetreffende model.

MacBook Pro 2019

In juli 2019 kwam Apple met een upgrade voor de 13 inch-MacBook Pro, nadat het bedrijf van Tim Cook in mei 2019 al de 13 inch- en 15 inch-MacBook Pro met Touch Bar verbeterde. Alle 13 inch-Pro’s hebben nu een Touch Bar, met ondersteuning voor Touch ID en de T2-beveiligingschip.

Daarnaast werd de 13 inch-MacBook Pro zonder Touch Bar uit het assortiment gehaald, wat betekent dat alle Pro’s nu over deze feature beschikken. De 13 inch-MacBook Pro werd bovendien voorzien van een snellere chip, waarbij het gaat om de achtste generatie quadcore-processor (Core i5) van Intel.

Beter toetsenbord

Na een lange periode vol kritiek en problemen rondom de toetsenborden van MacBooks, hoopt Apple met de 2019-versie van de MacBook Pro hier eindelijk mee af te rekenen. Het bedrijf houdt vast aan zijn ‘vlindermechanisme’-techniek, maar het materiaal dat gebruikt wordt is anders.

Dit nieuwe materiaal zou voor minder problemen moeten zorgen. Het is niet duidelijk wat dit nieuwe materiaal precies is en hoe het defecte of herhalende toetsen precies gaat voorkomen.

Krachtigere processor

Naast een verbeterd toetsenbord, heeft Apple ook de processor aangepakt. Vooral de 15 inch-modellen zijn hierdoor behoorlijk vooruitgegaan in prestaties. Het instapmodel van de 15 inch-Pro heeft nu een Intel i7-processor met zes kernen met 2.6GHz. Dit levert een turbosnelheid van 4.5GHz op.

Het duurdere model is echter de snelste MacBook die Apple ooit gemaakt heeft en tevens de eerste Mac met acht processorkernen. Deze heeft een Intel i9-chip met een maximumsnelheid van 4.8GHz. Standaard krijg je 16GB RAM en 256GB opslagruimte, maar dit is uit te breiden.

Aan verdere onderdelen zoals het Retina-scherm met True Tone en de Touch Bar met Touch ID is niets gewijzigd, ook niet bij de 13 inch-modellen. Deze hebben wel eveneens een iets snellere chip onder de motorkap gekregen. Dit is nog steeds een Intel i5-chip, maar wel met een hogere turbosnelheid van 4.1GHz.

Het zijn enkele kleine verbeteringen die de MacBook Pro weer up-to-date maken. Bekijk ook de pagina van de MacBook Pro 2018 om te zien wat er sinds het model van vorig jaar allemaal al verbeterd is.

MacBook Pro 2018

In juli 2018 bracht Apple een herziene versie van de MacBook Pro uit. Deze behoudt het design van het 2016-model, maar voegt achter de schermen wel weer een aantal flinke verbeteringen door. We nemen ze hieronder een voor een met je door.

Let op: Apple heeft alleen de MacBook Pro met Touch Bar vernieuwd. De MacBook Pro-modellen zonder Touch Bar zijn ongewijzigd en identiek aan de 2017-modellen.

Verbeterde prestaties met nieuwe Intel-chips

Een nieuw jaar, een nieuwe serie Intel-chips. Apple heeft de 2018 MacBook Pro uitgerust met de achtste generatie ‘Coffee Lake-chips’ die de prestaties naar een hoger niveau tillen en zuiniger omgaan met de accu.

MacBook Pro 2018

Daarnaast is de optie toegevoegd om de MacBook Pro uit te rusten met 32GB aan werkgeheugen. Goed nieuws voor mensen die hun MacBook intensief gebruiken, bijvoorbeeld voor het bewerken van video’s of het uitvoeren van andere zware taken.

Volgens Apple presteert het nieuwe 15 inch-model 70 procent beter dan zijn voorganger terwijl de 13 inch-MacBook er met 50 procent op vooruit gaat.

True Tone past het scherm voor je aan

Night Shift verandert de kleur van je MacBook-scherm in de avonduren, maar de True Tone-techniek gaat een stapje verder. Door sensoren in de hoeken van de MacBook Pro wordt er continu gekeken naar het licht om je heen. Op basis van deze info past True Tone de kleur van het scherm op subtiele wijze aan, zodat het fijner is om naar te kijken.

MacBook Pro

Vergelijk het met een vel wit papier, dat er ook roder uitziet als je het onder een rode lamp legt. Op dezelfde manier past de MacBook zich aan op zijn omgeving. Pas als je True Tone uitzet merk je wat voor verschil dit maakt.

T2-chip: Hé Siri en betere beveiliging

Door het toevoegen van de T2-chip gaat de beveiliging van de MacBook Pro 2018 er ook op vooruit. Deze chip is een zogenaamde ‘secure enclave’; een plekje in je Mac dat losstaat van de rest van de hardware. Door hier je gevoelige data op te slaan is het een stuk lastiger voor buitenstaanders om hier toegang tot te krijgen.

Ook maakt de T2-chip ondersteuning voor ‘Hé Siri’ mogelijk. Voortaan kun je net als op je iPhone ook spraakassistent Siri activeren door deze spraakopdracht uit te spreken.

MacBook Pro

Nieuw, stiller toetsenbord

Tot slot heeft Apple het toetsenbord van de MacBook Pro vernieuwd. Voorgaande modellen kregen veel kritiek over zich heen door het ondermaatse keyboard, en die kritiek lijkt Apple nu gedeeltelijk aan te pakken. Zo is het toetsenbord aangepast zodat deze minder geluid maakt, al is het niet duidelijk of de knoppen hierdoor ook beter bestand zijn tegen kruimels en ander vuil.

Macbook Pro 2016

Het heeft even geduurd, maar eindelijk is het zover: Apple geeft de MacBook Pro een grondige make-over. De laptop is dunner, lichter, maar tegelijkertijd ook krachtiger dan ooit. Ook is het apparaat voorzien van een unieke Touch Pad die contextgevoelige acties mogelijk maakt.

Apple maakt met de MacBook Pro de overstap naar Intels Skylake-processor. Deze chips worden al gebruikt door concurrenten, en hebben zich niet alleen bewezen als krachtig maar ook erg energiezuinig. Ideaal voor laptops dus, die het regelmatig zonder stopcontact moeten doen. Alle varianten van de laptop kunnen minimaal tien uur mee zonder opladen. Ook is de MacBook voorzien van een Radeon Pro-GPU om de grafische kracht naar een hoger niveau te tillen.

MacBook Pro 2016 review

De 2016 MacBook Pro heeft alles aan boord wat je van een verbeterde MacBook mag verwachten: betere prestaties, een mooier scherm en een subtiel vernieuwd design. Het grotere trackpad is geweldig en ook het nieuwe toetsenbord tikt heerlijk weg. Doordat de Touch Bar zichzelf nog niet bewezen heeft, blijft het daar ook bij. Dat Apple gebruikers bijna verplicht om een of twee adapters continu met zich mee te nemen, laat bovendien zo’n vervelende nasmaak na. Hierdoor is het erg lastig om de torenhoge instapprijs te rechtvaardigen.

Lees ook de volledige geschreven review, of bekijk hieronder onze videoreview:

TouchBar vervangt functietoetsen

De grote vernieuwing is echter de introductie van een touchscreen OLED-balk die boven de cijfertoetsen te vinden is. Apple noemt dit de ‘Touch Bar’. Dit aanraakgevoelige scherm vervangt de functietoetsen, en moet een stuk functioneler worden in verschillende situaties. Omdat het hier om een display gaat kunnen apps de OLED-balk namelijk precies zo indelen als ze zelf willen. Zo kunnen Apple Music en Spotify er een afspeelknoppen plaatsen, en kun je er tijdens het gebruik van Photoshop je favoriete snelkoppelingen kwijt.

De TouchBar is bovendien voorzien van een geïntegreerde vingerafdrukscanner, zodat je de MacBook met je Touch ID op een veilige en snelle manier kunt ontgrendelen. Deze Touch ID-sensor zou in de Powerknop verwerkt zitten, zodat je de MacBook direct ontgrendelt als je hem opstart.

MacBook Pro 2016 officieel

De MacBook Pro beschikt over vier Thunderbolt 3-poorten, waarvoor Apple de USB-C aansluiting gebruikt. Deze poorten kunnen dus gebruikt worden om je MacBook op te laden maar óók om andere apparaten mee op te laden. Ruimte voor een geheugenkaart en MagSafe-aansluiting zijn geschrapt, maar de koptelefoonpoort is gelukkig wel aanwezig.

Er zijn drie varianten van de MacBook Pro 2016. Het basismodel is verkrijgbaar vanaf 1699 euro en beschikt over een 13 inch scherm. Deze variant heeft helaas geen Touch Pad. Een tweede 13 inch-variant is iets krachtiger maar heeft wel een aanraakschermpje. De echte krachtpatser is de 15 inch-Macbook Pro, met stevige hardware én een Touch Pad.

MacBook Pro 15 inch (2006 – 2016)

Het 15 inch-model van de MacBook Pro werd in 2006 door Steve Jobs onthuld tijdens de Macworld-conferentie. Het was de eerste laptop van Apple die gebruikmaakte van een Intel-processor. Daarnaast was de eerste Pro al behoorlijk dun, maar helaas wel voorzien van bescheiden specificaties. De notebook is echter in de loop der jaren geüpdatet en voorzien van snellere interne hardware.

Tegenwoordig zijn er twee configuraties van de 15 inch MacBook Pro beschikbaar. Beide beschikken over een prachtig Retina-display (2560 bij 1600 pixels), maar wijken onderhuids van elkaar af. Dat zie je ook terug in het prijskaartje; de snellere MacBook Pro is een paar honderd euro duurder. Ook heeft het apparaat een 2,5GHz quadcore-processor (Intel Core i7), waar de andere versie het met een 2,2GHz-processor moet doen. Daarnaast beschikt de duurdere 15 inch MacBook over meer flashgeheugen (512GB tegenover 256GB) en een betere videokaart.

MacBook Pro

De 15 inch MacBook Pro heeft diverse aansluitingen. Zo zijn er twee usb 3.0-poorten aanwezig en een MagSafe-, Thunderbolt 2-, koptelefoon- en hdmi-aansluiting. Uiteraard is de Pro voorzien voor een sleuf voor sd-kaartjes. De MagSafe-opening is bedoeld voor de oplader en heeft een magnetisch werking. Struikel je bijvoorbeeld per ongeluk over de oplaadkabel, dan zorgt de aansluiting ervoor dat de kabel automatisch loslaat. Zo voorkom je dat de gehele MacBook op de grond (kapot) valt.

Zoals je van een MacBook gewend bent, heeft de 15 inch Pro een uitstekende accuduur. Met de batterij kun je op een volle lading tot acht uur lang draadloos internetten en films afspelen met iTunes. Een fijne feature van de MacBook Pro is Power Nap. Dankzij deze functie kan de Pro diverse taken uitvoeren terwijl het apparaat in slaapstand staat. Denk hierbij aan het ophalen van je e-mail, bijwerken van je kalender of up-to-date houden van documenten in iCloud.

MacBook Pro

De 15 inch MacBook Pro draait – net als het 13 inch-model – uit de doos op macOS Sierra.

MacBook Pro 13 inch

Het 13 inch-model van de MacBook Pro is in 2012 geïntroduceerd en werd toen vooral gezien als het kleinere broertje van het 15 inch-model. Dat is niet zo gek, want het apparaat had vrijwel identieke specificaties. Wel was de processor minder krachtig en daarmee ook de prestaties minder. Vooral kenmerkend is het Retina-scherm, dat een erg hoge resolutie 2560 bij 1600 pixels heeft.

Tegenwoordig zijn er meerdere uitvoeringen van de 13 inch MacBook Pro beschikbaar. Het goedkoopste model heeft geen Retina-scherm, maar wel vrij vlotte hardware. Zo wordt deze notebook aangestuurd door een 2,5GHz dualcore-processor (Intel Core i5) met 4GB aan werkgeheugen. Verder beschikt het apparaat over een 500GB harde schijf en een ingebouwde grafische chip van Intel. Het scherm is 13,3 inch groot en heeft een resolutie van 1280 bij 800 pixels. Dit zorgt voor mooie beelden, al is het mogelijk om afzonderlijke pixels te onderscheiden. De batterij gaat op een volle lading ongeveer zeven uur mee.

Macbook Pro

Interessanter zijn de MacBook Pro-modellen die wél een Retina-scherm hebben. De MacBook Pro Retina komt in drie verschillende configuraties (128GB, 256GB en 512GB) die verschillen in prijs en mogelijkheden. Het 512GB-model heeft een snellere 2,9GHz-processor, terwijl de andere versies het met een 2,7GHz-chip moeten doen. Belangrijk om te weten is dat het 13 inch-model van de MacBook Pro Retina ingebouwde flashopslag heeft. Dit is een stuk sneller dan de ‘normale’ harde schijf van de goedkopere MacBook.

Zoals een moderne laptop betaamt, zijn er genoeg aansluitingen aanwezig op de Pro. Zo zijn er aan de linkerzijde twee usb 3.0-poorten te vinden, alsmede een Thunderbolt-, FireWire-, koptelefoon- en MagSafe-aansluiting-, sd-sleuf en SuperDrive. De Retina-versies van de MacBook Pro hebben vrijwel dezelfde aansluitingen, al ontbreken de Firewire-opening en SuperDrive.

MacBook Pro

De MacBook Pro draait uit de doos op de OS X Yosemite, de meest recente versie Apples besturingssysteem. Yosemite kenmerkt zich door de platte iconen, waardoor het uiterlijk wat lijkt op iOS. Het besturingssysteem oogt een stuk rustiger en is daarnaast zuiniger, doordat de software beter is afgestemd op de hardware. De accu van de MacBook Pro Retina gaat iets langer mee en staat garant voor 10 uur lang internetten. Daarnaast kun je met het apparaat tot 12 uur lang films afspelen met iTunes.

Pluspunten Macbook Pro

  • Prima accuduur
  • Snellere hardware en betere videokaart
  • Prachtig Retina-display
  • Touch ID op de Mac is geweldig
  • Groter trackpad werkt fijn

Minpunten Macbook Pro

  • Behoorlijk duur
  • Usb-c maakt adapters nagenoeg verplicht

Macbook Pro prijzen en aanbiedingen

Bekijk hieronder de meest scherpe Macbook Pro aanbiedingen van dit moment.

Laatste berichten

Apple onderzoekt futuristisch toetsenbord zonder mechanische toetsen

Apple onderzoekt futuristisch toetsenbord zonder mechanische toetsen

Nieuws Met het pr-drama van het MacBook-toetsenbord onderzoekt Apple hoe een compleet nieuwe versie deze problemen kan verhelpen. Een complexe techniek gebruikt licht om te zien hoe ver een knop is ingedrukt.
Apple registreert nieuwe Apple Watches, iPhones, iPads en MacBooks in Europa

Apple registreert nieuwe Apple Watches, iPhones, iPads en MacBooks in Europa

Nieuws In een enorme lijst met productregistraties is duidelijk te zien dat Apple spoedig nieuwe Apple Watches en MacBooks uitbrengt.
Deze MacBook Pro is per direct niet meer toegestaan op Amerikaanse vluchten

Deze MacBook Pro is per direct niet meer toegestaan op Amerikaanse vluchten

Nieuws De Amerikaanse Federal Aviation Administration heeft de 15 inch-MacBook Pro uit 2015 per direct verboden op alle Amerikaanse vluchten. Het apparaat is brandgevaarlijk.
Scoor nu extra goedkoop een MacBook Pro of MacBook Air bij MediaMarkt! (ADV)

Scoor nu extra goedkoop een MacBook Pro of MacBook Air bij MediaMarkt! (ADV)

Deals De Back to School-periode is aangebroken bij MediaMarkt en dat betekent flinke korting op allerlei Apple-producten. Zo schaf je tijdelijk extra voordelig een 13 inch-MacBook Pro (2019) of MacBook Air (2017) aan.
‘Apple werkt aan Face ID op de Mac met slimme slaapfunctie’

‘Apple werkt aan Face ID op de Mac met slimme slaapfunctie’

Nieuws Uit een patent blijkt dat Apple aan Face ID voor de Mac werkt, waarbij het om een geavanceerdere versie zou gaan dan de gezichtsscanner die in de iPhone X en iPhone XS aanwezig is.
Sim only keuzehulp

Download onze app

Download onze app