Macbook Pro

Apple Macbook Pro
7,0
Scherm 13.3 / 15.4 / 16 inch
Resolutie 2560x1600 / 2880x1800
Prijs

De MacBook Pro is het high-end model in de notebookreeks van Apple. Het apparaat is erg populair door de combinatie van uitstekende specificaties en een prachtig, slank design. De MacBook Pro werd in 2006 geïntroduceerd en regelmatig vervangen door een nieuw model.

In oktober 2016 werd de MacBook Pro volledig vernieuwd, onder andere met een Touch Bar. Dit kleine touchscreen voegt contextgevoelige touchscreenknoppen toe. In 2018 introduceerde Apple wederom verbeteringen. Ook in 2019 werden upgrades voor de MacBook Pro uitgebracht.

Op deze pagina laten we je zien welke modellen momenteel verkrijgbaar zijn en op welke fronten ze van elkaar verschillen. Ook vindt je hier uitgebreide MacBook Pro 2018-informatie, van het laatste nieuws tot duidelijke specificaties. Naast de MacBook Pro heeft Apple ook de MacBook Air en de in 2015 geïntroduceerde MacBook in haar portfolio.

Ontdek de verschillende MacBook Pro modellen

Benieuwd welke MacBook Pro modellen momenteel verkrijgbaar zijn? Hieronder hebben we ze op een rijtje gezet. Klik op het tabblad om meer te weten te komen over het desbetreffende model.

MacBook Pro 2019

In juli 2019 kwam Apple met een upgrade voor de 13 inch-MacBook Pro, en in november werd het 15 inch-model vervangen door de 16 inch-MacBook Pro. Alle MacBook Pro’s uit 2019 hebben een Touch Bar met Touch ID, T2-beveiligingschip en zijn uitgerust met een verbeterde i5-, i7- of i9-processor van Intel.

Daarnaast werd de 13 inch-MacBook Pro zonder Touch Bar uit het assortiment gehaald, wat betekent dat alle Pro’s nu over deze feature beschikken. De 13 inch-MacBook Pro werd bovendien voorzien van een snellere chip, waarbij het gaat om de achtste generatie quadcore-processor (Core i5) van Intel.

MacBook Pro 16-inch officieel

Beter toetsenbord en groter scherm

Voorgaande modellen van de MacBook Pro werden geteisterd door toetsenbordproblemen. Sommige gebruikers hadden last van ‘plakkende’ toetsen of knoppen die helemaal niet reageerden. Het 13 inch-model heeft nog wel zo’n geplaagd ‘vlindermechanisme’-toetsenbord, maar gebruikt een ander materiaal. De 16 inch uitvoeringen van de MacBook Pro maakt de overstap naar het vertrouwde schaarmechanisme-toetsenbord.

Dit is een oude bekende, want eerdere MacBook Pro-modellen hebben ook zo’n soort keyboard. Het nadeel hiervan is dat het toetsenbord iets logger is, en daarmee dikker. Het voordeel is dat een ‘schaartoetsenbord’ duurzamer is, omdat stofdeeltjes en ander vuil moeilijker binnendringen. Het is niet helemaal duidelijk op welke manier Apple het materiaal van de 13 inch-MacBook Pro heeft aangepast.

Verder heeft de 16 inch-MacBook Pro dunnere schermranden. Op die manier is de laptop net zo groot als zijn voorganger met 15 inch-display, maar heeft meer schermruimte. De 13 inch-MacBook Pro heeft ietwat dikkere bezels. Wel zijn beide Pro’s natuurlijk voorzien van een haarscherp Retina-display met True Tone, dat voor een aangename kleurbeleving zorgt.

16 inch macbook pro aankoopadvies 2

Krachtigere Intel-processor

De MacBook Pro 2019 is uitgerust met de nieuwste generatie processoren van Intel. Het 13 inch-instapmodel heeft een Intel i5-cpu (achtste generatie) met vier kernen en een kloksnelheid van 1.4GHz. Dit levert een turbosnelheid van maximaal 3.9GHz op. De meest uitgebreide versie van de 13 inch-MacBook Pro 2019 heeft een standaard kloksnelheid van 2.4GHz (en turbo van 4.1GHz).

De goedkoopste uitvoering van de 16 inch-Pro heeft een Intel Core i7-processor (negende generatie) met zes kernen. De kloksnelheid van 2.6GHz kan via turboboost verhoogd worden naar 4.5GHz. De krachtigere 16 inch-MacBook Pro is eveneens uitgerust met een i9-processor, maar heeft acht kernen. Hierdoor kun je een maximale turbosnelheid van 4.8GHz aantikken.

Grafische kaart

De 13 inch-MacBook Pro heeft minstens 8GB werkgeheugen en 128GB ssd-opslag, maar dit is tijdens het bestellen uit te breiden. Dit geldt natuurlijk ook voor de 16 inch-Pro, die standaard dubbel zoveel werkgeheugen heeft en minstens 512 GB opslag. Ook is de schrijfsnelheid van het werkgeheugen hoger, waardoor je bestanden sneller kunt openen.

16 inch macbook pro aankoopadvies

Een belangrijk verschil tussen de 13 en 16 inch-MacBook Pro is de grafische kaart. De kleinere Pro is namelijk uitgerust met een Iris Plus Graphics-gpu van Intel, die minder krachtig is dan de Radeon Pro-kaart van de 16 inch-MacBook Pro. Een belangrijk aandachtspunt is dat laatstgenoemde kaart van producent AMD is, en mogelijk werkt deze niet samen met alle software. Controleer dus vooraf of de professionele software die jij wil gaan draaien wel compatibel is met grafische kaarten van AMD.

Lees ook: 6 verbeteringen van de kersverse 16 inch-MacBook Pro: het upgraden waard, of niet?

Overige verbeteringen

De MacBook Pro is gericht op de professionele gebruiker. De 16 inch-versie is daarom uitgerust met een nieuw koelingssysteem dat gebruikmaakt van een thermisch design. Op die manier komt er meer verse lucht in de laptop, terwijl hitte sneller wordt afgevoerd. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe MacBook Pro koeler blijft dan zijn voorganger, ook als je veeleisende programma’s gebruikt.

Het instapmodel van de 13 inch-MacBook Pro heeft twee Thunderbolt 3-poorten. De goedkoopste versie van de 16 inch-uitvoering verdubbelt dit aantal. De 13 inch-Pro heeft bij release een vanafprijs van 1499 euro gekregen. Om de 16 inch-MacBook Pro 2019 in huis te halen moet je minstens 2699 euro neerleggen.

MacBook Pro 2018

In juli 2018 bracht Apple een herziene versie van de MacBook Pro uit. Deze behoudt het design van het 2016-model, maar voegt achter de schermen wel weer een aantal flinke verbeteringen door. We nemen ze hieronder een voor een met je door.

Let op: Apple heeft alleen de MacBook Pro met Touch Bar vernieuwd. De MacBook Pro-modellen zonder Touch Bar zijn ongewijzigd en identiek aan de 2017-modellen.

Verbeterde prestaties met nieuwe Intel-chips

Een nieuw jaar, een nieuwe serie Intel-chips. Apple heeft de 2018 MacBook Pro uitgerust met de achtste generatie ‘Coffee Lake-chips’ die de prestaties naar een hoger niveau tillen en zuiniger omgaan met de accu.

MacBook Pro 2018

Daarnaast is de optie toegevoegd om de MacBook Pro uit te rusten met 32GB aan werkgeheugen. Goed nieuws voor mensen die hun MacBook intensief gebruiken, bijvoorbeeld voor het bewerken van video’s of het uitvoeren van andere zware taken.

Volgens Apple presteert het nieuwe 15 inch-model 70 procent beter dan zijn voorganger terwijl de 13 inch-MacBook er met 50 procent op vooruit gaat.

True Tone past het scherm voor je aan

Night Shift verandert de kleur van je MacBook-scherm in de avonduren, maar de True Tone-techniek gaat een stapje verder. Door sensoren in de hoeken van de MacBook Pro wordt er continu gekeken naar het licht om je heen. Op basis van deze info past True Tone de kleur van het scherm op subtiele wijze aan, zodat het fijner is om naar te kijken.

MacBook Pro

Vergelijk het met een vel wit papier, dat er ook roder uitziet als je het onder een rode lamp legt. Op dezelfde manier past de MacBook zich aan op zijn omgeving. Pas als je True Tone uitzet merk je wat voor verschil dit maakt.

T2-chip: Hé Siri en betere beveiliging

Door het toevoegen van de T2-chip gaat de beveiliging van de MacBook Pro 2018 er ook op vooruit. Deze chip is een zogenaamde ‘secure enclave’; een plekje in je Mac dat losstaat van de rest van de hardware. Door hier je gevoelige data op te slaan is het een stuk lastiger voor buitenstaanders om hier toegang tot te krijgen.

Ook maakt de T2-chip ondersteuning voor ‘Hé Siri’ mogelijk. Voortaan kun je net als op je iPhone ook spraakassistent Siri activeren door deze spraakopdracht uit te spreken.

MacBook Pro

Nieuw, stiller toetsenbord

Tot slot heeft Apple het toetsenbord van de MacBook Pro vernieuwd. Voorgaande modellen kregen veel kritiek over zich heen door het ondermaatse keyboard, en die kritiek lijkt Apple nu gedeeltelijk aan te pakken. Zo is het toetsenbord aangepast zodat deze minder geluid maakt, al is het niet duidelijk of de knoppen hierdoor ook beter bestand zijn tegen kruimels en ander vuil.

Macbook Pro 2016

Het heeft even geduurd, maar eindelijk is het zover: Apple geeft de MacBook Pro een grondige make-over. De laptop is dunner, lichter, maar tegelijkertijd ook krachtiger dan ooit. Ook is het apparaat voorzien van een unieke Touch Pad die contextgevoelige acties mogelijk maakt.

Apple maakt met de MacBook Pro de overstap naar Intels Skylake-processor. Deze chips worden al gebruikt door concurrenten, en hebben zich niet alleen bewezen als krachtig maar ook erg energiezuinig. Ideaal voor laptops dus, die het regelmatig zonder stopcontact moeten doen. Alle varianten van de laptop kunnen minimaal tien uur mee zonder opladen. Ook is de MacBook voorzien van een Radeon Pro-GPU om de grafische kracht naar een hoger niveau te tillen.

MacBook Pro 2016 review

De 2016 MacBook Pro heeft alles aan boord wat je van een verbeterde MacBook mag verwachten: betere prestaties, een mooier scherm en een subtiel vernieuwd design. Het grotere trackpad is geweldig en ook het nieuwe toetsenbord tikt heerlijk weg. Doordat de Touch Bar zichzelf nog niet bewezen heeft, blijft het daar ook bij. Dat Apple gebruikers bijna verplicht om een of twee adapters continu met zich mee te nemen, laat bovendien zo’n vervelende nasmaak na. Hierdoor is het erg lastig om de torenhoge instapprijs te rechtvaardigen.

Lees ook de volledige geschreven review, of bekijk hieronder onze videoreview:

TouchBar vervangt functietoetsen

De grote vernieuwing is echter de introductie van een touchscreen OLED-balk die boven de cijfertoetsen te vinden is. Apple noemt dit de ‘Touch Bar’. Dit aanraakgevoelige scherm vervangt de functietoetsen, en moet een stuk functioneler worden in verschillende situaties. Omdat het hier om een display gaat kunnen apps de OLED-balk namelijk precies zo indelen als ze zelf willen. Zo kunnen Apple Music en Spotify er een afspeelknoppen plaatsen, en kun je er tijdens het gebruik van Photoshop je favoriete snelkoppelingen kwijt.

De TouchBar is bovendien voorzien van een geïntegreerde vingerafdrukscanner, zodat je de MacBook met je Touch ID op een veilige en snelle manier kunt ontgrendelen. Deze Touch ID-sensor zou in de Powerknop verwerkt zitten, zodat je de MacBook direct ontgrendelt als je hem opstart.

MacBook Pro 2016 officieel

De MacBook Pro beschikt over vier Thunderbolt 3-poorten, waarvoor Apple de USB-C aansluiting gebruikt. Deze poorten kunnen dus gebruikt worden om je MacBook op te laden maar óók om andere apparaten mee op te laden. Ruimte voor een geheugenkaart en MagSafe-aansluiting zijn geschrapt, maar de koptelefoonpoort is gelukkig wel aanwezig.

Er zijn drie varianten van de MacBook Pro 2016. Het basismodel is verkrijgbaar vanaf 1699 euro en beschikt over een 13 inch scherm. Deze variant heeft helaas geen Touch Pad. Een tweede 13 inch-variant is iets krachtiger maar heeft wel een aanraakschermpje. De echte krachtpatser is de 15 inch-Macbook Pro, met stevige hardware én een Touch Pad.

MacBook Pro 15 inch (2006 – 2016)

Het 15 inch-model van de MacBook Pro werd in 2006 door Steve Jobs onthuld tijdens de Macworld-conferentie. Het was de eerste laptop van Apple die gebruikmaakte van een Intel-processor. Daarnaast was de eerste Pro al behoorlijk dun, maar helaas wel voorzien van bescheiden specificaties. De notebook is echter in de loop der jaren geüpdatet en voorzien van snellere interne hardware.

Tegenwoordig zijn er twee configuraties van de 15 inch MacBook Pro beschikbaar. Beide beschikken over een prachtig Retina-display (2560 bij 1600 pixels), maar wijken onderhuids van elkaar af. Dat zie je ook terug in het prijskaartje; de snellere MacBook Pro is een paar honderd euro duurder. Ook heeft het apparaat een 2,5GHz quadcore-processor (Intel Core i7), waar de andere versie het met een 2,2GHz-processor moet doen. Daarnaast beschikt de duurdere 15 inch MacBook over meer flashgeheugen (512GB tegenover 256GB) en een betere videokaart.

MacBook Pro

De 15 inch MacBook Pro heeft diverse aansluitingen. Zo zijn er twee usb 3.0-poorten aanwezig en een MagSafe-, Thunderbolt 2-, koptelefoon- en hdmi-aansluiting. Uiteraard is de Pro voorzien voor een sleuf voor sd-kaartjes. De MagSafe-opening is bedoeld voor de oplader en heeft een magnetisch werking. Struikel je bijvoorbeeld per ongeluk over de oplaadkabel, dan zorgt de aansluiting ervoor dat de kabel automatisch loslaat. Zo voorkom je dat de gehele MacBook op de grond (kapot) valt.

Zoals je van een MacBook gewend bent, heeft de 15 inch Pro een uitstekende accuduur. Met de batterij kun je op een volle lading tot acht uur lang draadloos internetten en films afspelen met iTunes. Een fijne feature van de MacBook Pro is Power Nap. Dankzij deze functie kan de Pro diverse taken uitvoeren terwijl het apparaat in slaapstand staat. Denk hierbij aan het ophalen van je e-mail, bijwerken van je kalender of up-to-date houden van documenten in iCloud.

MacBook Pro

De 15 inch MacBook Pro draait – net als het 13 inch-model – uit de doos op macOS Sierra.

MacBook Pro 13 inch

Het 13 inch-model van de MacBook Pro is in 2012 geïntroduceerd en werd toen vooral gezien als het kleinere broertje van het 15 inch-model. Dat is niet zo gek, want het apparaat had vrijwel identieke specificaties. Wel was de processor minder krachtig en daarmee ook de prestaties minder. Vooral kenmerkend is het Retina-scherm, dat een erg hoge resolutie 2560 bij 1600 pixels heeft.

Tegenwoordig zijn er meerdere uitvoeringen van de 13 inch MacBook Pro beschikbaar. Het goedkoopste model heeft geen Retina-scherm, maar wel vrij vlotte hardware. Zo wordt deze notebook aangestuurd door een 2,5GHz dualcore-processor (Intel Core i5) met 4GB aan werkgeheugen. Verder beschikt het apparaat over een 500GB harde schijf en een ingebouwde grafische chip van Intel. Het scherm is 13,3 inch groot en heeft een resolutie van 1280 bij 800 pixels. Dit zorgt voor mooie beelden, al is het mogelijk om afzonderlijke pixels te onderscheiden. De batterij gaat op een volle lading ongeveer zeven uur mee.

Macbook Pro

Interessanter zijn de MacBook Pro-modellen die wél een Retina-scherm hebben. De MacBook Pro Retina komt in drie verschillende configuraties (128GB, 256GB en 512GB) die verschillen in prijs en mogelijkheden. Het 512GB-model heeft een snellere 2,9GHz-processor, terwijl de andere versies het met een 2,7GHz-chip moeten doen. Belangrijk om te weten is dat het 13 inch-model van de MacBook Pro Retina ingebouwde flashopslag heeft. Dit is een stuk sneller dan de ‘normale’ harde schijf van de goedkopere MacBook.

Zoals een moderne laptop betaamt, zijn er genoeg aansluitingen aanwezig op de Pro. Zo zijn er aan de linkerzijde twee usb 3.0-poorten te vinden, alsmede een Thunderbolt-, FireWire-, koptelefoon- en MagSafe-aansluiting-, sd-sleuf en SuperDrive. De Retina-versies van de MacBook Pro hebben vrijwel dezelfde aansluitingen, al ontbreken de Firewire-opening en SuperDrive.

MacBook Pro

De MacBook Pro draait uit de doos op de OS X Yosemite, de meest recente versie Apples besturingssysteem. Yosemite kenmerkt zich door de platte iconen, waardoor het uiterlijk wat lijkt op iOS. Het besturingssysteem oogt een stuk rustiger en is daarnaast zuiniger, doordat de software beter is afgestemd op de hardware. De accu van de MacBook Pro Retina gaat iets langer mee en staat garant voor 10 uur lang internetten. Daarnaast kun je met het apparaat tot 12 uur lang films afspelen met iTunes.

Pluspunten Macbook Pro

  • Prima accuduur
  • Snellere hardware en betere videokaart
  • Prachtig Retina-display
  • Touch ID op de Mac is geweldig
  • Groter trackpad werkt fijn

Minpunten Macbook Pro

  • Behoorlijk duur
  • Usb-c maakt adapters nagenoeg verplicht

Laatste berichten

‘Apple onthult AirPods X, AirTag en MacBook Pro op WWDC 2020’

‘Apple onthult AirPods X, AirTag en MacBook Pro op WWDC 2020’

Nieuws Apple presenteert tijdens WWDC 2020 mogelijk twee gloednieuwe producten: zijn eerste over-ear hoofdtelefoon en eveneens debuterende AirTags. Daarnaast zou tijdens het event een nieuwe MacBook Pro op de planning staan.
Tip: een MacBook schoonmaken doe je zo

Tip: een MacBook schoonmaken doe je zo

Tips Je komt er niet omheen: bij ieder gebruik wordt je MacBook een stukje smeriger. Een MacBook schoonmaken is gelukkig zo gepiept. Wij laten zien hoe het werkt.
‘Eerste ARM-MacBooks en iMacs in 2021, usb4-ondersteuning vanaf 2022’

‘Eerste ARM-MacBooks en iMacs in 2021, usb4-ondersteuning vanaf 2022’

Nieuws Vanaf volgend jaar is Apple niet meer afhankelijk van Intel voor nieuwe Mac-processors. Dan maakt het bedrijf ze namelijk zelf. Een jaar later maken Apples computers de overstap naar een nieuwe usb-standaard.
‘MacBook krijgt Apple-processor eind 2020, compleet nieuw design in 2021’

‘MacBook krijgt Apple-processor eind 2020, compleet nieuw design in 2021’

Nieuws Apple-analist Ming-Chi Kuo heeft op basis van zijn bronnen Apples plannen voor de MacBook tot en met 2021 uitgestippeld. Daar hoort ook een compleet nieuw design bij.
‘Apple vervangt 13 inch-MacBook Pro in 2020 met 14,1 inch-model’

‘Apple vervangt 13 inch-MacBook Pro in 2020 met 14,1 inch-model’

Nieuws Volgens een nieuw gerucht brengt Apple dit jaar zes nieuwe producten uit met een mini-led-scherm, waaronder een 14,1 inch-MacBook Pro.
Sim only keuzehulp