De iPhone 15 nu scherp geprijsd én zonder aansluitkosten!

Apple MacBook Pro 2023

1/5

Pluspunten

 • Prachtig mini-led-display
 • Razendsnelle M3-, M3 Pro- of M3 Max-chip
 • Veel verschillende poorten
 • Lange accuduur
 • Touch Bar is vervangen door de fysieke functietoetsen

Minpunten

 • Erg prijzig
 • Frontcamera is weggewerkt in een notch
 • Basismodel komt met relatief weinig opslagruimte

Prijzen vergelijken

Apple heeft voor de tweede keer in 2023 een nieuwe generatie MacBook Pro-modellen aangekondigd! Ze zijn er in twee formaten: er is een 14-inch en 16-inch MacBook Pro. In dit artikel lees je over nieuwe features van de MacBook Pro 2023.

MacBook Pro 2023 – In het kort
 • Nieuwe M3-, M3 Pro- en M3 Max-chip-chip
 • Langere batterijduur
 • Nieuwe kleur: spacezwart
 • Draait op macOS Sonoma
 • Feller beeldscherm
 • Lagere aankoopprijs
 • Verschijnt dinsdag 7 november

MacBook Pro 2023 in het kort

Op 31 oktober heeft Apple een nieuwe uitvoering van de MacBook Pro 2023 onthuld. Het is opvallend dat Apple een nieuwe generatie van de laptop heeft onthuld, want in januari dit jaar bracht het bedrijf ook al een MacBook Pro uit. Daar komen nu dus weer nieuwe modellen bij, die nóg sneller en beter zijn dat de eerdere MacBook Pro’s.

De nieuwe generatie MacBook Pro heeft geen enorme veranderingen gekregen. De belangrijkste verandering: de MacBook Pro 2023 is voorzien van de M3-, M3 Pro- of M3 Max-chip. Bij de MacBook Pro was dat voorheen nog de M2 Pro- of de M2 Max-chip. Dit zijn Apple’s eigen chips en zijn de opvolgers van de eerdere M2- en M1-chips.

De grootste verandering die we bij de MacBook Pro 2023 zien is dus de nieuwe chip. Dit is een compleet nieuwe chip, waardoor de batterijduur van de laptop een stuk langer is én de laptop veel sneller is. En misschien wel het beste nieuws: de Apple’s duurste MacBook is goedkoper geworden. Dit moet je weten over de nieuwe MacBook Pro van 2023!

MacBook Pro 2023

Nieuwe M3-, M3 Pro- én M3 Max-chip

Bij de nieuwe laptop heb je de keuze uit de M3-, M3 Pro- én M3 Max-chip. Dat is opvallend, want bij de MacBook Pro had je voorheen enkel de keuze uit de M2 Pro- en de M2 Max-chip. De nieuwe M3-chip heeft 8 cores, 10 gpu-cores en tot 24 GB geheugen. De processor is weer een stuk sneller en efficiënter dan de M2-chip, waardoor de MacBook Pro 2023 nog krachtiger is. 

Daarnaast heb je dus nog de keuze uit de M3 Pro- en de M3 Max-chip. Deze processors zijn nóg sneller dan de standaard M3-chip. De M3 Pro heeft maximaal 12 cores en zelfs tot 18 gpu-cores. Bij de M3 Max-chip gaat Apple nog een stap verder met tot 16 cores en maar liefst 40 grafische cores. Hiermee kan de MacBook Pro 2023 zonder moeite de zwaarste taken aan.

Met de nieuwe processor is de MacBook Pro 2023 veel sneller dan zijn voorganger. Zo is de M3 Pro-chip volgens Apple ongeveer 15 procent sneller dan de M2 Pro-chip. Heb je nog een MacBook Pro met de M1-chip? Dan is het verschil nog groter. Zo is de CPU van de MacBook Pro 2023 met M3 Max-chip maar liefst 80 procent sneller dan de M1 Max-chip. Bij de M2 Max-chip is dat verschil 50 procent.

Langere batterijduur

Door de nieuwe M3-chips is de batterijduur van de MacBook Pro 2023 flink verbeterd. Met de standaard M3-chip gaat de laptop tot 22 uur mee. Kies je voor de MacBook Pro 2023 met een 14-inch scherm en een M3 Pro- of een M3 Max-chip? Dan is de batterijduur tot 18 uur. Bij de 16-inch uitvoering is dat vier uur langer, je doet dan tot 22 uur met een accu.

MacBook Pro 2023

MacBook Pro 2023 beschikbaar in een nieuwe kleur

Op het gebied van design is er weinig veranderd bij de laptop. Dat is niet verrassend: het uiterlijk van de MacBook Pro kreeg in 2021 al een flinke upgrade. De MacBook kreeg dat jaar voor het eerst een inkeping aan de bovenkant van het scherm, met daarin de verbeterde 1080p-webcam. Apple heeft dit design en de camera meegenomen naar de MacBook Pro 2023.

Er is bij de MacBook Pro 2023 wél een nieuwe kleur geïntroduceerd, de laptop wordt namelijk ook uitgebracht in een spacezwarte uitvoering. Deze nieuwe kleur komt alleen naar de MacBook Pro met een M3 Pro- of M3 Max-chip, bij de standaard M3-chip houdt Apple vast aan spacegrijs. Daarnaast is de laptop beschikbaar in een zilveren kleur. Die kleur is wél beschikbaar bij alle uitvoeringen.

MacBook Pro 2023

Scherm is nóg feller

Het scherm van de MacBook Pro 2023 is nog feller geworden met 600 Nits. Hierdoor is het scherm altijd goed af te lezen, zelfs als je buiten in de felle zon aan het werken bent. Ook handig: de laptop ondersteund nu tot twee of vier externe displays. Hiervoor moet je wel de uitvoering met een M3 Pro- of M3 Max-chip kiezen. Bij de standaard M3-chip blijf je beperkt tot één extern scherm. 

Verder heeft Apple geen veranderingen doorgevoerd bij de MacBook Pro 2023. De laptop heeft dezelfde poorten: MagSafe 3, Thunderbolt 4, HDMI 2.1, een sd-kaartlezer en een koptelefoonaansluiting. Ook draadloos zijn er geen wijzigingen met Wifi 6E en Bluetooth 5.3.

MacBook Pro 2023 (met M3-chip) binnenkort beschikbaar

Ben je van plan om de nieuwe MacBook Pro te kopen? Je kunt hem nu meteen bestellen. Je hebt hem dan rond 7 november binnen (als de levertijden niet oplopen). Goed nieuws: de MacBook Pro is goedkoper dan zijn voorganger. Dit zijn de prijzen van de nieuwe generatie MacBook Pro:

 • 14-inch MacBook Pro met M3: € 2029
 • 14-inch MacBook Pro met M3 Pro: € 2549
 • 14-inch MacBook Pro met M3 Max: € 4049
 • 16-inch MacBook Pro met M3 Pro: € 3049
 • 16-inch MacBook Pro met M3 Max: € 4299
MacBook Pro 2023

MacBook Pro 2023 (met M2 Pro- en M2 Max-chip)

In januari 2023 bracht Apple de MacBook Pro uit met de M2 Pro- en de M2 Max-chip. Het design van deze MacBook Pro is eveneens nagenoeg gelijk gebleven: ook deze generatie MacBook Pro heeft een inkeping aan de bovenzijde van het scherm en is redelijk hoekig. Het apparaat heeft dezelfde aansluitingen als de MacBook Pro 2021: usb-c-poorten, een HDMI-poort en een SD-kaartlezer. Ook heeft de MacBook Pro 2023 weer de MagSafe snellaadfunctie van Apple.

MacBook Pro 2023 (met M2) – In het kort
 • Twee formaten: 14 en 16 inch
 • Ongewijzigd hoekig design met notch
 • Verbeterde 1080p-camera
 • XDR-scherm met mini-led
 • ProMotion-technologie met refresh-rate tot 120Hz
 • M2 Pro- of M2 Max-processor
 • Kleuren: spacegrijs of zilver

Lees verder na de advertentie.

MacBook Pro 2023

MacBook Pro 2023: onveranderd design

De MacBook Pro 2023 heeft geen veranderingen gekregen op het gebied van design. En dat is niet onverwacht: in 2021 heeft de MacBook Pro nog een herontwerp gekregen – voor het eerst sinds 2016. De nieuwe generaties MacBook hebben opnieuw een inkeping aan de bovenkant van het scherm. Hier heeft Apple de verbeterde 1080p-webcam in verstopt. De notch aan de bovenkant van het scherm maakt het mogelijk dat de zwarte rand ontzettend smal is: slechts 3,5 millimeter.

MacBook Pro M2 Pro

De MacBook Pro 2023 heeft een hoekig design, waarbij de boven- en onderkant plat is, net als de zijkanten. Verder heeft de MacBook dunne pootjes aan de onderzijde, waardoor het apparaat beter zijn warmte kwijt kan.

Het toetsenbord is ongewijzigd. Het Magic Keyboard heeft een zwarte omlijsting, waardoor de verlichte toetsen goed tot hun recht komen. Apple lijkt definitief afscheid te hebben genomen van de Touch Bar, want ook deze generatie MacBook Pro beschikt over fysieke functietoetsen.

MacBook Pro M2 Max

Retina XDR-display

Klap je de MacBook Pro 2023 met M2-chip open, dan word je begroet door een fantastisch Retina XDR-display. Het scherm is voorzien van mini-led-technologie: duizenden kleine ledjes zorgen voor XDR-verlichting. Het belangrijkste voordeel van mini-led zijn de lokaal dimbare zones. Is er veel zwart in beeld, dan gaat de verlichting op die plek uit. Zwart is daardoor ook echt zwart.

Een ander voordeel van mini-led is de verbeterde helderheid van het scherm. Doordat er veel meer ledjes zijn, wordt het scherm een stuk helderder. Voorheen had de MacBook Pro een maximale helderheid van 500 nits, nu is dat het dubbele: 1000 nits. Hierdoor is het scherm veel beter afleesbaar als je bijvoorbeeld buiten in de zon zit.

M1 Max MacBook Pro

De MacBook Pro 2023 beschikt over de ProMotion-technologie. Die zorgt dat het scherm twee keer sneller ververst dan voorheen: tot 120 Hz. Dit merk je vooral bij animaties op het scherm en het scrollen. Alles wat op het scherm beweegt, ziet er vloeiender uit. De Mac voelt hierdoor nog sneller aan.

De verversingssnelheid is overigens adaptief: de frequentie van het verversen varieert van 24 Hz tot 120 Hz. Dat betekent dat het scherm niet alleen sneller kan verversen, maar ook langzamer. Als je bijvoorbeeld rustig een webpagina leest zonder te scrollen, verlaagt de ProMotion-techniek de snelheid van het verversen om de batterij te besparen. De vorige MacBooks verversten altijd met 60 Hz – ongeacht wat er op het scherm gebeurt.

M2 Pro en M2 Max

Bij een Pro-laptop horen krachtige processors en die hebben de nieuwe MacBook Pro’s gekregen. Je kunt ze configureren met een nieuwe versie van de M2: de M2 Pro of M2 Max. Beide chips zijn te configureren met een 12-core CPU. Ze zorgen voor prestaties die nóg sneller zijn dan die van de M2 – en die chip was al verbluffend snel.

M2 Pro M2 Max

De M2 Pro is uit te rusten met een GPU tot 19 kernen. Verder heeft de M2 Pro een geheugenbandbreedte van 200 GB/s (bijna drie keer zoveel als de M1) en ondersteunt de chip tot 32GB RAM (werkgeheugen).

De M2 Max gaat nog een stapje verder. Die heeft eveneens een 12-core CPU, maar is uit te rusten met liefst 38 grafische kernen. Ook ondersteunt de processor tot 64GB RAM. De geheugenbandbreedte is maximaal 400 GB/s (twee keer meer dan de M1 Pro). Daarmee is de M2 Max de gedroomde processor voor professionals die met veeleisende programma’s werken.

Meer poorten

De 14-inch en 16-inch MacBook Pro 2021 waren gelukkig uitgerust met meer poorten. Ze waren niet alleen voorzien van drie drie usb-c-aansluitingen, maar hebben ook een HDMI-poort en SD-kaartlezer. Hetzelfde geldt voor de MacBook Pro 2023: de poorten blijven precies hetzelfde.

MacBook Pro 2023 poorten

De MacBook Pro 2023 heeft ook weer Apples MagSafe: dit is een magnetische oplaadconnector, die de oplader op de juiste plek houdt. Hierdoor schiet de kabel los als je er per ongeluk tegenaan loopt. De connector ondersteunt ook snelladen. Na een half uurtje opladen is de batterij al voor 50 procent gevuld.

Verbeterde webcam

Nu we steeds vaker videobellen, is de webcam belangrijker geworden. Apple heeft de camera van de MacBook Pro 2021 al aandacht gegeven, want in de inkeping vonden we een 1080p HD-camera terug. De resolutie is daarmee twee keer hoger dan voorheen en de camera kan beter overweg met weinig licht. De MacBook Pro 2023 beschikt over dezelfde 1080 HD-camera.

De audio is nog steeds uitstekend. Zowel de 14-inch als 16-inch MacBook Pro heeft een systeem met zes speakers, met microfoons van studiokwaliteit die minder ruis produceren. Het audiosysteem kan ook overweg met ruimtelijke audio, waarbij je een driedimensionaal geluid krijgt.

MacBook Pro 2023 prijs

De MacBook Pro-modellen met M2 Pro- of M2 Max-chip waren duurder dan voorheen. De 14 inch-MacBook Pro had een adviesprijs van 2449 euro, en het 16 inch-model begon bij 3049 euro. Ben je van plan om een nieuwe MacBook Pro te kopen? Dan hebben we goed nieuws, want Apple heeft de prijzen van de nieuwste MacBook Pro met M3-chip verlaagd. Bekijk daarom vooral even onze prijsvergelijker!

Wil je niets missen over de nieuwe MacBook Pro en onze uitgebreide review lezen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, of download de iPhoned-app!

Apple MacBook Pro 2023 deals

Los toestel Refurbished

Apple MacBook Pro 2023

14 inch

8 GB werkgeheugen

512GB

Apple M3 processor

€ 1.868,00

1 dag

Bekijk bij YourMacStore.nl
YourMacStore.nl

Apple MacBook Pro 2023

14 inch

8 GB werkgeheugen

512GB

Apple M3 processor

€ 1.999,00

3 dagen

Bekijk bij Megekko
Megekko

Apple MacBook Pro 2023

14 inch

8 GB werkgeheugen

512GB

Apple M3 processor

€ 2.029,00

1 dag

Bekijk bij Coolblue
Coolblue

Apple MacBook Pro 2023

14 inch

8 GB werkgeheugen

512GB

Apple M3 processor

€ 2.029,00

1 dag

Bekijk bij Amazon
Amazon

Apple MacBook Pro 2023

14 inch

8 GB werkgeheugen

512GB

Apple M3 processor

€ 2.029,00

1 dag

Bekijk bij Media Markt
Media Markt

Apple MacBook Pro 2023

14 inch

8 GB werkgeheugen

512GB

Apple M3 processor

€ 2.029,00

1 dag

Bekijk bij Paradigit
Paradigit
Vergelijk alle Apple MacBook Pro 2023 prijzen

Lees verder na de advertentie.

Gebruikers reviews Apple MacBook Pro 2023

Maak kans op een Bol.com waardebon t.w.v. 25 euro met jouw eigen Apple-gebruikersreview. De voorwaarden van de gebruikersreviews-winactie zijn hier te vinden.

0

nog geen reviews

Beoordeling

5 sterren
0 reviews
4 sterren
0 reviews
3 sterren
0 reviews
2 sterren
0 reviews
1 ster
0 reviews

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu