Runners deal! De iPhone 15 nu met korting oplopend tot €486!

iPadOS 18

iPadOS 18

Dit jaar is iPadOS 18 dé grote update voor de iPad. Ben je benieuwd welke functies Apple dit jaar naar de tablet brengt? Dit zijn de belangrijkste functies van iPadOS 18!

Lees verder na de advertentie.

De nieuwe functies van iPadOS 18

Tijdens de WWDC 2024 heeft Apple eindelijk iPadOS 18 laten zien. In deze update voor de populaire tablet komen veel nieuwe functies naar de iPad. De meeste van deze nieuwe features komen overeen met de functies in iOS 18. Wij hebben de belangrijkste features van iPadOS 18 voor je onder elkaar gezet!

Veel nieuwe (AI-)functies

Met iPadOS 18 brengt Apple meerdere AI-functies naar de iPad. Apple noemt het geen AI, maar Apple Intelligence. Je kunt Apple Intelligence zien als jouw persoonlijke assistent, die je bij vrijwel alle apps ondersteunt.

iPadOS 18 pages

Je kunt verschillende taken uitvoeren met AI, zoals het opstellen en ordenen van e-mails, het schrijven van tekstberichten en het samenvatten van notificaties. Maar dat is nog niet alles, want je kunt Apple Intelligence in bijna alle applicaties gebruiken. Hier zijn enkele voorbeelden welke functies er allemaal gaan komen.

 • Apple Intelligence kan automatische antwoorden geven in Berichten;
 • Er komen nieuwe AI-features in Apple Music om afspeellijsten samen te stellen;
 • Foto’s kun je makkelijker bewerken met AI;
 • In Siri kun je nu ChatGPT gebruiken;
 • Notities heeft ondersteuning voor opnames en transcripten;
 • Maak zelf je emoji’s en afbeeldingen met AI.

Maar met Apple Intelligence kun je nog veel meer. Zo kun je bijvoorbeeld ook makkelijker je eigen fotocollectie’s bij elkaar zoeken van je eigen foto’s. Je hoeft daarvoor alleen een beschrijving te typen met de foto’s die je wilt. Apple Intelligence kiest daarna de beste foto’s op basis van je beschrijving en maakt daar een leuk filmpje van.

ipad sidebar

Siri wordt véél slimmer

In iPadOS 18 krijgt Siri een enorme update. Apple’s spraakassistent wordt uitgebreid met nieuwe functies, waardoor ook moeilijke vragen accuraat beantwoord kunnen worden. Siri communiceert daardoor veel natuurlijk in iPadOS 18. Uitspreken van woorden en zinnen gaat vloeiender en de spraakassistent kan verbanden leggen.

Ook kan Siri beter automatiseringen uitvoeren met behulp van de Opdrachten-app. Deze app is bedoeld om automatiseringen en andere acties uit te voeren op je iPhoneiPad of Mac. Siri kan dan in iPadOS 18 meerdere taken achter elkaar uitvoeren.

siri

Kun je even niet tegen Siri praten? Dat is geen probleem. Met iPadOS 18 kun je ook makkelijker tekstopdrachten invoeren bij Siri. Daarvoor hoef je enkel twee keer te tikken onder het scherm, de spraakassistent wordt vervolgens vanzelf geactiveerd. Er verschijnt een toetsenbord in beeld, zodat je tekstueel een vraag of opdracht kunt invoeren. Wel zo handig als je even niet hardop kunt spreken.

Rekenmachine op iPad

De iPad heeft met iPadOS 18 ook een rekenmachine gekregen. Met de eenvoudige en de wetenschappelijke rekenmachine op iPad kun je complete formules bekijken en vervolgens oplossen. In de geschiedenis vind je eerdere berekeningen makkelijk terug en met de omrekenfunctie kun je snel onder meer lengte, gewicht en valuta’s omrekenen.

Apple introduceert ook Math Notes. Hiermee kun je wiskundige formules typen of opschrijven (bijvoorbeeld met de Apple Pencil) en direct zien hoe ze in je eigen handschrift opgelost worden.

rekenmachine ipad

Ook kun je waarden toewijzen aan de variabelen, wat goed van pas komt als je bijvoorbeeld nieuwe concepten op school leert of een begroting maakt. Met de nieuwe grafiekenfunctie kun je een vergelijking typen of schrijven en met één tik omzetten in een grafiek. Je kunt zelfs meerdere vergelijkingen in dezelfde grafiek zetten, zodat je de onderlinge verhouding kunt zien. Math Notes zijn automatisch toegankelijk in de nieuwe Math Notes-map binnen de Notites-app.

Beginscherm en bedieningspaneel

Als gebruiker krijg je veel meer vrijheid bij het inrichten van je iPhone in iOS 18. Dat zie je direct op het beginscherm van je telefoon, want je hoeft de apps daar niet meer in het raster te plaatsen.

Het is vanaf nu ook mogelijk om een rij of kolom tussen de applicaties leeg te laten. De symbolen van applicaties kies je eveneens zelf in de nieuwste iOS-versie, zodat je zelf bepaalt hoe je beginscherm eruitziet. Ook de regelaars op je vergrendelscherm kun je aanpassen vanaf iPadOS 18.

ipad bedieningspaneel

In het Bedieningspaneel krijg je meer ruimte bij de indeling, daar bepaal je vanaf iOS 18 welke regelaars je toevoegt. Je kiest vervolgens zelf waar je alle snelkoppelingen plaatst. In iOS 17 (en eerder) hadden deze nog een vaste plek, maar in de nieuwste iOS-versie bepaal je de indeling zelf.

Updates voor Safari

Safari heeft ook een update gekregen en bevat nu een nieuwe Highlights-feature en een betere Reader-weergave, zodat je nog makkelijker nieuwe informatie op internet vindt.

Door de inzet van machinelearning kan Safari de belangrijkste informatie van een webpagina tonen. Je kunt bijvoorbeeld een samenvatting doornemen om een indruk te krijgen van waar een artikel over gaat, of direct zien waar een restaurant, hotel of bezienswaardigheid zich bevindt.

ipad notities

Foto’s-app wordt nóg beter

De Foto’s-app is ook flink onder handen genomen. De app maakt nu meer collecties van je foto’s en die verzamelingen kun je nu ook vastzetten. De uitgelichte foto’s staan in een nieuwe carrouselweergave, die elke dag wordt ververst. Hierin zie je onder meer je favoriete mensen, dieren en plaatsen.

ipad foto's

En nog meer …

Met iPadOS 18 komen er dus veel nieuwe functies naar je iPad. Maar er zitten ook veel kleine veranderingen in. Hieronder hebben we er nog een aantal voor je bij elkaar gezet.

 • De nieuwe Clean Up-tool vindt en verwijdert storende voorwerpen van je foto’s;
 • De nieuwe app Passwords slaat al je inloggegevens, wachtwoorden, verificatiecodes en beveiligingsmeldingen veilig op;
 • SharePlay heeft een aantal nieuwe features gekregen. Door op het scherm te tikken en te tekenen kun je ergens de aandacht op vestigen. Je kunt zelfs toestemming vragen om iemands device op afstand over te nemen;
 • In Agenda staan nu ook de activiteiten en taken die je in de Herinneringen-app hebt gezet. Verder kun je rechtstreeks vanuit Agenda een herinnering aanmaken, bewerken en als voltooid markeren.
 • Gamen wordt beter op de iPad dankzij de gamemodus en persoonlijke ruimtelijke audio;
 • Nieuw op het gebied van toegankelijkheid zijn Eye Tracking, een ingebouwde voorziening waarmee je iPad met alleen je ogen kunt bedienen, en Vocal Shortcuts, waarmee je een opdracht kunt laten uitvoeren door een zelfgekozen geluid te maken.
ipados 18 overzicht

Deze iPads krijgen de update

Helaas krijgen niet alle iPads ondersteuning voor de nieuwe iPadOS-update. Zoals ieder jaar valt een aantal tablets af bij het uitbrengen van een nieuwe generatie van iPadOS. Ook bij iPadOS 18 is dat het geval, de zesde generatie van de ‘normale’ iPad krijgen de update niet. Wil je weten of je kunt updaten naar de nieuwste iPadOS-versie? Deze iPads krijgen iPadOS 18:

Apple iPad Air 2024 deals

Apple iPad Air 2024

11 inch

128 GB

Zonder mobiel internet

€ 719,00

1 dag

Bekijk bij Amazon
Amazon
Vergelijk alle Apple iPad Air 2024 prijzen

Voor Apple Intelligence gelden andere iPad-eisen. Om al die functies straks te kunnen gebruiken moet je een iPad met een M1-chip of nieuwer hebben. Dat zijn.

nieuwe iPads 2024

Releasedatum van iPadOS 18

Apple brengt met iPadOS 18 dus voornamelijk nieuwe AI-functies naar de iPad. Daarnaast zien we met Rekenmachine een compleet nieuwe app, die al jarenlang ontbreekt bij de iPad.

Dit jaar kwam de eerste testversie van iPadOS 18 beschikbaar op de eerste dag van de WWDC 2024. Pas in september komt de update uit voor alle gebruikers, dat gebeurt doorgaans in de tweede week van september.

Wil je meer weten over iPadOS 18? En op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu