iPhone 15

De iPhone 14 (Pro) is nog maar net uit, maar Apple werkt nu al volop aan de nieuwe iPhone 15-serie! Op deze pagina lees je over de laatste iPhone 15 geruchten, nieuws, verwachte release date en meer.

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

15GB data
Onbeperkt bellen
  • 3 maanden Apple TV+
  • 6 maanden Apple Music
  • Extra voordeel met internet van Ziggo

Vier nieuwe iPhone 15-modellen

Net als dit jaar brengt Apple in 2023 vier nieuwe iPhones uit. De line-up is naar verwachting vergelijkbaar als bij de iPhone 14. Er komen twee goedkopere versies: de 6,1-inch iPhone 15 en 6,7-inch iPhone 15 Plus. Daarnaast verschijnen er twee geavanceerdere modellen: de 6,1-inch iPhone 15 Pro en 6,7-inch iPhone 15 Pro Max.

Lees verder na de advertentie.

Dit zijn de verwachtte modellen:

iPhone 15 ontwerp

Introducing Dynamic Island on iPhone 14 Pro | Apple

De iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro kregen dit jaar een nieuw ontwerp met een zogeheten ‘Dynamic Island’. Dit is een uitsnede voor de selfiecamera en Face ID-onderdelen, waarin Apple allerlei content weergeeft. Wat je ziet, hangt af van wat je met je iPhone doet. Heb je een timer ingesteld, dan zie je die in dit eiland lopen. En speel je muziek af, dan is de mediaspeler hierin te zien.

De goedkopere iPhone 14 en iPhone 14 Max kregen geen Dynamic Island, maar bij zijn opvolgers wordt dat wél verwacht. Dat betekent dat het Dynamic Island zijn weg vindt naar alle iPhone 15-modellen. De iPhone 15 en iPhone 15 Plus gaan er dus ongeveer uitzien zoals de iPhone 14 Pro-modellen.

iPhone 15 scherm

iPhone 15 (Plus) en iPhone 15 Pro (Max) gaan dus veel op elkaar lijken; toch is er een belangrijk verschil. De duurdere Pro-modellen hebben net zoals de 14 Pro een geavanceerder scherm met ProMotion. Hierbij gaat het om een scherm dat extra snel kan verversen: tot 120Hz De goedkopere iPhone 15 en iPhone 15 Plus gaat niet verder dan 60Hz – net zoals bij de huidige iPhone 14 (Plus).

Het ProMotion-scherm van de iPhone 15 Pro (Max) is ook in staat om zeer langzaam te verversen: tot 1 Hz. Dit maakt Always-on mogelijk, waarbij het scherm ook in de sluimerstand aan blijft staan. De huidige iPhone 14 Pro kan dit ook al. Je ziet dan bijvoorbeeld de tijd en widgets. De goedkopere iPhone 15 (Plus) krijgt deze Always-on ondersteuning niet.

iPhone 15 camera: verbeteringen op komst?

De iPhone 15 Pro (Max) krijgt naar verluidt een hele vette nieuwe upgrade: een periscoopcamera. Dit is een cameralens waarmee je zeer goed kunt zoomen. Onder meer de betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo heeft voorspeld dat de iPhone 15 Pro een periscoopcamera krijgt. En als hij het zegt, is de kans groot dat het er echt van komt.

Er ging een lange tijd een gerucht rond dat dit nieuwe vlaggenschip een tot wel 8 interne lenzen zou krijgen (8P). Dit is één extra interne lens meer dan in de iPhone 14 Pro. Dit zou goed helpen tegen de vervorming van foto’s, met name bij groothoeklenzen. Dit gerucht lijkt echter niet te kloppen.

Daarnaast gaat Apple voortbouwen op de camera-upgrades van de iPhone 14 Pro (Max). Er komt dus wederom een camera met 48-megapixelsensor. Er is nog weinig bekend over de nieuwe camera-functies van de goedkopere iPhone 15.

Welke processor heeft de iPhone 15?

De iPhone 15 Pro (Max) wordt zeer waarschijnlijk aangedreven door een nieuwe processor: de A17 Bionic-chip. Deze chip is efficiënter, sneller én krachtiger dan de voorganger. Met de komst van deze A17 Bionic-chip menen sommige bronnen dat de iPhone 15 Pro nu 8GB werkgeheugen gaat krijgen.

a16-chip iPhone 14

De iPhone 15 (Plus) wordt vermoedelijk aangedreven door de A16 Bionic-chip. Deze vinden we nu al onder de motorkap van de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. Hierdoor is de iPhone 15 iets sneller dan zijn voorganger. Ook wordt hij bijgestaan door minstens 128GB aan opslagruimte en 6 GB werkgeheugen. Verder is deze A16-chip energiezuiniger, waardoor de batterij het langer volhoudt.

iPhone 15 release date: wanneer komt-ie uit?

Apple houdt graag vast aan tradities, waardoor we de iPhone 15 release date nu al aardig kunnen voorspellen. Doorgaans vindt hij plaats in de tweede week van september 2023, op een maandag of dinsdag. Dit betekent dat maandag 11 september en dinsdag 12 september de meest waarschijnlijke datums zijn.

De vrijdag daarna kun je de iPhone 15 pre-orderen, dat zou in dit geval op 15 september 2023 zijn. Een week later (22 september 2023) ligt de iPhone 15 dan officieel in de winkels, en worden de eerste bestellingen geleverd.

iPhone 15 prijzen

De iPhone 14-serie was fors duurder dan de voorganger. Terwijl de reguliere iPhone 13 na de lancering een prijskaartje had van 809 euro, was dat bij zijn opvolger 1019 euro. Dit was onder meer het gevolg van een ongunstige koers van de euro ten opzichte van de dollar.

We verwachten dat de iPhone 15-serie hetzelfde prijskaartje krijgt als bij de line-up van de iPhone 14. Dat zou de volgende iPhone 15 prijzen betekenen:

iPhone 15: 1019 euro
iPhone 15 Plus: 1069 euro
iPhone 15 Pro: 1329 euro
iPhone 15 Pro Max: 1479 euro

Wat gaat de iPhone 15 kosten?

Op dit moment zijn er nog geen officiële prijzen bekend van de iPhone 15. Waarschijnlijk krijgt de iPhone 15 (ongeveer) dezelfde prijs als de iPhone 14. Dat zou betekenen dat de reguliere iPhone 15 een prijskaartje krijgt van 1019 euro.

Het zou ook mogelijk zijn dat Apple de prijzen van de iPhone 15 weer flink omhoog gooit. Wanneer de prijzen bekend zijn van de iPhone 15 vind je die meteen in onze iPhone 15 prijsvergelijker op iPhoned.

Wat is de release date van de iPhone 15 in Nederland?

De nieuwe iPhones verschijnen elk jaar meestal rond dezelfde periode. Daarom kunnen we de release date van de iPhone 15 nu al aardig voorspellen. Doorgaans vindt de nieuwe iPhone-release plaats in de tweede week van september, dat zal in 2023 ook weer het geval zijn. Meestal is het op een maandag of dinsdag. Dit betekent dat maandag 11 september en dinsdag 12 september de meest waarschijnlijke datums zijn.

De vrijdag daarna kun je de iPhone 15 pre-orderen, dat zou in dit geval op 15 september 2023 zijn. Een week later (22 september 2023) ligt de iPhone 15 dan officieel in de winkels, en worden de eerste bestellingen geleverd.

Wat zijn de specificaties van de iPhone 15?

De iPhone 15 (en de iPhone 15 Plus) wordt vermoedelijk aangedreven door de A16 Bionic-chip. Deze vindt je nu al onder de motorkap van de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max.

Ook wordt hij bijgestaan door minstens 128GB aan opslagruimte en 6 GB werkgeheugen. Verder is deze A16-chip energiezuiniger, waardoor de batterij het langer volhoudt.

Wanneer begint de pre-order van de iPhone 15?

De pre-order van de iPhone 15 begint waarschijnlijk op de vrijdag na de aankondiging. Als we ervan uitgaan dat de release van de iPhone 15 in de tweede week van september is, zal de pre-order op 15 september 2023 zijn.

Welke kleuren krijgt de iPhone 15?

Op dit moment is nog niets bekend over de kleuren van de iPhone 15. Wel is het vrijwel zeker dat er een Middernacht, Sterrenlicht en een Project RED-versie komt. Daarnaast denken we dat er weer een iPhone met blauwe kleur komt en een gloednieuwe kleur.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste iPhone 15 geruchten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Lees verder na de advertentie.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu