De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Apple MacBook Pro 2021

1/6

Pluspunten

 • Prachtig mini-led-display
 • Razendsnelle M1 Max- of M1 Ultra-chip
 • Veel verschillende poorten
 • Lange accuduur
 • Rij met functietoetsen

Minpunten

 • Erg prijzig
 • Frontcamera is weggewerkt in een notch
 • Basismodel komt met relatief weinig opslagruimte

Prijzen vergelijken

Op alle fronten zijn ze verbeterd: in 2021 vernieuwde Apple zijn MacBook Pro-modellen helemaal. Ze zijn er in twee formaten: er is een 14-inch en 16-inch MacBook Pro. In dit artikel lees je over de vele vernieuwingen van dit design, de MacBook Pro 2021 prijzen en meer.

Lees verder na de advertentie.

MacBook Pro 2021 in het kort

Met de MacBook Pro stapte Apple af van de controversiële keuzes die het in 2016 maakte. Het apparaat heeft sindsdien weer meer aansluitingen dan enkel usb-c, want de HDMI-poort en SD-kaartlezer zijn terug. Ook is de Touch Bar verdwenen, die plaatsmaken voor de fysieke F-toetsen.

Wat erbij is gekomen, is een verbluffend XDR Retina-scherm. Die heeft mini-led-technologie (een soort oled), een helderder display tot 1000 nits en een hogere verversingssnelheid tot 120Hz. Het design is ook vernieuwd, dat hoekiger is en aan de bovenzijde van het scherm een inkeping heeft.

 • Twee formaten: 14 en 16 inch
 • Nieuw, hoekiger design met notch
 • Verbeterde 1080p-camera
 • XDR-scherm met mini-led
 • ProMotion-technologie met refresh-rate tot 120Hz
 • M1 Pro- of M1 Max-processor
 • Kleuren: spacegrijs of zilver
macbook pro design

MacBook Pro 2021: nieuw design

De MacBook Pro heeft een herontwerp gekregen – voor het eerst sinds 2016. Wat direct in het oog springt, is de inkeping aan de bovenkant van het scherm. Hier heeft Apple de verbeterde 1080p-webcam in verstopt. Door de notch heeft Apple de zwarte rand aan de bovenkant zeer smal kunnen maken: 3,5 millimeter. Dat is 60 procent kleiner dan voorheen.

De MacBook Pro heeft een hoekiger design, waarbij de boven- en onderkant plat is, net als de zijkanten. Voorheen waren de boven- en onderkant bol, waardoor de MacBook Pro er dunner uitzag. De 16-inch variant is ook een paar millimeters dikker dan zijn voorganger. Verder heeft de MacBook dunne pootjes gekregen. Hierdoor kan het apparaat beter zijn warmte kwijt.

Het toetsenbord is ook volledig herzien. Het Magic Keyboard heeft een zwarte omlijsting, waardoor de verlichte toetsen nog beter tot hun recht komen. Ook is de Touch Bar vervangen door de fysieke functietoetsen, waaronder een verbrede Escape-toets. Apple heeft op dit vlak goed geluisterd naar wat professionelers het prettigst vinden.

Retina XDR-display

Klap je de MacBook Pro 2021 open, dan word je begroet door een fantastisch Retina XDR-display. Het scherm is voorzien van mini-led-technologie: duizenden kleine ledjes zorgen voor XDR-verlichting. Het belangrijkste voordeel van mini-led zijn de lokaal dimbare zones. Is er veel zwart in beeld, dan gaat de verlichting op die plek uit. Zwart is daardoor ook echt zwart.

Een ander voordeel van mini-led is de verbeterde helderheid van het scherm. Doordat er veel meer ledjes zijn, wordt het scherm een stuk helderder. Voorheen had de MacBook Pro een maximale helderheid van 500 nits, nu is dat het dubbele: 1000 nits. Hierdoor is het scherm veel beter afleesbaar als je bijvoorbeeld buiten in de zon zit.

M1 Max MacBook Pro

Nog een spectaculaire verbetering van het scherm is de ProMotion-technologie. Die zorgt dat het scherm twee keer sneller ververst dan voorheen: tot 120 Hz. Dit merk je vooral bij animaties op het scherm en het scrollen. Alles wat op het scherm beweegt, ziet er vloeiender uit. De Mac voelt hierdoor nog sneller aan.

De verversingssnelheid is overigens adaptief: de frequentie van het verversen varieert van 24 Hz tot 120 Hz. Dat betekent dat het scherm niet alleen sneller kan verversen, maar ook langzamer. Als je bijvoorbeeld rustig een webpagina leest zonder te scrollen, verlaagt de ProMotion-techniek de snelheid van het verversen om de batterij te besparen. De vorige MacBooks verversten altijd met 60 Hz – ongeacht wat er op het scherm gebeurt.

M1 Pro en M1 Max

Bij een Pro-laptop horen krachtige processors en die hebben de MacBook Pro’s van 2021. Ze zijn te koop met een speciale versie van de M1: de M1 Pro of M1 Max. Beide chips zijn te configureren met een 10-core CPU, waarvan acht high-performance cores en twee efficiency cores. Ze zorgen voor prestaties die tot 70 procent sneller zijn dan die van de M1 – en die chip was al verbluffend snel.

De M1 Pro is verder uit te rusten met een GPU van 14 of 16 kernen. Verder heeft de M1 Pro een geheugenbandbreedte van 200 GB/s (bijna drie keer zoveel als de M1) en ondersteunt de chip tot 32GB RAM (werkgeheugen).

M1 Pro Max

De M1 Max gaat nog een stapje verder. Die heeft eveneens een 10-core CPU, maar is uit te rusten met liefst 24 of 32 grafische kernen. Ook ondersteunt de processor tot 64GB RAM. De geheugenbandbreedte is maximaal 400 GB/s (twee keer meer dan de M1 Pro). Daarmee is de M1 Max de gedroomde processor voor professionals die met veeleisende programma’s werken.

Meer poorten

De vorige MacBook Pro-modellen waren uitgerust met slechts één type aansluiting: Thunderbolt 4 (usb-c). Bij de 14-inch en 16-inch MacBook Pro 2021 zijn er gelukkig meer poorten. Ze zijn niet alleen voorzien van drie drie usb-c-aansluitingen, maar hebben ook een HDMI-poort en SD-kaartlezer.

Ook MagSafe is terug: dit is een magnetische oplaadconnector, die de oplader op de juiste plek houdt. Hierdoor schiet de kabel los als je er per ongeluk tegenaan loopt. Nieuw is dat de connector ook snelladen ondersteunt. Na een half uurtje opladen is de batterij al voor 50 procent gevuld.

Verbeterde webcam

Nu we steeds vaker videobellen, is de webcam belangrijker geworden. Apple heeft de camera van de MacBook Pro 2021 ook aandacht gegeven, want in de inkeping vinden we een 1080p HD-camera terug. De resolutie is daarmee twee keer hoger dan voorheen en de camera kan beter overweg met weinig licht.

De audio is er ook beter op geworden. Zowel de 14-inch als 16-inch MacBook Pro heeft een systeem met zes speakers, met microfoons van studiokwaliteit die minder ruis produceren. Het audiosysteem kan ook overweg met ruimtelijke audio, waarbij je een driedimensionaal geluid krijgt.

MacBook Pro 2021 prijs

De nieuwe MacBook Pro-modellen zijn destijds wat duurder geworden. De 14 inch-MacBook Pro begon bij 2249 euro, en het 16 inch-model begon bij 2749 euro. Hoeveel je precies betaalt, hangt af van de configuratie. Standaard krijg je een M1 Pro-processor, 16GB werkgeheugen en 512GB opslagruimte, maar dit kun je uitbreiden. Inmiddels zijn de prijzen voor dit oude model wat gezakt. Voor alle huidige prijzen check je onze prijsvergelijker.

Wil je niets missen over de nieuwe MacBook Pro en onze uitgebreide review lezen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, of download de iPhoned-app!

Apple MacBook Pro 2021 deals

Apple MacBook Pro 2021

14.2 inch

16 GB werkgeheugen

512GB

Apple M1 Pro processor

€ 2.103,50

1 dag

Bekijk bij Amazon
Amazon

Apple MacBook Pro 2021

14.2 inch

16 GB werkgeheugen

1000GB

Apple M1 Pro processor

€ 2.299,00

1 dag

Bekijk bij Amazon
Amazon

Apple MacBook Pro 2021

16 inch

16 GB werkgeheugen

1000GB

Apple M1 Pro processor

€ 2.411,49

1 dag

Bekijk bij Amazon
Amazon

Apple MacBook Pro 2021

16 inch

16 GB werkgeheugen

512GB

Apple M1 Pro processor

€ 2.618,61

1 dag

Bekijk bij Amazon
Amazon

Apple MacBook Pro 2021

16 inch

16 GB werkgeheugen

1000GB

Apple M1 Pro processor

€ 2.799,00

1 dag

Bekijk bij Yorcom
Yorcom

Apple MacBook Pro 2021

16 inch

32 GB werkgeheugen

1000GB

Apple M1 Max processor

€ 3.199,77

1 dag

Bekijk bij Amazon
Amazon
Vergelijk alle Apple MacBook Pro 2021 prijzen

Lees verder na de advertentie.

Gebruikers reviews Apple MacBook Pro 2021

Maak kans op een Bol.com waardebon t.w.v. 25 euro met jouw eigen Apple-gebruikersreview. De voorwaarden van de gebruikersreviews-winactie zijn hier te vinden.

0

nog geen reviews

Beoordeling

5 sterren
0 reviews
4 sterren
0 reviews
3 sterren
0 reviews
2 sterren
0 reviews
1 ster
0 reviews

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu