Ontdek de iPhone 12 met Unlimited data deal en gratis 5G van KPN!

MacBook Pro 2021

Apple MacBook Pro 2021

De MacBook Pro maakt in 2021 de volgende stap. Van een fris design, extra krachtige hardware tot aan de komst van een nieuw scherm: op deze pagina praten we je bij over alle verwachtingen voor de MacBook Pro 2021.

In het kort, dit verwachten we van de MacBook Pro in 2021:

  • Twee formaten: 14 en 16 inch
  • Nieuw design gaat de iMac achterna
  • Ander schermtype: mini-led
  • MagSafe en meer aansluitingen
  • Geen Touch Bar meer
macbook pro 2021 verwachtingen uitgelicht

Nieuw design laat controverse achter zich

De MacBook Pro ziet er al jaren ongeveer hetzelfde uit: sinds 2016 is er maar weinig aan het uiterlijk van de beste Apple-laptop gesleuteld. Dat schijnt in 2021 te gaan veranderen. Apple zou de MacBook Pro namelijk in een fris jasje willen sleutelen.

Op basis van geruchten verwachten we dat de Pro-laptop andere Apple-producten als de iMac (2021), iPad Air (2020) en iPhone 12 achterna gaat. Maak je dus klaar voor een ‘industrieel’ ontwerp met hoekige randen en een platte behuizing. Ook gaan er geruchten dat Apple het lichtgevende logo wil laten terugkeren.

Klap je de laptop open, dan kom je de andere veranderingen tegen. Het schijnt dat Apple de Touch Bar achterwege laat. Deze aanraakgevoelige balk boven het toetsenbord staat al jaren te boek als controversieel en het zou Apple te heet onder de voeten zijn geworden. Het bedrijf schijnt de toevoeging daarom willen terugdraaien.

We verwachten daarom dat de MacBook Pro 2021 ‘gewoon’ weer fysieke functietoetsen heeft. De kleine oled-touchscreenstrook wordt door sommigen geliefd omdat ‘ie contextgevoelig is. De knoppen passen zich dus aan naar de app die je gebruikt. Het nadeel van de Touch Bar is dat de knoppen geen feedback geven als je een knopje indrukt.

Twee formaten en nieuw scherm

Daar houden de uiterlijke veranderingen niet op. De MacBook Pro 2021 komt vermoedelijk in twee formaten: 14 en 16 inch. De kleinste uitvoering, de huidige 13 inch-MacBook Pro, moet plaatsmaken voor de 14 inch-variant. De 16 inch-MacBook Pro, die momenteel nog op een Intel-chip draait, zou qua formaat niet wijzigen.

Wat wel verandert, is het scherm. Volgens geruchten krijgen de MacBook Pro’s van 2021 namelijk een mini-led-scherm. Zo’n display bestaat uit duizenden kleine ledlampjes, in plaats van enkele honderden. Omdat het scherm zo ‘fijnmazig’ is schieten de contrasten omhoog. Dat is vooral goed nieuws voor filmliefhebbers.

Bijkomend voordeel van mini-led is dat het heel dun is. Het scherm kan daardoor nog compacter worden, waardoor de behuizing naar verhouding mee krimpt. Dat ligt weer in lijn met de designfilosofie van Apples laatste producten, zoals de flinterdunne iMac 2021-computer en de strak vormgegeven iPad Air-tablet.

Bovendien heeft Apple al ervaring met mini-led-schermen, kijk maar naar de iPad Pro van 2021. Deze tablet werd lovend ontvangen door critici, onder meer vanwege het scherm. Over de verdere specificaties van het MacBook Pro 2021-scherm, zoals resolutie, is nog weinig bekend.

Nieuwe hardware

Apple liet eind 2020 zien welke richting het de komende jaren opgaat. Het bedrijf gaat meer op eigen benen staan en nam daarom afscheid van Intel, de bekende chipfabrikant. In plaats daarvan gaat Apple haar eigen computerchips maken onder de vlag van het Silicon-programma.

Het is dan ook niet meer dan logisch dat de MacBook Pro van 2021 een door Apple zelfgemaakte ‘motor’ krijgen. Wel is het de vraag welke chip het precies wordt. Momenteel draaien de MacBook Air en 13 inch-MacBook Pro op de Apple M1-chip, dus dit is een kanshebber.

Verder horen we regelmatig berichten over de komst van een M1X-motor, die de M1-chip als basis gebruikt en nét iets sneller en verfijnder zou zijn. Een andere mogelijkheid is dat Apple alles uit de kast haalt en de MacBook Pro van 2021 direct overzet naar de M2-chip, de opvolger van de M1.

MacBook Pro 2021 WWDC

Gemaakt voor thuiswerkers: meer aansluitingen

Foutje, bedankt! In april 2021 lekte een designtekening van de MacBook Pro 2021 uit. Dit is vervelend voor Apple, maar fijn voor ons. We weten hierdoor namelijk al dat de nieuwe Pro-laptop meer aansluitingen krijgt. We verwachten meerdere usb-c-aansluitingen, een hdmi-poort en een gleuf voor sd-kaarten. Met dat laatste zijn waarschijnlijk vooral fotografen blij.

Ook zagen we een nieuwe webcam op de MacBook Pro 2021 voorbijkomen. Deze is met name ideaal voor thuiswerkers, want de resolutie is opgekrikt van 720p naar 1080p. Dankzij deze full-hd-resolutie zie je er frisser uit tijdens het videobellen. Of de microfoon ook wordt verbeterd is niet duidelijk, maar we hopen er natuurlijk wel op.

MacBook Pro 2021 WWDC

Zeg hallo tegen MagSafe

Met de iPhone 12 is MagSafe weer helemaal terug van weggeweest. Wat veel mensen niet weten, is dat deze magnetische aansluiting oorspronkelijk op de Mac verscheen. Volgens geruchten gaat de MacBook Pro 2021 deze traditie nieuw leven inblazen.

Met MagSafe kun je bijvoorbeeld een oplaadkabel aan je Apple-laptop verbinden. Bijkomend voordeel is dat deze losschiet wanneer er teveel druk op komt. Hiermee voorkomt MagSafe dat je hele MacBook Pro van tafel vliegt op het moment dat iemand over de kabel struikelt.

Het schijnt dat Apple de MagSafe-aansluiting bovendien heeft verbeterd. Onder meer de oplaadsnelheid zou omhoog zijn gegaan. Dat is fijn, want nu duurt het best lang om de accu van je MacBook weer bij te vullen.

MacBook Pro

MacBook Pro 2021 prijs en releasese

Over de prijs van de MacBook Pro 2021 is nog vrij weinig bekend. We vermoeden dat het apparaat ongeveer net zo duur wordt als zijn voorgangers. Dit omdat de MacBook Pro 2021 gericht is op hetzelfde publiek. Mogelijk gaat de prijs wel iets omhoog, omdat – als de geruchten uitkomen – er meerdere grote verbeteringen worden doorgevoerd.

Samenvattend denken we het volgende over de prijs van de MacBook Pro 2021:

  • 14 inch-model begint bij 1449 euro
  • 16 inch-model begint bij 2699 euro

Ook over de releasedatum van de MacBook Pro 2021 is nog veel onduidelijk. Volgens de doorgaans welingelichte Apple-journalist Mark Gurman vindt deze plaats in september, oktober of november.

Het grootste twijfelpunt is vooralsnog het vermeende tekort aan mini-led-schermen voor de laptop. Deze dunne displays zijn namelijk erg lastig op grote schaal te maken. Wanneer de laptop in september wordt aangekondigd vindt dit waarschijnlijk tegelijk met de onthulling van de iPhone 13 plaats.

Wil je niets missen over de nieuwe MacBook Pro? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, of download de iPhoned-app! De redactie van iPhoned zit bovenop al het Apple-nieuws.

Apple MacBook Pro 2021

Apple MacBook Pro 2021 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Apple MacBook Pro 2021 prijzen. Bekijk alle Apple producten.

Alle Apple producten
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Video's