Nederlandse claim gestart tegen Apple: ‘Jullie hebben iPhones trager gemaakt!’

24 april 2024, 15:31
2 min leestijd
Nederlandse claim gestart tegen Apple: ‘Jullie hebben iPhones trager gemaakt!’

ConsumentenClaim en Stichting Aequitas Belangenbehartiging zijn een claim tegen Apple gestart voor het doelbewust trager maken van iPhones. Dit moet je weten.

Lees verder na de advertentie.

Nederlandse claim tegen Apple

De twee organisaties willen dat Apple klanten die een iPhone 6 (Plus), 6s (Plus), iPhone 7 (Plus) of iPhone SE (2016) hebben gekocht, worden gecompenseerd omdat het bedrijf die toestellen doelbewust trager zou hebben gemaakt.

ConsumentenClaim zegt in een persbericht dat Apple dit via verschillende iOS-updates heeft gedaan. De updates zouden het prestatieniveau van de iPhones verminderen met als doel het onderliggende defect aan de batterij te verhullen. De betreffende iPhones werden uitgebracht tussen 2014 en 2018.

claim apple

Compensatie voor geleden schade

Volgens de directeur van ConsumentenClaim hebben gebruikers schade geleden door de lagere snelheid, functionaliteit en kwaliteit. Veel gebruikers zouden hierdoor de batterij of zelfs de hele iPhone veel eerder hebben moeten vervangen.

Zowel ConsumentenClaim als Stichting Aequitas Belangenbehartiging starten nu een claim tegen Apple omdat ze het bedrijf aansprakelijk stellen. Ze eisen een compensatie tot 100 euro per toestel. Gebruikers die hun iPhone eerder hebben moeten vervangen, krijgen mogelijk een hogere compensatie.

claim apple

Niet de eerste claim tegen Apple

In 2017 gaf Apple toe dat het iPhones langzamer heeft gemaakt. Dit werd gedaan bij toestellen die oudere, minder goed functionerende batterijen hadden. Apple zegt dat het op die manier problemen met die batterijen wilde voorkomen, maar daar waren veel landen het niet mee eens.

In de VS heeft in deze zaak eerder al een schikking plaatsgevonden van totaal zo’n 572 miljoen euro. Er is daar een compensatie van 86 euro per toestel uitgekeerd na een claim tegen Apple. Consumenten beschuldigden Apple ervan dat iPhones zo werden gemanipuleerd dat gebruikers genoodzaakt waren om een nieuw toestel aan te schaffen.

In Frankrijk werd hiervoor eerder al een boete van 25 miljoen euro aan Apple opgelegd. Ook in andere Europese landen lopen er inmiddels meerdere claims tegen Apple.

Wil je op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.

Bronnen afbeeldingen: apple, ConsumentenClaim, Stichting Aequitas Belangenbehartiging
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6
Apple iPhone 6

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu