De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

iPhone 15 Pro

De iPhone 15 Pro is Apple’s nieuwe toptoestel van 2023! Hieronder lees je alles over de laatste iPhone 15 Pro geruchten, vernieuwingen, releasedatum, prijzen en meer.

De iPhone 14 Pro nu met €11,50 korting per maand!

10GB data
120 belminuten
  • 3 maanden Apple TV+
  • 6 maanden Apple Music
  • Extra voordeel als je thuis internet van T-Mobile hebt

iPhone 15 Pro en … iPhone 15 Ultra?

Net als vorig jaar lanceert Apple twee Pro-modellen: waarschijnlijk heten ze de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max. Bij eerdere geruchten werd nog gesproken van de iPhone 15 Ultra in plaats van de iPhone 15 Pro Max, maar van dat plan heeft Apple toch afgezien. Mogelijk verschijnt er volgend jaar wél een iPhone 16 Ultra, maar dat blijft natuurlijk nog even afwachten.

Lees verder na de advertentie.

Bij de iPhone 11, iPhone 12 en iPhone 13 koos Apple bij het grootste en meest geavanceerde model eveneens voor de toevoeging ‘Pro Max’, maar daar komt bij de iPhone 16 dus mogelijk verandering in. Daarmee komt de naamgeving meer overeen met de line-up van de Apple Watch. Het duurste model heet de Apple Watch Ultra, die Apple in september presenteerde.

De iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max lijken overigens weinig van elkaar te verschillen. Het belangrijkste is het schermformaat: de iPhone Pro Max heeft net zoals de iPhone 14 Pro Max een display van 6,7-inch. De iPhone 15 Pro beschikt over een 6,1-inch scherm.

dynamic island

Dit weten we al over het ontwerp van de iPhone 15 Pro

De iPhone 14 Pro zag in 2022 voor het eerst een Dynamic Island. Die komt volgens geruchten ook naar de iPhone 15 Pro. De kans is groot dat Apple verder weinig sleutelt aan het design. Het ontwerp en de formaten blijven dan hetzelfde zoals we al eerder bij de iPhone 14 Pro (Max) hebben gezien. Dat betekent schermformaten van 6,1-inch en 6,7-inch, relatief dunne randen en een glazen achterkant.

Er verandert mogelijk wel iets aan de knoppen. De iPhone 15 Pro krijgt nog wel knoppen, maar die kun je niet meer fysiek indrukken. Je ‘voelt’ via motortjes nog wel dat je de knop indrukt. Dat betekent dus dat er misschien niets meer uitsteekt. Volgens de laatste geruchten is het nog onzeker of de iPhone 15 Pro de eerste iPhone zonder fysieke knoppen wordt, door technische problemen met de knoppen.

Daarnaast neemt Apple afscheid van de Lightning-aansluiting. De iPhone 15 Pro beschikt over usb-c, melden insiders. Het lijkt erop dat de iPhone 15 Pro naast usb-c ook Thunderbolt ondersteunt. Als dit waar blijkt te zijn, volgt Apple de tactiek die ze hanteerde bij de iPad Pro-modellen, die nu al zowel Thunderbolt als usb-c ondersteunen.

Volgens de laatste geruchten krijgt de telefoon een speciale kleur erbij. Bij deze iPhone is dat een donkerrode kleur, een soort bordeauxrood. De telefoon komt daarnaast waarschijnlijk ook uit in de kleuren zilver en spacezwart, net als de iPhone 14 Pro. Of de iPhone 15 Pro eveneens een gouden uitvoering krijgt, is nog niet duidelijk.

iPhone 15 kleuren

iPhone 15 Pro camera: ook echt een ‘Pro’-camera?

Ieder jaar krijgt de camera van de iPhone een upgrade, en ook bij de iPhone 15 Pro is er iets om naar uit te kijken. Op gelekte foto’s is namelijk te zien dat de lenzen van de iPhone 15 Pro opnieuw groter zijn, waardoor je waarschijnlijk beter in kan zoomen met de telefoon. De iPhone 15 Pro Max krijgt naar verluidt een camera die nóg beter is.

Volgens betrouwbare geruchten krijgt die namelijk een periscooplens, waarmee je fantastisch in kan zoomen. De periscooplens is een spiegeltje dat licht reflecteert in een hoek van 90 graden ten opzichte van de camerasensor. Er is dan meer ruimte voor het licht in de interne lenzen en dat is goed nieuws. Waarschijnlijk kan de iPhone 15 Pro Max dan tot 6x inzoomen, tegenover 3x bij de iPhone 14 Pro.

De nieuwe periscooplens komt dus helaas alleen naar de grotere iPhone 15 Pro Max. De iPhone 15 Pro moet het doen met dezelfde camera als de iPhone 14 Pro. Overigens kreeg de iPhone 14 Pro al flinke camera-updates. Volgends experts is de iPhone 14 Pro-camera een enorme sprong voorwaarts.

iPhone 15 pro camera

Welke chip vinden we in de iPhone 15 Pro?

Apple wil volgens de laatste geruchten de Pro-modellen in rekenkracht kunnen onderscheiden van de goedkopere iPhone 15 en iPhone 15 Plus. De goedkopere modellen krijgen daarom de A16-chip die we nu al in de iPhone 14 Pro-modellen vinden. De iPhone 15 Pro krijgt naar verwachting een krachtigere A17 Bionic-processor.

Deze nieuwe onaangekondigde chip moet efficiënter, sneller én krachtiger werken dan de voorganger. Met de komst van deze A17 Bionic-chip menen sommige bronnen dat de iPhone 15 Pro nu 8GB werkgeheugen krijgt. Wij zijn benieuwd waar Apple zoveel RAM voor nodig heeft.

De A17 Bionic-chip is naar verluidt een 3nm-chip, terwijl de huidige processors nog 5nm-chips zijn. De A17-chip in de iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max is dan de eerste chip die op deze manier wordt gemaakt. De A17 Bionic-chip is naar verwachting opnieuw sneller en krachtiger dan zijn voorganger. Bovendien zijn 3nm-chips energiezuiniger dan 5nm-chips, waardoor de batterij langer meegaat.

renders iPhone 15 pro

iPhone 15 Pro releasedatum en prijzen

Apple houdt graag vast aan tradities, waardoor de iPhone 15 Pro release zich makkelijk laat voorspellen. Doorgaans vindt de lancering plaats in de tweede week van september, op een maandag of dinsdag. Dit betekent dat maandag 11 september en dinsdag 12 september 2023 de meest waarschijnlijke data zijn. 

De vrijdag daarna kun je de iPhone 15-reeks pre-orderen, dat zou in dit geval op 15 september 2023 zijn. Een week later (22 september 2023) ligt de iPhone 15 Pro dan officieel in de winkels, en worden de eerste bestellingen geleverd.

We verwachten dat de iPhone 15-serie hetzelfde prijskaartje krijgt als de iPhone 14 afgelopen jaar had. Dat zou de volgende iPhone 15-prijzen betekenen:

Wat gaat de iPhone 15 Pro kosten?

Op dit moment zijn er nog geen officiële prijzen bekend van de nieuwe reeks iPhones. Waarschijnlijk krijgt de iPhone 15 Pro (ongeveer) dezelfde prijs als de iPhone 14 Pro. Dat zou betekenen dat die een prijskaartje krijgt van 1329 euro. 

Het zou ook mogelijk zijn dat Apple de prijzen van de iPhone 15 weer flink omhoog gooit. Wanneer de prijzen bekend zijn van de iPhone 15 vind je die meteen in onze iPhone 15 prijsvergelijker op iPhoned.

Wat is de releasedatum van de iPhone 15 Pro?

De nieuwe iPhones verschijnen elk jaar meestal rond dezelfde periode. Daarom kunnen we de releasedatum van de iPhone 15 Pro nu al aardig voorspellen. Doorgaans vindt de nieuwe iPhone-release plaats in de tweede week van september, dat zal in 2023 ook weer het geval zijn. Meestal is het op een maandag of dinsdag. Dit betekent dat maandag 11 september en dinsdag 12 september de meest waarschijnlijke data zijn.

De vrijdag daarna kun je de iPhone 15 pre-orderen, dat zou in dit geval op 15 september 2023 zijn. Een week later (22 september 2023) ligt de iPhone 15 dan officieel in de winkels, en worden de eerste bestellingen geleverd.

Wat zijn de specificaties van de iPhone 15 Pro?

De iPhone 15 Pro wordt vermoedelijk aangedreven door de A17 Bionic-chip. Dit is een compleet nieuwe 3nm-chip; de huidige iPhone-chips zijn nog 5nm-chips. De A17-chip is een van de eerste chips die op deze manier wordt gemaakt. Deze is naar alle waarschijnlijkheid weer nét een stukje sneller, krachtiger en efficiënter dan zijn voorganger.

Dat laatste is handig voor het besparen van energie. De 3nm-chips zijn namelijk veel energiezuiniger, waardoor je langer met de accu van je iPhone doet.

Daarnaast gaan er geluiden over het werkgeheugen van de telefoon, dit wordt waarschijnlijk 8 GB. Ook wordt hij bijgestaan door minstens 128GB aan opslagruimte en 6 GB werkgeheugen.

Wanneer begint de pre-order van de iPhone 15 Pro?

De pre-order van de iPhone 15 Pro begint waarschijnlijk op de vrijdag na de aankondiging. Als we ervan uitgaan dat de release van de iPhone 15-series in de tweede week van september is, zal de pre-order op 15 september 2023 zijn.

Welke kleuren krijgt de iPhone 15 Pro?

Volgens de laatste geruchten krijgt de iPhone 15 Pro een speciale kleur erbij. Bij deze iPhone is dat een donkerrode kleur, een soort bordeauxrood. De telefoon komt daarnaast waarschijnlijk ook uit in de kleuren zilver en spacezwart, net als de iPhone 14 Pro. Of de iPhone 15 Pro eveneens een gouden uitvoering krijgt, is nog niet duidelijk.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste geruchten over de iPhone 15? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Lees verder na de advertentie.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu