Touch ID: Het complete overzicht

Lars Paijmans
3 min leestijd

Touch ID werd door Apple geïntroduceerd met de komst van de iPhone 5S in september 2013 en werd met de komst van de iPhone 6S vernieuwd. Met de functie kun je je iPhone ontgrendelen door je vinger op de homebutton te plaatsen. Daarnaast kun je de scanner gebruiken om aankopen te doen in iTunes, de App Store en meer.

Naast gemakkelijker in gebruik is een vingerafdrukscanner eveneens veiliger dan bijvoorbeeld een pincode. Apple noemt je vingerafdruk ‘een van de beste toegangscodes ter wereld’, omdat je hem niet kunt vergeten en omdat hij uniek is. De kans dat een vingerafdruk van iemand anders werkt is 1 op de 50 duizend. Na vijf verkeerde pogingen wordt overigens alsnog gevraagd om de toegangscode.

Touch ID gebruiken

Het instellen van de Touch ID is simpel. Je gaat naar Instellingen en vervolgens naar Touch ID en toegangscode. Wanneer je de Touch ID wil instellen, moet je eerst een toegangscode aanmaken, voor het geval dat je vingerafdruk niet meer wordt herkend. Bij het instellen van je Touch ID raak je de homebutton aan tot het apparaat trilt en je iPhone aangeeft dat je je vinger kunt optillen. Je moet deze stap een aantal keer herhalen terwijl je je vinger steeds in een iets andere positie houdt. Daarna moet je nog een keer doen alsof je de iPhone wil ontgrendelen, zodat het toestel je natuurlijke vasthoud-positie kan leren kennen. De instructies op je scherm zijn helder geformuleerd, wat het voor iedereen makkelijk maakt om Touch ID in een minuutje te activeren.

Lees verder na de advertentie.

Touch ID

De techniek van de vingerafdrukscanner

Er zijn twee dingen die de iPhone gebruikt om Touch ID te laten werken: de scanner in de homeknop en een Secure Enclave, een coprocessor van de iPhone A-chips. Bij het toevoegen van een scan wordt een afdruk van 88 x 88 pixels gemaakt en opgeslagen in 500 ppi. De scanner moet ook een stukje diepte meten, zodat hij je vinger ook herkent wanneer die vies is of bijvoorbeeld een snee heeft.

In iOS 7 en 7.1 wilde dat nog wel eens voor problemen zorgen, maar tegenwoordig werkt Touch ID een stuk sneller en nauwkeuriger. Zeker als je een iPhone 6S of nieuwer gebruikt, waarin de tweede generatie Touch ID-sensor verwerkt zit. Deze reageert een stuk sneller en is bovendien betrouwbaarder dan eerst. Bij het toevoegen van een afdruk worden nu meerdere scans gemaakt van één positie en met een algoritme moeten mogelijke fouten worden voorkomen. Dat scheelt berekeningen, waardoor Touch ID sneller wordt.

Touch ID open voor ontwikkelaars

Sinds iOS 8 is Touch ID niet meer alleen toegankelijk voor Apple. Ook derde partijen kunnen aan de slag met de api voor de vingerafdrukscanner. Hiermee kunnen apps van banken of bijvoorbeeld de PayPal-app om een vingerafdruk vragen bij afronding van een betaling. Je ondertekent dus met je vingerafdruk. Nagenoeg alle grote banken hebben al Touch ID-ondersteuning toegevoegd, waaronder de apps van ING, ABN Amro en Rabobank. Ook is Touch ID een uitkomst voor wachtwoordmanagers, die je op deze manier op een veilige en snelle manier kunt afschermen.

iPhone 8 Touch ID-display

De toekomst van Touch ID

Vooralsnog is Touch ID onlosmakelijk verbonden met de homeknop, maar dat kan in de loop van 2017 veranderen. Apple zou namelijk van plan zijn om met de iPhone 8 de homeknop te schrappen, waardoor ook een alternatief voor Touch ID gevonden moet worden. Een mogelijkheid is dat Apple een irisscanner introduceert, die in plaats van je vingerafdruk je oog analyseert. Ook heeft Apple in de aanloop naar september 2017 meerdere patenten ingediend die Touch ID alternatieven beschrijven zonder homeknop. Zo kan de sensor in het volledige scherm verwerkt worden, of vlak onder het display worden geplaatst.

Het laatste Touch ID nieuws op een rijtje

Heeft dit artikel je geholpen?

Touch ID archief

Bekijk archief (60 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu