iTunes: het complete overzicht

Lars Paijmans
3 min leestijd
iTunes

iTunes is een softwareprogramma dat Apple in 2011 introduceerde. Het is de centrale plek voor alles van Apple wat met muziek en video’s te maken heeft. Ook kun je iTunes gebruiken om de inhoud van je iPhone, iPad en iPod te beheren. Muziekdienst Apple Music zit ook ingebouwd in iTunes.

iTunes downloaden Windows en Mac

iTunes werkt als een bibliotheek voor al je multimedia en geeft een handig overzicht van al het materiaal dat je op je pc, Mac of ander Apple-apparaat hebt staan. Het programma is gratis beschikbaar via de site van Apple. Hier kun je iTunes downloaden voor zowel Windows als Mac.

Lees verder na de advertentie.

Apple heeft iTunes door de jaren uitgebouwd tot een van de meest veelzijdige programma’s van het bedrijf. Oorspronkelijk was het een softwareprogramma voor je muziek op de Mac. Zo kun (en kun) je er cd’s op importeren, zodat je vervolgens de nummers naar je iPod, iPhone of iPad over kunt zetten. Door de jaren heen is de functie van iTunes echter steeds verder getransformeerd. Zo gebruikt Apple het programma ook als hub voor alles wat met het beheren van je iPhone, iPad en iPod te maken heeft. Door je iDevice met je Mac of PC te verbinden, kun je een backup maken, het apparaat terugzetten naar fabrieksinstellingen en updates installeren.

iTunes wordt regelmatig bijgewerkt via software-updates. Deze iTunes updates introduceren nieuwe functies en passen om de zoveel tijd ook het uiterlijk compleet aan. Zo zag iTunes er vroeger nog erg druk uit, terwijl Apple tegenwoordig voor een rustiger ontwerp kiest met felgekleurde iconen en een witte achtergrond. Dit sluit aan bij het design van Apple Music, de muziekdienst van Apple die sinds de introductie in 2015 vast onderdeel uitmaakt van iTunes.

Apple Music en iTunes

Hoewel je iTunes ook zonder Apple Music kunt gebruiken, is de dienst onlosmakelijk met iTunes verbonden. Zo is iTunes de manier om op je Mac of Windows-PC naast de muziekdienst van Apple te luisteren. Hierbij wordt een soortgelijke tactiek gebruikt als op de iPhone en iPad: daar is Apple Music ook ingebouwd in de standaard Muziek-app. Alleen op Android heeft Apple een afzonderlijke Apple Music-app uitgebracht.

iTunes kaart

Sinds de komst van de iTunes Store kun je via iTunes ook duizenden films en albums kopen of huren. Hier kun je een iTunes kaart voor gebruiken, of een credit card aan je Apple ID koppelen. Een iTunes kaart is inmiddels op allerlei manieren verkrijgbaar. Zo kun je ze in verschillende supermarkten en elektronicawinkels vinden, maar ook op websites waar je na een online betaling direct een code in je mailbox krijgt. Er zijn verschillende soorten iTunes tegoed beschikbaar wat verschilt van €10, €25, €50 of een zelfgekozen bedrag.

iTunes Store

De iTunes Store, die via het programma is te bereiken, biedt de mogelijkheid om digitale muziek, films, tv-series, games, podcasts en e-books aan te schaffen. De Store is via iTunes te bereiken, maar ook via de Muziek-app op bijvoorbeeld de iPhone. Ook is iTunes de manier om op je computer of laptop naar Apple Music te luisteren. Bezoek ook de officiële website van iTunes.

Lees meer over iTunes

Heeft dit artikel je geholpen?

iTunes archief

Bekijk archief (66 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu