De iPhone 15 nu scherp geprijsd én zonder aansluitkosten!

App Store: het complete overzicht

Lars Paijmans
6 min leestijd
App Store

Zonder de App Store, die in 2008 werd gelanceerd, zag Apples financiële plaatje er vandaag de dag waarschijnlijk behoorlijk anders uit. Maar hoe gek het nu misschien ook klinkt: als het aan Steve Jobs had gelegen, was de App Store er nu niet geweest. Tegenwoordig is de online winkel -waar je terecht kunt voor meer dan anderhalf miljoen apps en games- echter niet meer weg te denken uit ons leven.

Het ontstaan van de App Store

Toen de eerste iPhone in 2007 op de markt kwam, bevatte deze enkel software van Apple. Steve Jobs, toenmalig CEO en een van de grote redenen achter het succes van het bedrijf, vond het niet nodig om ontwikkelaars toegang te verlenen tot de iPhone. Wat hem betreft was de iPhone vanuit de doos compleet. Jobs’ grootste angst was dat kwaadwillenden, wanneer ze toegang zouden krijgen tot het iOS-besturingssysteem, de telefoon zouden infecteren met virussen. Het zou de perfecte manier waarop software en telefoon samenwerken kunnen verstoren. Voor Jobs was het perfectioneren van de gebruikerservaring het ultieme doel, zelfs als gebruikers daardoor minder vrijheid kregen om andere apps te installeren.

app store steve jobs

Lees verder na de advertentie.

Gelukkig voor Apple – en voor ons – wisten andere zwaargewichten binnen Apple Jobs in 2008 zover te krijgen om toch software van derden op de iPhone toe te staan. Dat de iPhone inmiddels volop werd gehackt om hem meer functies te geven, zal ongetwijfeld hebben meegespeeld. Met de introductie van iOS 2 in juli 2008 kregen iPhone-gebruikers toegang tot de App Store. Sindsdien heeft de winkel veel veranderingen doorgemaakt. Zo werd de mobiele versie meerdere keren voorzien van een complete make-over, waarbij zowel de opzet als het design op de schop ging.

Voor Mac-computers is er de aparte Mac App Store beschikbaar. Wat hierbij opvalt is het feit dat applicaties vaak een stuk duurder zijn en dat ze in minder groten getale aanwezig zijn. Ook voor de Apple TV 4, die in 2015 werd geïntroduceerd, is een speciale App Store gemaakt. Hier vind je applicaties die zijn geoptimaliseerd voor het grote scherm. Er zijn ook een groot aantal games om uit te kiezen, die je kunt besturen met de bijgeleverde afstandsbediening of met een externe controller.

Meer dan anderhalf miljoen apps

De App Store is groter dan ooit en bevat inmiddels meer dan anderhalf miljoen unieke apps, waarvan ongeveer twee derde is geoptimaliseerd zijn voor de iPad. Daarnaast zijn er momenteel ongeveer een half miljoen applicaties specifiek ontwikkeld voor de populaire tablet. In het geheel is de app-winkel inmiddels goed voor meer dan 75 miljard downloads. Gemiddeld genomen wordt een app zo’n 62.500 keer gedownload.

App Store sale

De App Store heeft echter wel enkele keerzijden. Zo zijn de toelatingseisen voor apps, zeker in vergelijking met Google Play, behoorlijk streng: iedere app wordt door Apple-medewerkers nagekeken op programmeerfouten en inhoud. Dit betekent wel dat je in de praktijk zelden tegen kwaadwillende of foutieve apps aanloopt, en daarmee ook geen ongewenste software op je iDevice installeert. Ook moet je eerst toegelaten worden tot het ontwikkelaarsprogramma, voordat je eigen apps in de App Store kunt publiceren. Dit kost je als ontwikkelaar zo’n 99 dollar op jaarbasis.

De toelatingseisen voor iOS-apps zijn behoorlijk streng

Bovendien vraagt Apple voor iedere verkochte app 30 procent van de winst. Als gebruiker heb je daar weinig last van, maar het is voorstelbaar dat niet alle app-ontwikkelaars even blij zijn met deze gang van zaken. Onlangs werd wel bekend dat het bedrijf uit Cupertino al meer dan 15 miljard dollar aan ontwikkelaars uitkeerde. Daarnaast maakte Apple bekend dat iOS-gebruikers gezamenlijk 10 miljard dollar uitgaven in de App Store, nog nooit was dit aantal zo hoog.

In 2016 ging de App Store flink op de schop. Apple introduceerde gesponsorde zoekresultaten, wat in feite de eerste reclames in de appwinkel van Apple zijn. Ook kunnen ontwikkelaars die hun app voor langere tijd in de App Store hebben staan, een groter percentage voor zichzelf houden omdat ze minder aan Apple hoeven te geven.

De beste App Store apps

Op iPhoned bespreken we regelmatig nieuwe apps en games die in de App Store verschijnen. Zo laten we je in uitgebreide reviews zien wat de laatste en populairste iOS-apps zijn, en welke top gratis apps en top betaalde apps je niet mag missen. Apple licht zelf echter ook regelmatig het beste uit de App Store uit. Zo wordt er elke donderdag een betaalde app of game uitroepen tot Gratis App van de Week, waarna je deze een week lang gratis kunt downloaden. Het is dus doe moeite waard om regelmatig een kijkje in de Store te nemen.

app store sale

Eind 2015 lichtte Apple in een aantal toplijsten de beste apps, games en media van dat jaar uit. Het bedrijf riep Enlight uit tot iPhone-pp van het jaar, op de voet gevolgd door Spanbot en Transferwise. De top 3 iPhone-games bestond in 2015 uit Lara Croft Go, Fallout Shelter en Dark Echo. Daarnaast werden er in verschillende lijsten de beste iPad-apps en -games uitgelicht, alsmede de beste boeken, films en muziek. Check het volledige overzicht hier.

Zoeken in de App Store

In het najaar van 2015 heeft Apple de zoekfunctie van zijn app-winkel verbeterd. Volgens ontwikkelaars toont de App Store nu meer relevante en intelligente resultaten wanneer gebruikers naar apps zoeken. De eerste vernieuwingen zouden begin november 2015 al zijn doorgevoerd. Echt grote veranderingen kwamen met een algoritme-update op 12 november. De apps die na een zoekopdracht verschijnen, worden nu op meer manieren weergegeven dan alleen op basis van zoektermen. Dat betekent dat als je naar Twitter zoekt, je ook sneller relevante apps in de resultaten tegenkomt, zoals Tweetbot. Dit was voor de verandering niet het geval.

populairste iOS-apps in Nederland

De App Store zet apps op volgorde door een combinatie te gebruiken van contextgevoelige zoekwoorden, waaronder gedeeltelijke overeenkomsten, samen met merknamen van concurrerende app-namen en andere overeenkomsten. Uiteindelijk moet de verandering voor gebruikers simpelweg zijn dat ze sneller de juiste app vinden of gewezen worden op goede alternatieven.

De zoekfunctie van de App Store wordt steeds beter

Apple werkt de laatste tijd ook buiten de App Store aan het verbeteren van de zoekfunctie binnen iOS. Dat doet het sinds de komst van iOS 9 bijvoorbeeld met een proactief zoekscherm – dat je opent door op het homescherm helemaal naar rechts te vegen. Ook is sinds die update van het besturingssysteem Siri een stuk slimmer geworden. Wat dat betreft is het logisch dat ook de App Store een stukje beter is gaan werken.

App Store video

Om te vieren dat de App Store inmiddels meer dan anderhalf miljoen apps bevat, maakte Apple onderstaande video. Die laat in een halve minuut zien hoe veelzijdig het aanbod in de app-winkel is. Je vindt er games, productiviteits-apps, apps voor fotografie, social media en ga zo maar door.

https://www.youtube.com/watch?v=2dODtKBl8L4

App Store update

Tijdens de WWDC 2017 heeft Apple voor het eerst sinds de introductie van de App Store een grondige make-over van de appwinkel getoond. De nieuwe App Store verschijnt samen met iOS 11 in het najaar van 2017. De nieuwe winkel maakt gebruik van Apple Music-achtige kaarten om apps, games en lijsten te presenteren. In de nieuwe Store vinden gebruikers nieuwe tabbladen, waaronder ‘Vandaag’, waar dagelijks nieuwe apps verschijnen.

Games (het onderdeel waar veel geld aan verdiend wordt) gaat een grote rol spelen met een volledig eigen tab, dat naast overige apps bestaat. Handig is dat ontwikkelaars hier ook de in-app aankopen kunnen uitlichten, zodat direct duidelijk is waar je mogelijk geld voor kan betalen. Daarnaast wordt de game-categorie verrijkt met bijvoorbeeld Let’s Play-video’s van spelers. Zo kun je eerst even kijken hoe de game speelt, voordat je tot kopen overgaat.

Heeft dit artikel je geholpen?

App Store archief

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu