Ontdek de iPhone 12 met Unlimited data deal en gratis 5G van KPN!

Apple Music vs Spotify: dit is de beste muziekdienst voor iOS

Lars Paijmans
27 november 2018, 19:28
6 min leestijd
Apple Music vs Spotify: dit is de beste muziekdienst voor iOS

Spotify was jarenlang de enige muziekdienst die ertoe deed, maar Apple Music heeft zichzelf flink verbeterd en is stilletjes begonnen met een inhaalslag. Wij zetten de twee tegenover elkaar in deze Apple Music vs Spotify-vergelijking.

Lees verder na de advertentie.

Apple Music vs Spotify

Om Apple Music en Spotify eerlijk met elkaar te vergelijken, zetten we de twee muziekdiensten op een aantal punten tegenover elkaar:

Apple Music vs Spotify

Design

Ben je een fanatiek gebruiker van de standaard apps op je iPhone, dan past Apple Music daar uiteraard perfect bij. De podcast-app van Apple en Apple Music hebben een ontwerp dat goed op elkaar aansluit, met grote witte vlakken en kaarten die over elkaar heen schuiven. Apple Music kiest voor veel lege ruimte op je scherm, zodat de app opgeruimd oogt. Hierdoor kan het soms wel even zoeken zijn om bij specifieke onderdelen van de app te komen, of bepaalde instellingen te ontdekken.

Spotify kiest voor een sterk contrast van het witgekleurde design van Apple Music. De muziekdienst is zwart met groen gekleurd, waardoor de gekleurde albumhoezen er extra goed uitspringen. De app heeft het design door de jaren heen vaak aangepast, wat resulteerde in een intuïtief ontwerp dat iedereen die regelmatig met zijn iPhone in de weer is zo onder de knie heeft. De app is duidelijk opgedeeld in aparte onderdelen, zoals Radio en een speciaal Home-scherm met jouw gepersonaliseerde lijsten en voorgestelde muziek.

Winnaar: Gelijkspel

Muziekaanbod

De meeste grote artiesten kom je inmiddels op beide diensten tegen, en als er een nieuw album verschijnt staat deze vaak op dezelfde dag op zowel Apple Music als Spotify. Ga je echter op zoek naar wat minder bekende – niet Amerikaanse – muziek, dan blijkt Spotify al snel een streepje voor te hebben op Apple Music.

In de meeste gevallen kun je er echter vanuit gaan dat de twee diensten de muziek hebben waar je naar op zoek bent. Zeker nu Apple Music steeds populairder wordt, is het vanzelfsprekend dat muziek standaard op beide diensten staat. Het aanbod zal dan ook voor weinig mensen geen verschil maken in hun keuze voor Apple Music of Spotify.

Winnaar: Nagenoeg gelijk

Apple Music vs Spotify

Muziek ontdekken

Iets waar Apple Music nog veel van Spotify kan leren is het ontdekken van muziek. Spotify staat bekend om zijn Discover Weekly- en Release Radar-afspeellijsten, die op basis van jouw muzieksmaak een lijst voor je samenstellen. Apple Music probeert iets soortgelijks met het ‘Voor jou’-tabblad, maar slaagt hier nog niet volledig in.

Zo is er hier teveel aandacht voor de muziek die je al geluisterd hebt en zijn het vooral afspeellijsten die de dienst je aanbiedt. Wel heeft Apple iedere vrijdag net als Spotify een ‘Nieuwe Muziek Mix’, een Release Radar-concurrent die op basis van jouw smaak nieuwe muziek laat horen.

Het ‘Ontdekken’-tabblad is bovendien te generiek. Hier staan simpelweg de populairste nieuwe albums van het moment, nieuwe releases en albums die binnenkort uitkomen. Omdat deze echter niet op je smaak zijn afgestemd, voelt dit als een onpersoonlijk onderdeel van Apple Music dat met een goed ‘Voor Jou’ tabblad overbodig zou moeten zijn.

Wel heeft Apple Music radiozender Beats1, een internationaal radiostation met een centrale plek in de muziekdienst. Hoewel deze muziek niet op jou persoonlijk is afgestemd, maak je met deze zender wel kennis met de nieuwste muziek van het moment. Daarnaast zijn er verschillende radioshows die door bekende artiesten als Elton John worden gemaakt. Deze afleveringen zijn ook later nog te beluisteren, zodat je ze ook kunt vinden als het jou uitkomt. Dit geeft Apple Music een persoonlijke kant, waarmee de artiest net een stapje dichterbij de luisteraar kan komen te staan.

Daar tegenover staat Spotify, die met zijn Discover Weekly, Release Radar en Daily Mix-lijsten op ieder moment van de dag de correcte muziek voor je klaarzet. Het is al vaak gebeurd dat wij weten dat er een nieuw album op vrijdag verschijnt, en Spotify deze automatisch aan ons voorschotelt als we de app openen. Op dezelfde manier heeft Spotify ons al met heel wat nieuwe artiesten kennis laten maken via de wekelijkse Discover Weekly-lijst.

Winnaar: Spotify

Apple Music vs Spotify

Streamen naar speakers en wearables

Over dit onderwerp hoeven we het niet lang te hebben. Spotify is een stuk veelzijdiger als je graag je muziek naar een speaker of ander apparaat streamt. Zelfs op consoles is er een Spotify-app aanwezig en met ondersteuning voor zowel Google Cast als AirPlay kun je Spotify op alle apparaten afspelen waar Apple Music ook op draait.

Apple Music is daarentegen een stuk beperkter en heeft op dit gebied het enige voordeel dat Siri ondersteund wordt. Hierdoor kun je Apple Music veel beter handsfree bedienen dan Spotify op een iPhone. Handig als je vaak in de auto zit.

Wil je echter graag muziek luisteren op je Apple Watch zonder dat je iPhone in de buurt is? Dan is Apple Music door de beperkingen die Apple opgelegd heeft je enige keuze. Spotify heeft sinds kort wel een eigen watchOS-app, maar daarbij is het (nog) niet mogelijk om lokaal muziek te bewaren op de smartwatch.

Winnaar: Spotify

Apple Music vs Spotify

(Persoonlijke) afspeellijsten

We zeiden het hierboven al even, maar als jij het liefst je muziek beluistert in een afspeellijst, dan is Spotify de duidelijke winnaar. Naast de Discover Weekly en Release Radar zijn er in Spotify ontelbaar veel afspeellijsten te vinden die door gebruikers zijn gemaakt. Dat zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld een uitgebreide afspeellijst kan luisteren van een Nederlands festival, of dat je kunt nagenieten van een concert door een lijst te zoeken waar iemand de volledige setlist heeft omgezet.

Een ander groot voordeel van Spotify op dit gebied is het maken van een gedeelde afspeellijst, zodat meerdere mensen muziek kunnen toevoegen aan dezelfde lijst. Deze optie is op Apple Music niet beschikbaar, wat het een stuk minder toegankelijk maakt om snel een lijst te maken voor een feestje waar iedereen iets mag toevoegen.

Op Apple Music is dit aanbod veel beperkter, wat afhankelijk van de manier waarop je naar muziek luister een groot of klein minpunt kan zijn. Kies je graag specifieke albums uit die je van begin tot eind luistert, dan is Apple Music wat dat betreft een prima keus. Zet je echter graag een afspeellijst op waar je daarna een paar uur niet meer naar om hoeft te kijken, dan is Spotify de duidelijke winnaar.

Winnaar: Spotify

Apple Music vs Spotify

Abonnement-opties

In tegenstelling tot Apple Music heeft Spotify een gratis versie, die je vrijblijvend kunt gebruiken. Veel opties zijn dan niet beschikbaar, zodat je bijvoorbeeld geen muziek offline kunt opslaan. We raden dan ook aan om in ieder geval op een van de twee diensten een abonnement te nemen als je graag naar muziek luistert. De prijzen van Spotify en Apple Music zijn bijna hetzelfde, met als enige verschil de introductie-periode van drie maanden die bij Spotify 0,99 cent kost en bij Apple gratis is.

Spotify

  • Gratis te gebruiken (beperkt)
  • Studenten: 4,99 per maand
  • Premium: 0,99 voor 3 maanden
  • Individueel: 9,99 per maand
  • Spotify Family: 14,99 per maand (6 personen)

Apple Music

  • Proefabonnement: 3 maanden gratis
  • Studenten: 4,99 per maand
  • Individueel: 9,99 per maand
  • Gezin: 14,99 per maand (6 personen)

Conclusie Apple Music vs Spotify

Hoewel Apple Music met iedere iOS-update weer een stuk beter wordt, moet er wat ons betreft nog veel gebeuren tot het Spotify inhaalt. Spotify is vooralsnog de betere muziekdienst met hetzelfde aanbod, betere afspeellijsten, meer manieren om muziek te ontdekken en over het algemeen meer en veelzijdigere functies om het luisteren naar muziek te verbeteren. Vind je bediening via Siri en offline opslaan op de Apple Watch heel belangrijk, dan is Apple Music het overwegen waard, maar die twee voordelen wegen niet op tegen de tekortkomingen van de muziekdienst van Apple. Spotify is terecht de populairste muziekdienst ter wereld, en zal dat voorlopig ook zo blijven.

Spotify - Muziek en podcasts

Spotify Ltd.

Gratis via App Store

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Video's