Runners deal! De iPhone 15 Pro nu met korting oplopend tot €540!

Wat is de beste iPhone? Welke iPhone je (niet) moet kopen

25 juni 2024, 16:00
11 min leestijd
Wat is de beste iPhone? Welke iPhone je (niet) moet kopen

“Welke iPhone kan ik het beste kopen?” Die vraag krijgen wij regelmatig voorgelegd. Daarom hierbij onze top vijf. Dit zijn de beste iPhones die je op dit moment kunt kopen.

Lees verder na de advertentie.

De beste iPhone van 2024

Is het verstandig om de nieuwste (en daarmee duurste) iPhone te kopen, of zijn de verschillen zo klein dat je net zo goed voor een iets ouder (maar goedkoper) model kunt gaan?

iPhone 15 Pro Max

Wanneer je de vraag “wat is de beste iPhone?” heel letterlijk neemt, is het antwoord zonder twijfel de iPhone 15 Pro Max. Dit toestel is op dit moment de beste telefoon die Apple ooit heeft gemaakt. De telefoon beschikt over de A17 Pro-chip, een nieuwe titanium behuizing en veel dunnere schermranden. Door de titanium behuizing is de iPhone veel steviger, zodat het toestel wel tegen een stootje kan.

De iPhone 15 Pro Max valt vooral op door de verbeterde camera’s. De hoofdlens is een 48-megapixelcamera. Bij goed licht kun je foto’s met 48 megapixel maken in het ProRAW-formaat. Hierbij schiet je foto’s in zeer hoge resolutie en zijn ze geschikt om (professioneel) te bewerken. Door de nabewerking die nodig is, zijn foto’s in dit formaat ook geschikt voor fervente iPhone-fotografen.

Nieuw is de tetraprismalens van de iPhone 15 Pro Max, waarmee je tot 5x in kunt zoomen zonder kwaliteitsverlies. Bij eerdere iPhones was dit tot 2x of tot 3x, maar bij de beste iPhone van dit moment is de zoomlens dus sterk verbeterd. Je hebt bij het toestel geen last meer van korrelige foto’s of video’s als je veel inzoomt. Wel zo handig bij een concert of andere gelegenheid, waarbij je een afbeelding of filmpje van veraf wilt maken.

Nog een belangrijke toevoeging aan de iPhone 15 Pro is Apple Intelligence. Apple’s nieuwe AI-techniek is nog niet beschikbaar, maar wordt later met iOS 18 toegevoegd aan de telefoon. Alleen de iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max hebben ondersteuning voor Apple Intelligence. Wil je de nieuwste AI-functies gebruiken en een slimmere versie van Siri hebben? Dan moet je bij de iPhone 15 Pro (Max) zijn.

iPhone 15 Pro Max

Bij de iPhone 15 Pro Max worden vrijwel alle Apple-apps uitgebreid met Apple Intelligence. Je krijgt er een handige schrijfhulp bij, die teksten kan samenvatten, verbeteren, herschrijven en de toon van de tekst kan veranderen. Mails hoef je niet meer zelf te typen en in Berichten krijg je suggesties voor antwoorden te zien, die bij de context van het gesprek passen. Apple Intelligence werkt met (gratis) ondersteuning van ChatGPT.

Dat is niet alles, ook de Foto’s-app krijgt nieuwe functies dankzij Apple Intelligence. Je kunt storende objecten op de achtergrond van je foto’s gemakkelijk verwerken met behulp van AI. Wil je juist een afbeelding creëren? Ook dat is mogelijk met Apple Intelligence. In Notities kun je een plaatje laten samenstellen die past bij je aantekeningen, waarbij je zelf de stijl van het plaatje kunt kiezen.

Verder beschikt de iPhone 15 Pro Max over het Dynamic Island en een nieuwe actieknop. Bij deze knop bepaal je zelf welke functie er wordt geactiveerd. Je kunt daarbij bijvoorbeeld kiezen uit de zaklamp, camera, Shazam, gesproken memo of één van de taken in de Opdrachten-app. Dit is de eerste iPhone met een actieknop, eerdere toestellen beschikken juist over een mute-knop om de telefoon op stil te zetten.

De iPhone 15 Pro Max heeft een ProMotion-scherm. Hierdoor ververst het scherm maximaal 120 keer per seconde, in plaats van 60 keer op de iPhone 15 (Plus). Voordelen van 120Hz zijn soepelere animaties en het always-on scherm. Laatstgenoemde zorgt ervoor dat je altijd de tijd kunt lezen op het scherm en dat de iPhone 15 Pro Max werkt met de Stand-by modus van iOS 17.

tijd iPhone vervangen

Wanneer je de iPhone 15 Pro Max in horizontale richting neerzet bij het opladen verschijnt de Stand-by modus vanzelf. Je kiest zelf welk scherm van deze modus je ziet, daarbij heb je verschillende keuzes. Zo kun je de iPhone 15 Pro Max als wekker gebruiken op je nachtkastje, als fotolijstje op je bureau of als agenda op je werk. Door het always-on scherm blijft de Stand-by modus beschikbaar, terwijl de iPhone 15 (Plus) of lager juist weer uitschakelt na een bepaalde tijd.

Wil je meer weten? Lees dan onze review van de iPhone 15 Pro Max. Een losse iPhone 15 Pro Max heeft een adviesprijs bij Apple van 1479 euro, maar de telefoon is voor veelminder verkrijgbaar. De meest actuele prijzen vind je in onze prijsvergelijker hieronder, op dit moment is de laagste prijs € 1.195,90. Haal je een iPhone 15 Pro Max met abonnement in huis, dan betaal je het aankoopbedrag in maandelijkse termijnen.

Apple iPhone 15 Pro Max

Apple iPhone 15 Pro Max prijzen vergelijken

Bekijk product

Met abonnement

€ 72,50 p/m

Bekijk abo

Los nieuw

€ 1.195,90

Bekijk prijzen

iPhone 15 Pro

Is de iPhone 15 Pro Max net een slag te groot voor je? Dan is de iPhone 15 Pro een betere optie. Dit toestel beschikt over vrijwel dezelfde functies als de iPhone 15 Pro Max, maar heeft een kleiner display. Dankzij het 6,1-inch scherm (in plaats van 6,7 inch) is heet toestel minder zwaar en makkelijker te bedienen. Je komt dan probleemloos bij alle hoeken van het scherm, door het fijnere formaat.

Een belangrijk verschil tussen de iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max zien we tussen de camera’s van de toestellen. De kleinere variant beschikt namelijk niet over de tetraprismalens, waardoor je met de iPhone 15 Pro niet tot 5x kunt inzoomen. Bij deze telefoon blijft de zoomlens steken op maximaal 3x inzoomen. Film je niet vaak van verder weg? Dan is de iPhone 15 Pro meer dan een goed alternatief.

iphone 15 pro review foto

Naast het formaat zit er ook verschil in batterijduur. Volgens Apple kan de iPhone 15 Pro tot aan 23 uur onafgebroken video’s afspelen, terwijl de grotere variant het 29 uur volhoudt. De accuduur is dus minder lang, maar de telefoon heeft met de goedkopere prijs wel een ander voordeel. Een losse iPhone 15 Pro heeft een adviesprijs van 1229 euro, maar is inmiddels al voor € 974,50 te krijgen.

Betaal je liever maandelijks een bedrag? Een iPhone 15 Pro met abonnement is bij alle bekende verkooppunten verkrijgbaar. Kijk ook onze uitgebreide video over de iPhone 15 Pro (Max) voor meer informatie over dit toestel.

Apple iPhone 15 Pro

Apple iPhone 15 Pro prijzen vergelijken

Bekijk product

Met abonnement

€ 52,- p/m

Bekijk abo

Los nieuw

€ 974,50

Bekijk prijzen

iPhone 15

Objectief gezien is de iPhone 15 Pro Max de beste iPhone van het moment. Toch betekent dat niet dat de duurste iPhone ook het beste bij jouw behoeftes past. Voor veel gebruikers zijn alle functies van de reguliere uitvoering al meer dan genoeg. Als je meer waarde hecht aan een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, kun je beter voor de ‘gewone’ iPhone 15 gaan. Je bespaart dan al snel veel geld.

Dit toestel is namelijk een stuk schappelijker geprijsd. Daardoor lever je wel het een en ander in ten opzichte van de Pro-modellen. Het toestel heeft bijvoorbeeld ‘maar’ twee camera’s op de achterkant en het scherm ververst niet met 120 keer per seconde, maar ‘slechts’ met 60 keer. Je mist daardoor het always-on scherm. Ook de actieknop en de titanium behuizing zijn exclusief voor de duurdere uitvoeringen.

iPhone 15 (Plus) Review | Hierom heb je geen Pro meer nodig!

Gebruik je functies als het inzoomen met de camera en de Stand-by modus weinig? Dan is de iPhone 15 de passende keuze voor jou. Sterker nog: waarschijnlijk is dit toestel voor veel mensen de betere keuze, omdat ze niet alle mogelijkheden en functies van de Pro-modellen nodig hebben. Zo beschikt de reguliere iPhone van dit jaar over veel functies van de iPhone 14 Pro (Max).

De iPhone 15 (Plus) heeft het Dynamic Island en de 48-megapixelcamera overgenomen van de iPhone 14 Pro. Hierdoor kun je enorm scherpe foto’s maken, ook bij weinig (dag)licht. De telefoon beschikt over een verbeterde nachtmodus, waardoor foto’s ook in het donker van hoge kwaliteit zijn. Bij de iPhone 15 krijg je dus veel functies van de iPhone 14 Pro, maar dan voor een (veel) lagere prijs.

Vind je een groter scherm en langere batterijduur belangrijk? Dan is de iPhone 15 Plus de juiste keuze. De telefoon heeft er 6,7-inch display, net als de iPhone 15 Pro Max. Vooral de accuduur van het Plus-model is een groot voordeel, je doet met de telefoon maar liefst 26 uur (bij het kijken van video’s). De iPhone 15 moet het doen met 20 uur aan video.

We hebben beide toestellen uitgebreid getest en in de iPhone 15 (Plus) review lees je onze bevindingen. Een losse iPhone 15 heeft bij Apple een adviesprijs van 969 euro, maar is nu verkrijgbaar voor € 795,-. Uiteraard is de iPhone 15 ook met abonnement verkrijgbaar. Bij de iPhone 15 Plus is de adviesprijs 1119 euro, maar je hebt de telefoon al voor € 924,95. Bekijk hier alle abonnementen voor de iPhone 15 Plus.

Apple iPhone 15

Apple iPhone 15 prijzen vergelijken

Bekijk product

Met abonnement

€ 40,- p/m

Bekijk abo

Los nieuw

€ 795,-

Bekijk prijzen
Apple iPhone 15 Plus

Apple iPhone 15 Plus prijzen vergelijken

Bekijk product

Met abonnement

€ 48,50 p/m

Bekijk abo

Los nieuw

€ 924,95

Bekijk prijzen

iPhone 13 mini

Wil je een kleine iPhone die wat moderner is dan de iPhone SE? Dan kom je uit bij de iPhone 13 mini. Helaas heeft Apple geen mini-versie van de iPhone 14 of iPhone 15 uitgebracht. Daarom moet je terugvallen op de iPhone van 2022. Zoals de naam doet vermoeden is dit een kleine uitvoering van de iPhone 13. Dankzij de veel dunnere schermranden is het toestel zelfs compacter dan de iPhone SE. Hij past dus zeker weten in je broekzak.

iphone 13 mini review

Verder is de iPhone 13 mini identiek aan de iPhone 13. Het toestel heeft een oled-scherm, is dankzij de A15 Bionic-chip ontzettend krachtig en je kunt aan de slag met 5G. Ook op fotogebied heeft de telefoon een streepje voor in vergelijking met de iPhone SE, dankzij de dubbele camera achterop. Het toestel beschikt over twee 12-megapixelcamera’s.

Het belangrijkste verschil tussen de 13 mini en iPhone 13 is het formaat. Eerstgenoemde heeft een 5,4-inch scherm, dat veel kleiner is dan het 6,1-inch display van de ‘normale’ toestellen. Enige nadeel: door de kleinere behuizing is de accu ook een maat kleiner. Volgens Apple kan het toestel tot 17 uur achter elkaar video’s afspelen. De iPhone 13 houdt het twee uur langer vol.

De adviesprijs van een losse iPhone 13 mini was 809 euro bij Apple, maar je kunt het apparaat nu al voor € 729,- halen. Bekijk de iPhone 13 mini-prijsvergelijker om de beste prijzen te checken. Uiteraard kun je de iPhone 13 mini ook met abonnement aanschaffen. Benieuwd hoe goed de telefoon is? Lees dan eerst onze iPhone 13 mini review!

Apple iPhone 13 mini

Apple iPhone 13 mini prijzen vergelijken

Bekijk product

Met abonnement

€ 43,- p/m

Bekijk abo

Los nieuw

€ 729,-

Bekijk prijzen

iPhone SE 2022

Wil je een nieuwe iPhone, maar geef je niet zoveel om de nieuwste technologische snufjes? Dan is de iPhone SE 2022 jouw iPhone. Apple bracht het toestel dit in het voorjaar van 2022 uit en het is veruit de goedkoopste iPhone die het bedrijf aanbiedt.

iPhone SE 2022

Van buiten ziet de iPhone SE er met de thuisknop er wat verouderd uit, maar van binnen is het instapmodel helemaal bij de tijd. Met de A15 Bionic-chip kan het toestel nog wel een aantal jaar vooruit, deze processor is ook te vinden in de iPhone 13 en iPhone 13 Pro. Zware taken zijn dus geen probleem voor deze kleinere én goedkopere telefoon.

Het grootste nadeel van de iPhone SE is dat het toestel aan de achterkant slechts één camera heeft, al maak je daar wel prima foto’s mee. Bovendien is het 4,7-inch scherm aan de kleine kant, al zien veel iPhone SE-liefhebbers dat juist als een voordeel. Overigens is de iPhone SE niet de compactste: dat is de iPhone 13 mini. Die heeft weliswaar een groter scherm (5,4 inch), maar is vanwege de smallere randen om het scherm toch kleiner.

Wil je meer weten over het budgettoestel? Check onze videoreview:

iPhone SE 2022 Review: nog steeds de moeite waard?
Apple iPhone SE

Apple iPhone SE prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 315,-

Bekijk prijzen

Los refurbished

€ 114,-

Bekijk prijzen

Welke iPhone is voor wie?

Er zijn dus vijf goede iPhones om te kiezen (zes als je de iPhone 15 Plus ook meetelt). Hieronder vatten we het nog even samen: welke iPhone is voor wie?

  • iPhone 15: voor de meeste gebruikers is de iPhone 15 de beste telefoon. Het toestel heeft veel features overgenomen van de iPhone 14 Pro, maar mist wel wat functies in vergelijking met de Pro-modellen van 2023. Dit zijn features als een scherm dat sneller ververst (120 Hz) en een tetraprismalens, die prima te missen zijn voor veel gebruikers. En wil je toch een groter scherm? Dan pak je de iPhone 15 Plus!
  • iPhone 13 mini: voor de liefhebber van de compacte iPhone. Wil je vooral een telefoon die wél goed in je broekzak past en die je met één hand kunt bedienen? Dan is de iPhone 13 mini de beste keuze, want dit is de kleinste, moderne iPhone. Ondanks de kleinere behuizing is het toestel net zo goed als de reguliere iPhone 13.
  • iPhone 15 Pro: wil je de telefoon met de nieuwste functies als een actieknop, een scherm met 120 Hz én een stevige titanium behuizing? En schrik je niet van het hoge prijskaartje? Dan hoef je niet lang na te denken: de iPhone 15 Pro is jouw iPhone.
  • iPhone 15 Pro Max: de beste iPhone van dit moment. Het schermdiagonaal meet 6,7 inch, tegenover 6,1 inch bij de ‘gewone’ Pro. Daarmee leent de Max-versie zich nog beter voor het bekijken van films en het spelen van games. De grotere behuizing zorgt bovendien voor een langere accuduur. Bovendien beschikt de telefoon over de beste camera op dit moment, met de nieuwe tetraprismalens om probleemloos in te zoomen.
  • iPhone SE 2022: de goedkoopste iPhone die er is. Goedkoop is vaak duurkoop, maar dat geldt niet voor de SE. Met zijn moderne A15 Bionic-chip krijgt de instap-iPhone nog zeker drie jaar software-updates. De grootste nadelen zijn het gedateerde ontwerp en de beperktere camerafuncties. Maar als jij daar je schouders voor ophaalt, is de iPhone SE jouw iPhone.

Wil je op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 13 mini
Apple iPhone 13 mini

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu