De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Wat is de beste iPhone? Welke iPhone moet je (niet) kopen

Redactie
2 augustus 2023, 11:00
9 min leestijd
Wat is de beste iPhone? Welke iPhone moet je (niet) kopen

“Welke iPhone kan ik het beste kopen?” Die vraag krijgen wij regelmatig voorgelegd. Daarom hierbij onze top vijf. Dit zijn de beste iPhones die je op dit moment kunt kopen.

Lees verder na de advertentie.

De beste iPhone van 2023

Is het verstandig om de nieuwste (en daarmee duurste) iPhone te kopen, of zijn de verschillen zo klein dat je net zo goed voor een iets ouder (maar goedkoper) model kunt gaan?

iPhone 14 Pro Max

Wanneer je de vraag “wat is de beste iPhone?” heel letterlijk neemt, kun je niet anders dan bij de iPhone 14 Pro Max uitkomen. Dit toestel is op dit moment de beste telefoon die Apple ooit heeft gemaakt.

De iPhone 14 Pro Max valt vooral op dankzij de verbeterde camera’s. Het is namelijk de eerste iPhone met een 48 megapixel-camera. Dat is een flinke stap vooruit ten opzichte van de voorgangers, die het altijd met ‘slechts’ een 12 megapixel-kwaliteit moesten doen. Grofweg geldt dat hoe meer megapixels een camera heeft, hoe meer informatie (en dus details) foto’s bevatten.

Alhoewel de iPhone 14 Pro Max een 48 megapixel-camera heeft, worden kiekjes standaard met een resolutie van 12 megapixel gemakt. Hoe? Door pixels samen te persen, de zogeheten pixel binning-techniek, en zo uiteindelijk de kwaliteit omhoog te schroeven.

Hierdoor ontstaat een beter belicht beeld met weinig ruis. Bovendien is de ultragroothoeklens (12 megapixel) 65 procent groter ten opzichte van de iPhone 13 Pro Max. Hierdoor vangt de lens meer licht en krijg je dus betere foto’s bij barre lichtomstandigheden.

Heb je wel goed licht? Dan kun je 48-megapixelfoto’s maken in het ProRAW-formaat. Hierbij schiet je foto’s in zeer hoge resolutie en zijn ze geschikt om te bewerken. Door de nabewerking die nodig is, zijn foto’s in dit formaat wel vooral geschikt voor fervente iPhone-fotografen.

iPhone 14 Pro Max

Een ander opvallende, nieuwe eigenschap is het ontbreken van de notch. Voor het eerst sinds de iPhone X uit 2017 heeft het vlaggenschip geen inkeping aan de bovenkant van het scherm. In plaats daarvan is er een ovale uitsparing die Apple het ‘Dynamic Island’ noemt. Afhankelijk van wat je met je iPhone doet, verandert dit ‘eiland’ van weergave.

Word je bijvoorbeeld door iemand gebeld? Dan komt de melding rondom het Dynamic Island te staan. En wanneer je een eitje gaat koken zie je de timer op deze plek aftellen. Verder komt het Dynamic Island goed van pas bij allerlei achtergrondactiviteiten, zoals het afspelen van muziek.

De iPhone 14 Pro Max heeft wederom een ProMotion-scherm. Hierdoor ververst het scherm van de iPhone 14 Pro Max maximaal 120 keer per seconde in plaats van 60 keer op de iPhone 13 (mini). Hierdoor ogen animaties op de iPhone ontzettend vloeiend.

iphone 14 pro max

Dankzij dit speciale scherm heeft de iPhone 14 Pro (Max) nu een always on-scherm gekregen. Zoals de naam doet vermoeden staat een always on-beeldscherm altijd aan, hetzij op een minimale manier. Hierdoor kun je altijd belangrijke informatie van het scherm aflezen wanneer het toestel in de sluimerstand staat. Denk bijvoorbeeld aan de tijd, datum en relevante widgets.

Wil je meer weten? Lees dan onze review van de iPhone 14 Pro Max. Een losse iPhone 14 Pro Max heeft een adviesprijs bij Apple van 1476 euro, maar hij is voor minder verkrijgbaar. De meest actuele prijzen vind je in onze prijsvergelijker hieronder. Haal je een iPhone 14 Pro Max met abonnement in huis, dan betaal je het aankoopbedrag in maandelijkse termijnen.

Apple iPhone 14 Pro Max

Apple iPhone 14 Pro Max prijzen vergelijken

Bekijk product

iPhone 14 Pro

Is de iPhone 14 Pro Max net een slag te groot voor je? Dan is de iPhone 14 Pro een interessante keuze. Dit toestel is zo goed als identiek aan de 14 Pro Max, maar dan compacter. Dankzij het 6,1 inch-scherm (in plaats van 6,7 inch) is hij veel minder log en makkelijker te bedienen.

Als gezegd zijn er maar weinig verschillen tussen de 14 Pro en 14 Pro Max. Ze hebben hetzelfde design, allebei een ProMotion-scherm (met de eerder aangehaalde 120Hz verversingssnelheid), identieke camera’s en zijn dankzij dezelfde hardware net zo krachtig. Ze hebben ook alle twee het Dynamic Island aan boord!

Naast het formaat zit er ook verschil in batterijduur. Volgens Apple kan dit toestel tot aan 23 uur onafgebroken video’s afspelen, terwijl zijn grotere broer het 29 uur vol moet houden.

Hoewel de accuduur dus minder is, heeft de 14 Pro wel een ander voordeel. Hij is namelijk goedkoper dan de Max. Een losse iPhone 14 Pro heeft een adviesprijs van 1326 euro. Een iPhone 14 Pro met abonnement is bij alle bekende verkooppunten verkrijgbaar. Kijk ook onze uitgebreide video over de iPhone 14 en iPhone 14 Pro (na drie maanden) voor alle ins & outs over dit toestel.

Apple iPhone 14 Pro

Apple iPhone 14 Pro prijzen vergelijken

Bekijk product

iPhone 14

Objectief gezien is de iPhone 14 Pro Max de beste iPhone van het moment. Dat wil echter niet zeggen dat ‘ie ook het best voldoet aan jouw wensen. Als je meer waarde hecht aan een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, kun je namelijk beter voor de ‘gewone’ iPhone 14 gaan.

Dit toestel is namelijk een stuk schappelijker geprijsd. Daardoor lever je wel het een en ander in ten opzichte van de 14 Pro. Het toestel heeft bijvoorbeeld ‘maar’ twee camera’s op de achterkant en het scherm ververst niet met 120 keer per seconde, maar ‘slechts’ met 60 keer. Ook heeft de iPhone 14 nog steeds een ‘ouderwetse’ notch. Dit is de zwarte inkeping boven aan het scherm.

iPhone 14 & 14 Pro review (2023): hebben we spijt van onze aankoop?

Wanneer je hier echter weinig waarde aan hecht en niet per se het beste van het beste hoeft te hebben, valt er weinig af te dingen aan de iPhone 14. Sterker nog: waarschijnlijk is dit toestel voor veel mensen de betere keuze, omdat ze niet alle mogelijkheden en functies van de 14 Pro nodig hebben.

We hebben beide toestellen uitgebreid getest en in de iPhone 14 (Plus) review lees je onze bevindingen. Een losse iPhone 14 heeft een adviesprijs van 1016 euro en uiteraard is de iPhone 14 ook met abonnement verkrijgbaar.

Oh ja! Vind je een groter scherm toch wel erg fijn? Dan is de iPhone 14 Plus een goede keuze. Dit toestel is gelijk aan de reguliere iPhone 14, maar heeft het grotere scherm van de iPhone 14 Pro Max. Ook is de batterijduur ietsjes beter dan de iPhone 14.

De adviesprijs van een losse iPhone 14 Plus is 1166 euro. Maar is inmiddels ook een stuk goedkoper te krijgen door onze iPhone 14 Plus-prijsvergelijker te checken. Daarnaast kun je ook voor een iPhone 14 Plus met abonnement gaan!

Apple iPhone 14

Apple iPhone 14 prijzen vergelijken

Bekijk product
Apple iPhone 14 Plus

Apple iPhone 14 Plus prijzen vergelijken

Bekijk product

iPhone 13 mini

Wil je een kleine iPhone die wat moderner is dan de iPhone SE? Dan kom je uit bij de iPhone 13 mini. De 13? Ja, Apple heeft jammer genoeg geen mini-versie van de iPhone 14 uitgebracht. Dus daarom moet je terugvallen op de iPhone van 2022.

Zoals de naam doet vermoeden is dit een iPhone 13, maar dan kleiner. Dankzij de veel dunnere schermranden is het toestel zelfs compacter dan de iPhone SE. Hij past dus zeker weten in je broekzak.

iphone 13 mini review

Verder is de iPhone 13 mini identiek aan de iPhone 13. Hij heeft dus een fraai oled-scherm, is dankzij de indrukwekkende hardware ontzettend krachtig en je kunt aan de slag met 5G. Ook op fotogebied heeft de 13 mini een streepje voor ten opzichte van de iPhone SE, dankzij de dubbele camera achterop.

Het belangrijkste verschil tussen de 13 mini en iPhone 13 is het formaat. Eerstgenoemde heeft een 5,4 inch-scherm, laatstgenoemde meet 6,1 inch. Hierdoor heeft de 13 mini ook een kleinere accu. Volgens Apple kan ‘ie tot 17 uur achter elkaar video’s afspelen. De iPhone 13 houdt het twee uur langer vol.

De adviesprijs van een losse iPhone 13 mini was 809 euro, maar je kunt hem een stuk goedkoper krijgen door de iPhone 13 mini-prijsvergelijker te checken. Uiteraard kun je de iPhone 13 mini ook met abonnement aanschaffen. Lees voordat je tot aankoop overgaat wel eerst onze iPhone 13 mini review, want dan ben je goed geïnformeerd.

Apple iPhone 13 mini

Apple iPhone 13 mini prijzen vergelijken

Bekijk product

iPhone SE 2022

Wil je een nieuwe iPhone, maar geef je niet zoveel om de nieuwste technologische snufjes? Dan is de iPhone SE 2022 jouw iPhone. Apple bracht het toestel dit in het voorjaar van 2022 uit en het is veruit de goedkoopste iPhone die de tech-gigant aanbiedt.

iPhone SE

Van buiten ziet de iPhone SE er met de thuisknop er wat verouderd uit, maar van binnen is de instap-iPhone helemaal bij de tijd. Apple heeft er een A15 Bionic-chip in gestopt en dat is de krachtigste smartphone-processor van dit moment. De chip is ook te vinden in de iPhone 13 en iPhone 13 Pro.

Het grootste nadeel van de iPhone SE is dat hij aan de achterkant slechts één camera heeft, al maak je daar wel prima foto’s mee. Bovendien is het 4,7-inch scherm aan de kleine kant, al zien veel iPhone SE-liefhebbers het juist als een voordeel dat hij compact is. Overigens is de iPhone SE niet de compactste iPhone: dat is de iPhone 13 mini. Die heeft weliswaar een groter scherm (5,4 inch) maar is vanwege de smallere randen om het scherm toch kleiner.

Wil je meer weten over het budgettoestel? Check onze videoreview:

iPhone SE 2022 Review: nog steeds de moeite waard?
Apple iPhone SE

Apple iPhone SE prijzen vergelijken

Bekijk product

Welke iPhone is voor wie?

Er zijn dus vijf goede iPhones om te kiezen (zes als je de iPhone 14 Plus ook meetelt). Hieronder vatten we het nog even samen: welke iPhone is voor wie?

  • iPhone 14: voor de meeste mensen is de iPhone 14 de beste telefoon. De iPhone is bijna net zo goed als zijn Pro-broer, maar mist wat geavanceerde functies. Functies die voor de meeste mensen prima te missen zijn, zoals een scherm dat sneller ververst (120 Hz) en een telelens die ontbreekt. En wil je toch een groter scherm? Dan pak je de iPhone 14 Plus!
  • iPhone 13 mini: voor de liefhebber van de compacte iPhone. Wil je vooral een telefoon die wél goed in je broekzak past en die je wél met één hand kunt bedienen? Dan is de iPhone 13 mini de beste keuze, want dit is de kleinste, moderne iPhone. En ondanks zijn kleiner jasje is hij net zo goed als de reguliere iPhone 13.
  • iPhone 14 Pro: wil je absoluut de iPhone met de beste camera, word je blij van een scherm met 120 Hz én schrik je niet van een wat hoger prijskaartje? Dan hoef je niet lang na te denken: de iPhone 14 Pro is jouw iPhone.
  • iPhone 14 Pro Max: de beste iPhone van dit moment. Zijn schermdiagonaal meet 6,7 inch, terwijl de ‘gewone’ 14 Pro het met 6,1 inch doet. Daarmee leent de Max-versie zich nog beter voor het bekijken van films en het spelen van games. Een nadeel is er ook: het is niet comfortabel om deze iPhone met één hand te bedienen. Op het formaat na zijn er geen verschillen tussen de 14 Pro en de 14 Pro Max.
  • iPhone SE 2022: de goedkoopste iPhone die er is. Goedkoop is vaak duurkoop, maar dat geldt niet voor de SE. Met zijn moderne A15 Bionic-chip krijgt de instap-iPhone nog zeker vijf jaar software-updates. De grootste nadelen zijn het gedateerde ontwerp en het relatief kleine scherm. Maar als jij daar je schouders voor ophaalt, is de iPhone SE jouw iPhone.
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 13 mini
Apple iPhone 13 mini

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu