Wat is de beste iPhone? Welke iPhone moet je (niet) kopen

Michel van 't Klaphek
4 mei 2022, 11:45
7 min leestijd
Wat is de beste iPhone? Welke iPhone moet je (niet) kopen

“Welke iPhone kan ik het beste kopen?” Die vraag krijgen wij als experts regelmatig voorgelegd. Daarom hierbij onze top vijf. Dit zijn de beste iPhones die je op dit moment kunt kopen.

Lees verder na de advertentie.

De beste iPhone van 2022

Is het verstandig om de nieuwste (en daarmee duurste) iPhone te kopen, of zijn de verschillen zo klein dat je net zo goed voor een iets ouder (maar goedkoper) model kunt gaan?

iPhone 13 Pro Max

Wanneer je de vraag “wat is de beste iPhone?” heel letterlijk neemt, kun je niet anders dan bij de iPhone 13 Pro Max uitkomen. Dit toestel is namelijk objectief de beste telefoon die Apple ooit heeft gemaakt.

De iPhone 13 Pro Max valt vooral op dankzij de subtiel verbeterde camera’s. Zo is de primaire sensor groter, laat de ultragroothoeklens meer licht binnen en kan de telelens drie keer optisch inzoomen in plaats van tweeënhalf keer (zoals bij zijn voorganger, de iPhone 12 Pro Max).

iPhone 13 Pro review

Verder kun je later filmen in ProRes – waardoor de beeldkwaliteit flink omhoog gaat – en heeft het toestel een macromodus. Die wordt automatisch ingeschakeld als je heel dicht bij een voorwerp komt zodat je alle details vastlegt. Daarmee is de iPhone 13 Pro (Max) niet alleen de beste iPhone in het algemeen, maar ook op cameragebied ga je geen betere Apple-telefoon vinden.

Daarbij ververst het scherm van de iPhone 13 Pro Max nu 120 keer per seconde in plaats van 60 keer op de iPhone 13 (mini). Hierdoor ogen beelden een stuk vloeiender. Het verschil in ververssnelheid merk je vooral bij het bekijken van animaties. Tot slot is ook de batterijduur van de grootste iPhone er flink op vooruit gaan.

Wil je meer weten? Lees dan onze review van de iPhone 13 Pro Max. Een losse iPhone 13 Pro Max heeft een adviesprijs van 1259 euro, maar hij is voor minder verkrijgbaar. De meest actuele prijzen vind je in onze prijsvergelijker hieronder. Haal je een iPhone 13 Pro Max met abonnement in huis, dan betaal je het aankoopbedrag in maandelijkse termijnen.

Apple iPhone 13 Pro Max

Apple iPhone 13 Pro Max prijzen vergelijken

Bekijk product

iPhone 13 Pro

Is de iPhone 13 Pro Max net een slag te groot voor je? Dan is de iPhone 13 Pro een interessante keuze. Dit toestel is zo goed als identiek aan de 13 Pro Max, maar dan compacter. Dankzij het 6,1 inch-scherm (in plaats van 6,7 inch) is hij veel minder log en makkelijker te bedienen.

Als gezegd zijn er maar weinig verschillen tussen de 13 Pro en 13 Pro Max. Ze hebben hetzelfde design, allebei een ProMotion-scherm (met de eerder aangehaalde 120Hz ververssnelheid), identieke camera’s en zijn dankzij dezelfde hardware net zo krachtig.

iPhone 13 Pro

Naast het formaat zit er ook verschil in batterijduur. Volgens Apple kan dit toestel tot aan 22 uur onafgebroken video’s afspelen, terwijl zijn grotere broer het 28 uur vol moet houden.

Alhoewel de accuduur dus minder is, heeft de 13 Pro wel een ander voordeel. Hij is namelijk goedkoper dan zijn grote broer. Een losse iPhone 13 Pro heeft een adviesprijs van 1159 euro. Een iPhone 13 Pro met abonnement is bij alle bekende verkooppunten verkrijgbaar. Lees ook onze uitgebreide iPhone 13 Pro review voor alle ins & outs over dit toestel.

Apple iPhone 13 Pro

Apple iPhone 13 Pro prijzen vergelijken

Bekijk product

iPhone 13

Objectief gezien is de iPhone 13 Pro Max de beste iPhone van het moment. Dat wil echter niet zeggen dat ‘ie ook het best voldoet aan jouw wensen. Als je meer waarde hecht aan een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, kun je namelijk beter voor de ‘gewone’ iPhone 13 gaan.

Dit toestel is met zijn adviesprijs van 909 euro namelijk een stuk schappelijker geprijsd. Daardoor lever je wel het een en ander in ten opzichte van de 13 Pro. Het toestel heeft bijvoorbeeld ‘maar’ twee camera’s op de achterkant en het scherm ververst niet met 120 keer per seconde, maar ‘slechts’ met 60 keer.

iPhone 13 (mini) review: subtiele verbeteringen met nog steeds één ergernis

Wanneer je hier echter weinig waarde aan hecht en niet per se het beste van het beste hoeft te hebben, valt er weinig af te dingen aan de iPhone 13. Sterker nog: waarschijnlijk is dit toestel voor veel mensen de betere keuze, omdat ze niet alle mogelijkheden en functies van de 13 Pro nodig hebben.

We hebben het toestel uitgebreid getest en in de iPhone 13 review lees je onze bevindingen. Een losse iPhone 13 heeft een adviesprijs van 909 euro en uiteraard is de iPhone 13 ook met abonnement verkrijgbaar.

Apple iPhone 13

Apple iPhone 13 prijzen vergelijken

Bekijk product

iPhone 13 mini

Wil je een kleine iPhone die wat moderner is dan de iPhone SE? Dan kom uit bij de iPhone 13 mini. Zoals de naam doet vermoeden is dit een iPhone 13, maar dan kleiner. Dankzij de veel dunnere schermranden is het toestel zelfs compacter dan de iPhone SE. Hij past dus zeker weten in je broekzak.

Apple iPhone 13

Verder is de iPhone 13 mini identiek aan de iPhone 13. Hij heeft dus een fraai oled-scherm, is dankzij de indrukwekkende hardware ontzettend krachtig en je kunt aan de slag met 5G. Ook op fotogebied heeft de 13 mini een streepje voor ten opzichte van de iPhone SE, dankzij de dubbele camera achterop.

Het belangrijkste verschil tussen de 13 mini en iPhone 13 is het formaat. Eerstgenoemde heeft een 5,4 inch-scherm, laatstgenoemde meet 6,1 inch. Hierdoor heeft de 13 mini ook een kleinere accu. Volgens Apple kan ‘ie tot 17 uur achter elkaar video’s afspelen. De iPhone 13 houdt het twee uur langer vol.

Een losse iPhone 13 mini begint vanaf 809 euro. Uiteraard kun je de iPhone 13 mini ook met abonnement aanschaffen. Lees voordat je tot aankoop overgaat wel eerst onze iPhone 13 mini review, want zo ben je goed geïnformeerd.

Apple iPhone 13 mini

Apple iPhone 13 mini prijzen vergelijken

Bekijk product

iPhone SE 2022

Wil je een nieuwe iPhone, maar geef je niet zoveel om de nieuwste technologische snufjes? Dan is de iPhone SE 2022 jouw iPhone. Apple bracht het toestel dit voorjaar uit en het is veruit de goedkoopste iPhone die de tech-gigant aanbiedt.

iPhone SE

Van buiten ziet de iPhone SE er met de thuisknop er wat verouderd uit, maar van binnen is de instap-iPhone helemaal bij de tijd. Apple heeft er een A15 Bionic-chip in gestopt en dat is de krachtigste smartphone-processor van dit moment. De chip is ook te vinden in de iPhone 13 en iPhone 13 Pro.

Het grootste nadeel van de iPhone SE is dat hij aan de achterkant slechts één camera heeft, al maak je daar wel prima foto’s mee. Bovendien is het 4,7-inch scherm aan de kleine kant, al zien veel iPhone SE-liefhebbers het juist als een voordeel dat hij compact is. Overigens is de iPhone SE niet de compactste iPhone: dat is de iPhone 13 mini. Die heeft weliswaar een groter scherm (5,4 inch) maar is vanwege de smallere randen om het scherm toch kleiner.

Wil je meer weten over het budgettoestel? Check onze videoreview:

iPhone SE 2022 Review: nog steeds de moeite waard?
Apple iPhone SE

Apple iPhone SE prijzen vergelijken

Bekijk product

Welke iPhone is voor wie?

Er zijn dus vijf goede iPhones om te kiezen. Hieronder vatten we het nog even samen: welke iPhone is voor wie?

  • iPhone 13: voor de meeste mensen is de iPhone 13 de beste telefoon. De iPhone is bijna net zo goed als zijn Pro-broer, maar mist wat geavanceerde functies. Functies die voor de meeste mensen prima te missen zijn, zoals een scherm dat sneller ververst (120 Hz) en een telelens die ontbreekt.
  • iPhone 13 mini: voor de liefhebber van de compacte iPhone. Wil je vooral een telefoon die wél goed in je broekzak past en die je wél met één hand kunt bedienen? Dan is de iPhone 13 mini de beste keuze, want dit is de kleinste iPhone die Apple verkoopt. En ondanks zijn kleiner jasje is hij net zo goed als de reguliere iPhone 13.
  • iPhone 13 Pro: wil je absoluut de iPhone met de beste camera, word je blij van een scherm met 120 Hz én schrik je niet van een prijskaartje van 1159 euro of meer? Dan hoef je niet lang na te denken: de iPhone 13 Pro is jouw iPhone.
  • iPhone 13 Pro Max: de grootste iPhone van dit moment. Zijn schermdiagonaal meet 6,7 inch, terwijl de ‘gewone’ 13 Pro het met 6,1 inch doet. Daarmee leent de Max-versie zich nog beter voor het bekijken van films en het spelen van games. Een nadeel is er ook: het is niet comfortabel om deze iPhone met één hand te bedienen. Op het formaat na zijn er geen verschillen tussen de 13 Pro en de 13 Pro Max.
  • iPhone SE 2022: de goedkoopste iPhone die er is. Goedkoop is vaak duurkoop, maar dat geldt niet voor de SE. Met zijn moderne A15 Bionic-chip krijgt de instap-iPhone nog zeker vijf jaar software-updates. De grootste nadelen zijn het gedateerde ontwerp en het relatief kleine scherm. Maar als jij daar je schouders voor ophaalt, is de iPhone SE jouw iPhone.
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 13
Apple iPhone 13

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu