De iPad Pro 2024 is de dunste en snelste tablet van Apple ooit. Maar op dit moment heb jij daar nog niet veel aan …
Pluspunten
Minpunten
Lees verder na de advertentie.
iPad Pro 2024: supersnel, maar je hebt er (nu) nog niets aan
We kunnen er kort over zijn: de iPad Pro 2024 is de beste en snelste iPad die je op dit moment kunt kopen. Wil je het allerbeste wat Apple nu te bieden heeft op tabletgebied? Dan móét je bij de iPad Pro 2024 zijn.
iPad Pro 2024 in het kort
- 11- of 13-inch scherm;
- Face ID en ProMotion;
- M4-chip;
- Oled-display;
- Frontcamera op lange zijde;
- Verkrijgbaar in zilver en spacezwart;
- Ondersteuning Apple Pencil Pro en Apple Pencil (usb-c);
- Dunner ontwerp: 13 inch (5,1 mm), 11 inch (5,3 mm);
- Wifi 6E, Bluetooth 5.3 (cellular 5G optioneel);
- Standaard 256 GB opslag.
iPad Pro 2024 kopen
Bij de iPad Pro 2024 hoort natuurlijk een flink prijskaartje. Zo kost de allergoedkoopste uitvoering van de 11-inch 1219 euro bij Apple. Maar de duurste variant (13 inch) met alle accessoires, toeters en bellen zit boven de 3700 euro.
Wil je zeker weten dat je de beste prijs te pakken hebt voor de iPad Pro 2024? Dan moet je een kijkje nemen in onze iPad Pro 2024-prijsvergelijker! De beste prijs voor de iPad Pro 2024 is op dit moment € 1.119,95.
Apple iPad Pro 2024 deals
Apple iPad Pro 2024
11 inch
256 GB
Zonder mobiel internet
€ 1.119,95
1 dag
Dunner Ă©n nog groter
Het eerste dat opvalt wanneer je de iPad Pro in je handen hebt, is hoe dun hij is. Vooral de 13-inch is écht afgevallen. Sterker nog, Apple zegt zelf dat de iPad Pro 2024 (13-inch) het dunste Apple-device tot nu toe is – nog dunner dan de iPod nano van een paar jaar terug. De 11 inch is wel wat grammetjes kwijt, maar is toch iets minder dun. En dat verschil voel je ook wanneer je beide tablets vasthoudt. De tablets liggen hierdoor fijner in de hand, maar dat komt vooral omdat ze nu een stukje lichter zijn dan hun voorgangers.
Tijdens deze review hebben we de iPad Pro 2024 13-inch met en zonder hoesje gebruikt. Het was even wennen dat de grootste tablet van Apple nu zo ‘skinny’ is, want we waren bang dat de iPad hierdoor makkelijk kon gaan buigen of zelfs breken. Maar sommige YouTubers hadden dat al eerder dan ons getest: de iPad Pro 2024 is behoorlijk stevig.
De iPad Pro 2024 is niet alleen dunner, maar ook iets groter. In de praktijk ga je dat verschil echt niet merken, maar de grootste iPad Pro is van 12,9 inch naar 13 inch gegaan (281,6 x 215,5 x 5,1 mm). De kleinere versie van de iPad Pro is ook wat groter geworden: van 10,9 inch naar 11 inch (249,7 x 177,5 x 5,3 mm).
Maar we moeten eerlijk zijn, als je de iPad Pro 2024 naast een oudere iPad Pro legt, zie je qua vorm weinig verschil. Ja, de nieuwe iPad Pro is dunner. Maar hij heeft nog steeds dezelfde afgeronde hoeken en platte achterkant als de iPad Pro 2018. Je ziet overigens wel aan het camera-eiland achterop dat je een nieuwe iPad Pro te pakken hebt, maar daarover straks meer.
Dat is allemaal niet erg, want de vorm werkt gewoon prima. Maar we hadden het mooi gevonden als bijvoorbeeld de zwarte randen om het scherm echt een keer flink wat dunner waren geworden.
M4: snel, sneller, snelst
De iPad Pro 2024 is op dit moment het enige Apple-apparaat met de M4-chip. In de iPad Pro 2022 zat de M2-chip en we vonden toen al dat je al die power niet echt nodig hebt op een tablet. Nu doet Apple er zelfs nog een schepje bovenop en komt de nieuwe Pro met de M4-chip.
Volgens Apple is deze chip 1,5 keer sneller dan de M2. Maar we moeten bekennen: we merkten tijdens deze iPad Pro 2024-review weinig verschil met de voorgaande chip op het gebied van snelheid. Alleen bij hele zware taken, zoals videobewerking was de M4 merkbaar sneller dan de M2. Maar toegegeven, de M2-chip is nog steeds razendsnel. Maar de M4 is dus superrazendsnel.
Om toch de performance van de M4 wat beter te testen hebben we ook de game Resident Evil Village geĂŻnstalleerd en de performance met de nieuwe iPad Air 2024 (met M2) vergeleken. We hebben de meeste kwaliteitsopties op hoog gezet en toen zag wel je dat de M2 het allemaal wat moeilijker kon bijbenen.
De framerate zakte op de Air in elkaar tot zo’n 18 fps. De M4 in de iPad Pro 2024 deed het een stuk beter en zat met dezelfde instellingen nog zo rond de 30 fps. De iPad Air 2024 werd ook snel warm, waardoor de helderheid van het scherm omlaag ging. Daar had de iPad Pro 2024 totaal geen last van.
Door de instellingen wat lager te zetten konden beide iPads de game vloeiend (60 fps) spelen. Maar je zag duidelijk dat de iPad Pro 2024 meer ‘power’ onder de motorkap heeft op grafisch gebied. Het beeld was simpelweg vloeiender.
Waarschijnlijk ga je straks met iPadOS 18 meer merken van de M4-chip, maar dat blijft op dit moment nog even koffiedik kijken. Apple lijkt heel erg in te spelen op AI-functies met de M4 en die komen waarschijnlijk met de volgende versie van iPadOS beschikbaar.
Eindelijk oled
Een andere vernieuwing is het nieuwe oled-scherm. De iPad Pro 2022 (de grote variant) had al mini-led, en dat kwam al aardig in de buurt. Maar nu hebben zowel de 11-inch als de 13 -inch iPad Pro 2024 een Ă©cht oled-scherm. Dat betekent dat zwart ook echt pikzwart is en kleuren prachtig zijn op het scherm.
Apple noemt het overigens tandem oled. Tijdens de keynote liet Apple zien dat er eigenlijk twee oled-panelen op elkaar in de iPad Pro zitten. Waarschijnlijk heeft Apple daarom ook voor een M4-chip gekozen. Overigens is de helderheid verhoogd van 600 naar 1000 nits. Maar bij HDR is de piekhelderheid nog steeds 1600 nits. Het scherm is daardoor weer net wat beter af te lezen in zonlicht.
Films op Netflix en andere streamingdiensten zijn prachtig om te zien op dit nieuwe scherm. HDR-films zien er goed uit en het geluid is prima. De boxen van de iPad Pro 2024 zijn niet zo absurd goed als die in de MacBook Pro, maar zijn wat ons betreft wel een tikje beter dan die in de MacBook Air.
Voor deze review hadden we de beschikking over een iPad Pro 2024 met de speciale nanotextuur. Dat ken je misschien van de Apple Pro Display XDR, want daar is het ook een optie. Het grote voordeel hiervan is dat licht op het scherm wat meer wordt verstrooid. Je hebt daardoor minder last van reflecties en dat is vooral handig wanneer je in een felverlichte ruimte werkt.
Daarnaast voelt het scherm ook wat ‘zachter’ aan. Met een Apple Pencil (Pro) is het scherm met de nanotextuur bovendien fijner om te tekenen, want je krijgt een gevoel dat je op een soort papier bezig bent. Daarnaast zijn vlekken minder snel te zien op dit scherm. Behalve op de zwarte randen, want daar zit geen nanotextuur.
Toch zitten er ook nadelen aan deze optie. Het scherm is krasgevoeliger, dus je moet er extra voorzichtig mee zijn. Ook zijn de kleuren van het oled-scherm net wat minder knallend met nanotextuur. Daarnaast kost de optie 130 euro meer dan het standaard glas. Én nanotextuur is alleen beschikbaar op de iPad Pro 2024 met 1 TB of 2 TB opslag. Dus uiteindelijk betaal je behoorlijk meer voor – kort door de bocht – een mat scherm.
Prijzen, opslag en batterijduur
De goedkoopste iPad Pro 2022 heeft een opslag van 128 GB. Dat vonden we voor een zo’n dure iPad toen al aan de lage kant. Apple heeft de iPad Pro 2024 nu standaard voorzien van 256 GB opslag. Maar werk je veel met video of andere grote bestanden, dan is meer opslag zeker geen miskoop.
Bij de batterijduur is er overigens niets veranderd in vergelijking met de vorige versie. Nog steeds doe je gemiddeld zo’n 10 uur met een volle lading, maar dit blijft afhankelijk wat je ermee doet en hoe fel je het scherm hebt staan. Wij haalden ongeveer 13 uur uit een volle lading. Tijdens het spelen van Resident Evil zagen we echter het batterijpercentage bijna per minuut afnemen.
De goedkoopste iPad Pro 2024 (11-inch) begint bij 1219 euro. De 13-inch is beschikbaar vanaf 1569 euro. Hieronder hebben we alle prijzen onder elkaar gezet.
iPad Pro 2024 (11-inch)
- 256 GB: 1219 euro
- 512 GB: 1469 euro
- 1 TB: 1949 euro
- 2 TB: 2429 euro
iPad Pro 2024 (13-inch)
- 256 GB: 1569 euro
- 512 GB: 1819 euro
- 1 TB: 2299 euro
- 2 TB: 2779 euro
Conclusie iPad Pro 2024 review
Toegegeven, de iPad Pro 2024 is echt een prachtige tablet. En koop je nu de iPad Pro 2024, dan zit je de komende jaren zeker goed. De tablet heeft eindelijk een oled-scherm gekregen en dat werd stiekem ook wel tijd. Dat hij standaard nu met 256 GB opslag komt is fijn. Ook het feit dat de iPad Pro dunner is geworden (en zelfs ietsjes groter) is natuurlijk mooi meegenomen.
Maar de prijs is er dan ook naar. Voor dezelfde prijs kom je al aardig in de buurt van een MacBook en zit je niet meer tegen de beperkingen van iPadOS aan te hikken. De power van de M4-chip is tof, maar alleen de echt professionele creatievelingen en gamers kunnen op dit moment alles uit deze iPad halen.
Dat de camera verplaatst is naar de lange zijde is fijn voor meetings en FaceTime-gesprekken. Maar het is wel jammer dat onze Apple Pencil 2 hierdoor niet meer werkt met deze iPad. Daar moet je dus een nieuwe Pencil voor kopen (of je moet nog een versie met usb-c hebben liggen). Opvallend is ook dat de ultragroothoek (de 0,5x camera) op de achterkant weg is. Die zul je toch niet zo vaak gebruiken, maar het is wel weer een functie minder.
Hoef je niet per se de snelste iPad te hebben, maar vind je zo’n groot scherm toch echt wel interessant? Wees dan geen dief van je eigen portemonnee een kijk dan eerst eens naar de iPad Air 2024 (13-inch) of naar een tweedehandse iPad Pro 2022 (12,9-inch). Die kosten een stuk minder. Houd er dan wel rekening mee dat je op de Air wat meer functies mist dan op de vorige Pro.
Wil je nog wat goedkoper gaan uit zijn? Dan kun je zelfs een oudere iPad Pro overwegen, maar let op dat je dan wat minder lang de nieuwe versie van iOS krijgt.
Op iPhoned testen we de nieuwste iPhones en andere producten van Apple. De reviews stelt het redactieteam (net als alle andere content op de website) met veel tijd, zorg en aandacht samen.
Zo weet jij als lezer precies wat je van de geteste smartphone (en andere producten) kan verwachten. In de reviews gaan we de diepte in, maar wel op een begrijpelijke manier. We willen immers dat iedereen het verhaal begrijpt en uiteindelijk weet hoe goed (of slecht) het geteste apparaat is.
Alle producten die in dit artikel worden aangeraden zijn uitgekozen door de redactie van iPhoned zonder commerciële beïnvloeding. Naar deze producten kan verwezen worden met een affiliate-link. Als je iets koopt via deze link, kan iPhoned een commissie ontvangen. Meer weten? Bekijk dan ons redactiestatuut.