Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

iOS 9 videopreview: eerste kennismaking met de nieuwe iOS-versie

Gijs Ettes
9 juni 2015, 19:02
2 min leestijd

Tijdens WWDC 2015 heeft Apple onder meer iOS 9 geïntroduceerd. Wij hebben de bèta alvast geïnstalleerd en laten je in deze iOS 9 videopreview zien wat er allemaal nieuw is.

Lees verder na de advertentie.

Dit is er allemaal nieuw in iOS 9

Op het eerste gezicht is er in iOS 9 weinig veranderd. Apple heeft het systeemlettertype veranderd naar San Francisco, wat bijvoorbeeld zichtbaar is in de Notities-app, maar de meeste vernieuwingen bevinden zich onder de motorkap. Zo zijn de prestaties in iOS 9 verbeterd en kunnen iPhone 6 gebruikers een uur langer met de accu doen.

→ Deze 10 iOS 9 vernieuwingen toonde Apple niet tijdens WWDC 2015.

Handig is ook de nieuwe energiebesparende optie in de instellingen, die de prestaties en de synchronisatie van apps en e-mail beperkt, en ervoor zorgt dat je zo’n drie uur langer met je accu kunt doen. Wat ook opvalt is dat je vanaf iOS 9 een langere toegangscode met zes cijfers kunt gebruiken. Daarnaast is de appkiezer die verschijnt als je twee keer op de homeknop drukt vernieuwd. Previews van apps zijn groter gemaakt, zodat je duidelijker de inhoud kunt bekijken.

Het meest linkse homescreen in iOS 9 is gereserveerd voor de vernieuwde Spotlight zoekfunctie Proactive. Deze toont suggesties voor veelgebruikte apps en contacten en je kunt nu ook IN apps zoeken. Spotlight werkt nauw samen met Siri, die je vanaf nu beter begrijpt en je stemcommando’s in context plaatst. Terwijl je zoekt, krijg je direct resultaten die relevant zijn. Siri spreekt vanaf nu ook Vlaams en is qua design meer in lijn met de functie op de Apple Watch.

In iOS 9 zijn ook een aantal Apple-apps vernieuwd. Passbook heet nu Wallet en de Notities-app heeft een make-over gekregen. In de app is het nu mogelijk om verschillende tekststijlen toe te voegen, zoals koppen en grotere fonts. Daarnaast kun je takenlijstjes maken en tekeningen toevoegen.

Vanaf iOS 9 kun je op de iPad eindelijk fatsoenlijk multitasken

Op de iPad kun je vanaf iOS 9 beter multitasken. Met SlideOver kun je een kolom toevoegen waarin een andere app wordt weergegeven door vanaf de zijkant van het scherm te swipen. Ook is er een picture-in-picture modus die ervoor zorgt dat je twee apps tegelijkertijd kunt weergeven. Maar alleen de iPad Air 2 ondersteunt volledig multitasken met Split View, zodat je twee apps daadwerkelijk naast elkaar kunt gebruiken.

iOS 9 verbetert de basis van iOS en maakt het besturingssysteem sneller en veiliger. De update brengt een aantal grote en kleine verbeteringen die prettig, maar niet revolutionair zijn. Wel fijn is dat iOS 9 veel minder opslagruimte vereist, erg belangrijk voor als we aankomende herfst allemaal naar de nieuwe iOS-versie kunnen updaten.

→ Zo installeer je de iOS 9 bèta op je iOS-toestel (stappenplan)

Het laatste nieuws over iOS 9

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu