De iPhone 15 nu scherp geprijsd én zonder aansluitkosten!

10 vernieuwingen in iOS 9 die Apple niet aankondigde

Rutger Otto
9 juni 2015, 14:47
4 min leestijd

Apple heeft iOS 9 uit de doeken gedaan tijdens zijn WWDC-keynote. Daarbij kwamen een aantal vernieuwingen echter niet aan bod, die behandelen we in dit artikel. Zo ben je helemaal op de hoogte.

Lees verder na de advertentie.

iOS 9 vernieuwingen

In iOS 9 ligt de focus voornamelijk op stabiliteit en veiligheid. Toch wist Apple nog interessante nieuwe functies te onthullen tijdens de Worldwide Developers Conference. Er was zelfs zoveel nieuw, dat niet voor alles tijd was. De volgende iOS 9 vernieuwingen zijn belangrijk, maar werden tijdens de keynote overgeslagen.

1. Nieuwe pincode

Mensen zonder Touch ID (of die dat niet gebruiken), zullen straks een langere pincode moeten intoetsen om hun iPhone te ontgrendelen. Momenteel is die code vier cijfers lang, in iOS 9 worden dat zes cijfers. Daarmee is jouw apparaat beter beschermd tegen mensen die je iPhone of iPad proberen te openen door alle mogelijke cijfercombinaties te proberen. Door het wachtwoord met twee cijfers te verlengen, zijn honderd keer meer combinaties mogelijk dan nu. Zo hoopt Apple dieven te ontmoedigen en is jouw iDevice beter beveiligd. Overigens kun je ook kiezen voor een code met vier cijfers of is het mogelijk met letters te werk te gaan.

2. iCloud Drive

In iOS 9 is een aparte app te vinden voor iCloud-opslag, genaamd iCloud Drive. Deze app biedt alles wat jij in iCloud hebt opgeslagen en ordent het in een overzichtelijk scherm, waarbij alles in mappen is ingedeeld. Vanuit deze app kun je jouw opgeslagen data sorteren, verwijderen downloaden en meer. Ook is er een handige zoekfunctie, die in de beta slechts nog werkt met bestandsnamen.

3. Shift-knop

Apple stond er niet bij stil tijdens de presentatie, maar het toetsenbord is in iOS 9 vrij grondig vernieuwd. De constante hoofdletters van het iOS 8-toetsenbord worden namelijk vervangen door zowel kleine letters als hoofdletters, afhankelijk van of je de Shift-knop hebt ingeschakeld. Op die manier wordt het voor gebruikers gemakkelijker om te herkennen of je hoofd- of kleine letters gebruikt.

4. App Thinning

Een nieuwe functie genaamd App Thinning moet ervoor zorgen dat apps zo weinig mogelijk van je opslag vragen op de iPhone, iPad en Apple Watch. Van elke app wordt alleen datgene gedownload dat nodig is om op je toetsel te draaien. Heb je een iPhone 6, dan worden alleen de gegevens geïnstalleerd die nodig zijn om de app op iPhone 6 te draaien, voorheen downloadde je ook gegevens voor bijvoorbeeld iPhone 5 of iPhone 6 Plus.

5. Zoeken in instellingen

Raak je altijd verdwaald in de instellingen van iOS? Dan heeft Apple een update waar je blij van wordt. Vanaf iOS 9 staat er een zoekbalk in de Instellingen, waarmee je gemakkelijk vindt wat je zoekt.

6. Besparende modus

Om nog meer uit je accu te persen, introduceert Apple een besparende modus voor iOS 9, waarmee iPhone- of iPad-batterij het langer uithoudt. Daarvoor verlaagt het apparaat de prestaties en netwerkactiviteit zodat je tot wel een paar uur langer op een dag met je iPhone kan doen.

7. ReplayKit

Dankzij ReplayKit wordt het straks mogelijk om beelden van games die je speelt in de achtergrond op te slaan. Heb je een goede actie gemaakt of een highscore neergezet, dan moet je het filmpje hiervan met anderen kunnen delen op social media of lokaal op je iPhone. Ontwikkelaars bepalen zelf of hun apps deze functie gaan ondersteunen.

8. Nieuw lettertype

iOS 9 krijgt een compleet nieuw lettertype. Het font heet San Francisco en is hetzelfde lettertype als op de Apple Watch. Ook op OS X El Capitan zal het font geïntroduceerd worden, evenals in toetsenborden en apps van derden.

9. Siri spreekt Vlaams

Siri is in iOS 9 compleet vernieuwd. De spraakassistent van Apple heeft dezelfde vormgeving als op de Apple Watch en spreekt nu ook Vlaams. Als je een taal kiest via Instellingen, staat er naast ‘Nederlands (Nederland)’ nu ook ‘Nederlands (België)’. De Vlaamse Siri heeft een vrouwenstem en verstaat ook prima Nederlands (Nederland).

10. Vernieuwde Appkiezer

appkiezer ios 9

Als je naar de Appkiezer gaat (door te dubbelklikken op de homeknop van je iOS-device), merk je dat deze compleet vernieuwd is. De openstaande apps staan als tabbladen over elkaar. Je kan er nog steeds doorheen swipen en je zet apps uit door ze omhoog te vegen. Je recente contacten en favorieten kun je hier niet meer vinden. Wel handig is dat je nu duidelijker de inhoud ziet van openstaande en onlangs gebruikte apps.

Lees meer over iOS 9

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu