De nieuwe iPhone 16: nu met €100 inruilbonus!

7 redenen waarom iOS veiliger is dan Android

18 oktober 2018, 14:49
5 min leestijd
7 redenen waarom iOS veiliger is dan Android

Of je nou fan bent van Android of iOS: over één ding kunnen we het eens zijn. Apples besturingssysteem is een stuk veiliger dan dat van Google. Dit zijn zeven redenen waarom.

Lees verder na de advertentie.

Dit is waarom iOS veiliger is dan Android

De één waardeert alle mogelijkheden en functies van Android, terwijl de ander juist zweert bij het gemak van iOS. Dat dit systeem haar beveiliging beter geregeld heeft dan de Google-concurrent staat echter als een paal boven water. Dit is waarom iOS veiliger is dan Android.

1. Gesloten vs open

Android is een open source-systeem. Dat wil zeggen dat de broncode openbaar is, en voor iedereen in te zien. iOS daarentegen is een gesloten systeem: alleen Apple weet precies hoe het werkt. Bij Android kan juist iedereen op zoek naar mogelijke kwetsbaarheden en precies achterhalen hoe het systeem werkt.

iPhone XS Max review

Apples systeem is juist gesloten, waardoor men totale controle behoudt en zelf de spelregels kan maken. App-ontwikkelaars moeten zich daarom houden aan bepaalde voorwaarden, omdat hun applicaties  anders niet in de App Store komt.

2. iOS-gebruikers updaten sneller

Alhoewel Android 9.0 (Pie) inmiddels al een tijdje uit is, draait deze versie op zo weinig Android-smartphones dat hij nog niet in de distributiecijfers wordt meegenomen. Veruit het grootste gedeelte van de telefoons beschikt over een oudere versie.

Oudere systeemupdates bevatten vaak meer bugs, kwetsbaarheden en fouten, wat de veiligheid niet ten goede komt. Dit zijn behoorlijk tegenvallende cijfers als je ze vergelijkt met iOS 12, dat snel op meer dan de helft van alle iPhones en iPads draaide.

→ Bekijk ook onze uitgebreide iOS 12 videoreview:

iOS 12 Review: de 5 grootste verbeteringen van de beste iPhone-update in jaren

3. Minder marktaandeel is beter?

Als het op marktaandeel aankomt, is Android heer en meester met een percentage van 85 procent. Apples iOS gaat er met 15 procent vandoor, en is daarmee het op een na grootste mobiele besturingssysteem ter wereld.

Alhoewel dit fantastisch is voor Google, is Android door dit marktaandeel ook een aantrekkelijke prooi voor hackers. Zij hebben immers meer ‘klanten’ dan op iOS. Het is voor hackers daarom veel lucratiever om kwaadaardige software voor het Google-systeem te maken.

Stel dat twee procent van de Android-bezitters malware installeert, dat op de achtergrond privégegevens bijhoudt zoals betaalinformatie en creditcarddata, en dat 20 procent van de iOS-gebruikers erin trapt. De absolute ‘winst’ voor hackers is veel groter bij Android dan bij iOS dankzij meer gebruikers.

4. Betere beveiliging

De beveiliging van Android- en iOS-apparaten verschilt als dag en nacht. Apple gebruikt de zogenoemde ‘zandbox’-methode, waarbij apps beperkt toegang hebben tot de rest van het systeem. Indien een applicatie bijvoorbeeld malware bevat, kan hij zo niet de rest van het systeem besmetten.

Je kunt dit het best vergelijken met een brand in een gebouw. Indien er bij iOS een ‘brand’ uitbreekt (lees: een app bevat een virus), dan raakt de rest van de telefoon niet besmet omdat Apple ‘branddeuren’ gebruikt. Zo slaat de brand niet over naar andere ‘kamers’ (andere apps).

ios 12 automatische updates

Wanneer een ontwikkelaar een app voor iOS maakt, moet hij bij de aanvraag indienen welke informatie zijn applicatie nodig heeft. Instagram werkt bijvoorbeeld niet zonder toegang tot de camera. Apple controleert deze aanvraag en zorgt er zo voor dat apps niet onnodig veel gebruikersdata kunnen opvragen.

Dit is (in theorie) wel mogelijk bij Android-telefoons, omdat dit systeem veel flexibeler en open is qua beveiliging. Apps kunnen hierdoor beter met elkaar samenwerken, waardoor ze bijvoorbeeld sneller van jouw gebruikersvoorkeuren leren. Vanuit beveiligingsopzicht is dit echter een nadeel.

5. Face ID is superieur

De afgelopen jaren heeft vrijwel elke high-end telefoon een vorm van gezichtsontgrendeling. Face ID, dat onder meer op de iPhone XS (Max) en iPhone XR zit, is verreweg de meest veilige van ze allemaal. Dit komt door de geavanceerde TrueDepth-camera die Apple gebruikt.

iPhone X Face ID zonnebril

Deze sensor maakt een 3D-scan van je gezicht en herkent 30,000 unieke kenmerken. Zo ontgrendelt je iPhone zelfs als je een muts of pet op hebt. De Galaxy S9, een iPhone-concurrent, heeft ook een vorm van gezichtsontgrendeling: Intelligente Scan. Deze is minder verfijnd dan Face ID. De Samsung-scanner scant het profiel van je iris en je gezicht, maar doet dit minder nauwkeurig. De kans dat de scanner een fout en de telefoon onterecht ontgrendelt is daarom groter.

Ook interessant: Voorspelling: Apple behoudt voorsprong met Face ID nog tot 2019

6. Vaker updates

Voor iPad- en iPhone-gebruikers is het de normaalste zaak van de wereld zo’n drie à vier grote iOS-updates te krijgen. Dit terwijl veel Android-bezitters in hun handen mogen wrijven als ze twee jaar beveiligingpatches ontvangen.

Apple brengt ieder jaar een gelijktijdig met de nieuwe iPhones een grote iOS-versie-update uit, zoals iOS 12. Zelfs de iPhone 5S, uit 2013, is bijgewerkt. Daarnaast rolt het bedrijf uit Cupertino om de paar weken kleinere updates uit, die bedoeld zijn om fouten te herstellen. Soms worden ook functies toegevoegd, zoals nieuwe emoji in iOS 12.1.

App Store affiliateprogramma

Op die manier worden iPads en iPhones regelmatig bijgewerkt, wat de kans op fouten in het systeem een stuk kleiner maakt. Apple heeft totale controle over iOS, in tegenstelling tot Google. De zoekmachinegigant moet met meerdere partners samenwerken en de software tweaken voor honderden unieke apparaten. Hierdoor ontvangt de gemiddelde Android-smartphone minder versie- en veiligheidsupdates. Lees verder over het updatebeleid van Android op onze zustersite Android Planet.

7. Apps downloaden

De App Store is dé plek voor het downloaden van apps. Apple controleert alle programma’s in deze winkel en staat daarom in voor de veiligheid. Hierdoor kun je niet zomaar apps van andere bronnen downloaden, zoals bij Google wel kan.

Android-telefoons kunnen namelijk heel gemakkelijk apk-bestanden binnenhalen buiten de officiële Play Store om. Hierdoor heb je als gebruiker meer aanbod, maar loop je ook een verhoogd risico. Google heeft immers geen zicht op apps buiten haar eigen winkel en kan daarom de veiligheid niet garanderen. Apple heeft dit probleem niet.

Uiteraard is het op iOS mogelijk om niet-officiële programma’s te downloaden, maar je moet er wel wat moeite voor doen, zoals je iPhone jailbreaken. Dat is tegen de richtlijnen van Apple en je vergooit daarmee je recht op garantie.

Meer artikelen uit ons maandthema over beveiliging

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu