Je verjaardag als toegangscode instellen: dat moet je nóóít doen

9 april 2024, 13:01
2 min leestijd
Je verjaardag als toegangscode instellen: dat moet je nóóít doen

De toegangscode van je iPhone moet je eigenlijk nooit vergeten. Maar wat je dan niet moet doen is je verjaardag als toegangscode gebruiken.

Lees verder na de advertentie.

Waarom je je verjaardag nóóit als toegangscode mag gebruiken

Wanneer je de toegangscode instelt, waarschuwt je iPhone al voor codes die te makkelijk te raden zijn. Dit zijn bijvoorbeeld opeenvolgende cijfers en getallen die op bepaalde plaatsen op het scherm staan. Daarom kiezen veel iPhone-gebruikers een verjaardag, of een andere belangrijke datum in hun leven als toegangscode (want die past in een zescijferige code).

Zo’n belangrijke datum als wachtwoord lijkt de perfecte combinatie van veiligheid en gemak. Tegelijkertijd vergroot een zescijferige reeks de beveiliging tegen brute force-aanvallen flink in vergelijking met een viercijferige code. Met een brute force-aanval worden er net zo lang wachtwoorden geprobeerd tot er een werkt.

Toch niet zo veilig als je denkt

Het Amerikaans forensisch bedrijf Grayshift dat apparaten maakt om iPhones, iPads en Android-apparaten te kraken voor de politie, laat zien dat deze geboortedata ook heel kwetsbaar zijn voor brute force-aanvallen.

Grayshift analyseert namelijk eenvoudig de sms- en Berichten-chats en genereert mogelijke wachtwoordcodes uit deze data. De kans op een geslaagde brute force-aanval neemt zo enorm toe en daarmee wordt je wachtwoord sneller gekraakt.

toegangscode verjaardag
GrayKey iPhone unlocker van Grayshift.

Daarom raden we aan om absoluut geen verjaardag of belangrijke familiedatum als toegangscode te gebruiken. Als je chats worden gelezen door een apparaat of een ander persoon, zijn ze veel te makkelijk te raden. Daarnaast is een verjaardag (of een andere bekende datum) sowieso vrij eenvoudig te achterhalen.

Het is dus slimmer om een zo willekeurig mogelijke combinatie van cijfers (en letters) te gebruiken. Bovendien geldt dat hoe langer de toegangscode is en hoe meer verschillende getallen je gebruikt, hoe veiliger je code is.

Wil je écht een heel sterk wachtwoord instellen voor je iPhone? Stel dan een alfanumerieke code in. Hoe je dat doet lees je in het artikel hieronder.

Lees meer: zo stel je een sterk alfanumeriek wachtwoord in op je iPhone

Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Bron afbeelding: grayshift
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu