iOS 13: sneller typen met QuickType in het Nederlands

Wouter Nijsen
4 juni 2019, 9:12
2 min leestijd
iOS 13: sneller typen met QuickType in het Nederlands

We hebben er in Nederland lang op moeten wachten, maar met iOS 13 gaat de handige QuickType-feature eindelijk Nederlands ondersteunen. Het toetsenbord geeft woordsuggesties terwijl jij typt, waardoor je minder tijd kwijt bent aan het opstellen van een berichtje.

Lees verder na de advertentie.

QuickType Nederland: eindelijk in iOS 13

In veel andere landen konden iPhone-bezitters al jaren gebruikmaken van het handige QuickType-toetsenbord, dat woordvoorspellingen geeft terwijl jij een berichtje tikt. Net boven het standaard keyboard van iOS zie je tijdens het typen telkens een aantal woorden verschijnen, waarvan QuickType denkt dat je ze wil gebruiken. Is dat het geval, dan tik je simpelweg op de woordjes en hoef je ze niet zelf uit te typen.

Enorm handig, maar in Nederland konden we dit nog niet gebruiken. Daar komt met iOS 13 en iPadOS verandering in, want tijdens de WWDC 2019-keynote was kort te zien dat QuickType ook in het Nederlands gaat werken. Verschillende toetsenbord-apps voor iOS, zoals Gboard van Google, had deze functie al veel langer, maar het standaard keyboard van Apple gek genoeg nog niet.

Een andere functie die in iOS 13 beschikbaar komt, is QuickPath. Deze feature maakt het mogelijk om over het toetsenbord te vegen om woorden samen te stellen, net zoals je dit bijvoorbeeld met Swiftkey doet. QuickPath komt met de release van iOS 13 en iPadOS in verschillende talen beschikbaar – zoals Engels, Frans en Duits – maar Nederlands wordt helaas niet ondersteund. Het is onduidelijk of en wanneer hier verandering in komt.

Ook nieuw in iOS 13

Natuurlijk heeft iOS 13 veel meer te bieden. De belangrijkste vernieuwing is de Dark Mode, waarmee je de software een totaal andere look geeft. Veel Apple-apps krijgen een donker kleurtje, wat fijn is in het donker, omdat je dan minder last hebt van het licht dat van je iPhone of iPad komt. Ook nieuw is Sign in with Apple, een nieuwe manier om je privacy te waarborgen. Zodra je op deze knop drukt om in te loggen, wordt er geen locatiedata gedeeld. Zodra een website om meer info vraagt, krijg je precies te zien wat voor persoonlijke info er wordt opgevraagd.

Verder krijgt Siri een flinke update, doordat de assistent bijvoorbeeld inkomende berichtjes kan voorlezen als jij je AirPods in hebt. Daarnaast wordt de Foto’s-app flink vernieuwd, wordt Face ID sneller, downloaden en openen apps sneller en worden app-updates kleiner. iOS 13 verschijnt later dit jaar, waarschijnlijk ergens in september. Meer lezen? Check dan onze WWDC 2019 round-up!

Deze apparaten krijgen de iOS 13-update

Het laatste nieuws over iOS 13

Categorie: iOS
Spotlight: iPadOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's