Vodafone Topdeal: de iPhone 12 tijdelijk extra scherp geprijsd!

iOS 13 officieel: alles over de grote iPhone-update van 2019

Lars Paijmans
3 juni 2019, 19:29
4 min leestijd
Breaking
iOS 13 officieel: alles over de grote iPhone-update van 2019

Het is zover. Na de subtiele verbeteringen van iOS 12 is het met iOS 13 hoog tijd om grote aanpassingen naar de iPhone en iPad te brengen. Zojuist is iOS 13 officieel onthuld en dit moet je er over weten.

Lees verder na de advertentie.

iOS 13 officieel onthuld

Zoals verwacht is iOS 13 de klapper van WWDC 2019. Want hoewel watchOS 6 en macOS 10.15 ook stuk voor stuk populaire updates zijn, kijken de meeste mensen uit naar wat de iPhone en iPad voor verbeteringen krijgen.

En dat zijn er dit jaar een hele hoop. Nu Apple de basis op orde heeft gekregen met het relatief tamme iOS 12, trekt iOS 13 weer zoals vanouds een aantal grote vernieuwingen uit de kast. We nemen ze in dit artikel allemaal met je door.

iOS 13 officieel

Eindelijk een donkere modus

Gebruikers vragen er al jaren om, maar nu komt hij er echt: een systeembrede donkere modus voor de iPhone en iPad. Hiermee verander je met een druk op de knop de witte menu’s van iOS in een zwarte variant, die een stuk fijner is om naar te kijken in de avonduren.

Alle apps van Apple zijn klaargemaakt voor Dark Mode, zoals Notities, Muziek en zelfs de wallpaper van je home- en lockscreen. Ook het deel-scherm is in een donkere kleur gehuld en toont het voortaan de mensen waar je vaak bestanden mee deelt automatisch in beeld als deelsuggesties.

Omdat veel populaire iOS-apps al een Dark Mode-functie hebben, kun je vanaf iOS 13 bijna alles wat je op je iDevice doet een donker of licht kleurtje geven. Net zoals dat al een jaar kan op de Mac dankzij macOS Mojave.

iOS 13 officieel

Privacy: Sign in with Apple

Inloggen met Facebook of Google: veel websites hebben twee knoppen op hun pagina staan om snel in te loggen. Daar komt spoedig een nieuwe knop bij in de vorm van ‘Sign in with Apple’, een nieuwe manier die jouw privacy voorop zet.

Zodra je op deze knop drukt om in te loggen, wordt er geen locatiedata gedeeld. Zodra een website meer info vraagt, krijg je precies te zien wat voor persoonlijke info er wordt opgevraagd. Wil je liever niet dat een site je e-mailadres krijgt? Dan maakt Apple een tijdelijk adres voor je aan die de mail vervolgens naar je echte mailadres doorstuurt.

Siri: AirPods, HomePod, CarPlay en meer

AirPods zijn razend populair, dus niet zo gek dat iOS 13 er speciale functies voor krijgt. Zo kun je instellen dat AirPods automatisch binnenkomende berichten voorlezen en je meteen de kans geven om hierop te reageren. Ook luister je voortaan samen naar dezelfde muziek met twee setjes AirPods met de nieuwe muziek-delen functie.

De HomePod ondersteunt Handoff, zodat je de muziek die je onderweg luistert direct naar je HomePod kan overzetten door je iPhone simpelweg naast de speaker te houden. Helaas is de slimme speaker van Apple nog steeds niet in Nederland beschikbaar.

De Siri Shortcuts-app (of Opdrachten in het Nederlands) is verder uitgebreid om toegankelijker te worden. Tot slot krijgt ook CarPlay een vernieuwd uiterlijk voor Siri. Het slimme hulpje krijgt zelfs een verbeterde stem, die vooral gaat horen als Siri langere antwoorden geeft. Dit komt door de nieuwe Neural TTS (Text To Speech).

iOS 13 officieel

Sneller downloaden en openen van apps en updates

Apps krijgen regelmatig updates, maar vanaf de dertiende versie van iOS hoef je minder lang te wachten om deze te installeren. Apple heeft de downloadsnelheid van app-updates met 60 procent verhoogd en het downloaden van nieuwe apps met 50 procent versneld. Dit zorgt er ook voor dat iedere app die je op een iPhone of iPad met iOS 13 opent nu twee keer sneller geopend is dan in iOS 12.

Foto’s: video’s bewerken, verbergen van duplicaten

Ieder jaar gaat de Foto’s-app van Apple erop vooruit en dat is dit jaar niet anders. Voortaan zijn de opties die je hebt om een foto te bewerken ook beschikbaar voor video’s, zodat je deze bijvoorbeeld snel kunt roteren of de belichting kunt bijstellen zonder een externe app te openen.

Nog handiger is de manier waarop je fotobibliotheek wordt geordend. Dezelfde foto’s worden voortaan op elkaar gestapeld, zodat je filmrol zich niet vult met talloze variaties op hetzelfde kiekje.

iOS 13 officieel

Wanneer verschijnt iOS 13?

Hoewel Apple iOS 13 officieel heeft onthuld, duurt het nog even tot iedereen de update kan installeren. Apple zal in de loop van deze week eerst een bètaversie uitbrengen voor ontwikkelaars, zodat zij hun apps alvast kunnen afstemmen op de nieuwe software. Eind deze maand verschijnt de eerste publieke bèta, waar iedereen aan kan meedoen.

Daarna zullen een aantal versies van iOS 13 verschijnen tot de definitieve release in september plaatsvindt. Waarschijnlijk nagenoeg tegelijk met de komst van de iPhone 11.

Het laatste nieuws van WWDC

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 11
Apple iPhone 11

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen