De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Apple onthult iPadOS: iOS speciaal voor de iPad

Lars Paijmans
3 juni 2019, 20:04
2 min leestijd
Breaking
Apple onthult iPadOS: iOS speciaal voor de iPad

Nu de iPhone en iPad steeds meer van elkaar verschillen, zet Apple een grote stap. iOS voor de iPad wordt omgedoopt tot een geheel nieuw besturingssysteem: dit is iPadOS.

iPadOS officieel onthuld tijdens WWDC 2019

Hoewel er al veel informatie is uitgelekt, komt de onthulling van iPadOS als een grote verrassing. Toch is het eigenlijk heel logisch: nu de iPad steeds dichter naar de Mac toegroeit en daardoor steeds meer afstand neemt van de iPhone, moet Apple een keuze maken. Dit blijkt iPadOS te zijn, een nieuwe versie van iOS met functies die enkel op de iPad (en niet op de iPhone) beschikbaar zijn.

iPadOS officieel

Nu heeft de iPad met functies als multitasking en ondersteuning voor de Apple Pencil al jaren unieke functies die niet op de iPhone te vinden zijn. Toch besluit Apple nu, met de komst van iOS 13, om de twee besturingssystemen voortaan los van elkaar te behandelen. Dat heeft uiteraard te maken met alle nieuwe functies die in iOS 13 speciaal voor de iPad zijn ontworpen.

Widgets op je homescreen

Het homescreen krijgt voor het eerst sinds de eerste iPad een upgrade. App-iconen staan dichter bij elkaar, zodat er minder loze ruimte overblijft. Wel zo handig, want voortaan kun je op dit scherm widgets van apps wegzetten. Zo krijg je direct vanaf het homescreen inzicht in de weersverwachting, het laatste nieuws of je meest recente notities. Ongetwijfeld gaan apps hier hun voordeel mee doen door speciale widgets te ontwerpen.

Bestanden-app vernieuwd met usb-c-stick ondersteuning

De Bestanden-app was een goed begin, maar krijgt op iPadOS de aandacht die het verdient. Zo kun je nu een usb-stick of externe harde schijf aan je iPad koppelen om in de app te zien wat er op deze schijf staat en welke bestanden je naar de iPad wilt overzetten, of andersom.

iPadOS

Safari: net als op de Mac, maar dan op iPad

Google Docs, WordPress en WeTransfer werken stuk voor stuk goed op de Mac, maar door de mobiele weergave van iOS functioneerden ze een stuk minder fijn op een iPad. Daar komt met iPadOS verandering in, nu deze software voortaan de desktopweergave ondersteunt. Hierdoor kun je artikelen bewerken in WordPress zoals je op een Mac doet (bedankt namens de hele iPhoned-redactie), je Google Docs inzien zonder een app te gebruiken en zelfs WeTransfer-bestanden snel downloaden.

Een andere grote Safari-verbetering op de iPad is de ondersteuning van een downloadmanager, zodat je precies kunt zien wat je gedownload hebt en waar deze bestanden opgeslagen staan.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu