iPadOS

Florence Peeters
5 min leestijd

iPadOS is Apples besturingssysteem speciaal bedoeld voor de iPad. Het biedt allerlei functies voor bijvoorbeeld multitasking die niet passend zijn voor de iPhone en dus in iOS. Hier lees je alles over de functies, de releasedatum, bètaversies en ondersteunde apparaten.

De eerste iPadOS is overigens in feite iPadOS 13, en daar gaat dit artikel over. Wil je alles weten over de meest recente versie? Ga dan naar iPadOS 15.

Alles over iPadOS

Apple heeft tijdens de WWDC 2019 keynote op 3 juni een grote stap gezet door iPadOS te onthullen. De afgelopen jaren zijn de iPhone en iPad steeds meer van elkaar gaan verschillen. Hierom heeft Apple ervoor gekozen om speciaal voor iPads aangepaste software uit te brengen: iPadOS.

Dit nieuwe besturingsysteem brengt de iPad bovendien dichterbij de Mac, omdat het meer multitasking-functies biedt maar bijvoorbeeld ook de Bestanden-app uitbreidt en diensten als WeTransfer of WordPress beter laat werken in Safari. Naar verwachting brengt Apple eind juni/begin juli de eerste publieke bètaversie uit en vindt de iPadOS release op 30 september 2019 plaats.

Lees verder na de advertentie.

iPadOS preview: grootste iPad-update ooit maakt nu al indruk

Deze iPads ondersteunen iPadOS

Niet alle iPads gaan iPadOS straks ondersteunen. Oudere iPad-modellen blijven steken op iOS 12 (of ouder) en profiteren dus niet van de functies van dit nieuwe besturingsysteem. De volgende iPads krijgen wel een update naar iPadOS:

iPadOS functies: dit zit er in de update

Het bleek duidelijk noodzakelijk dat de iPad en iPhone softwarematig meer gescheiden worden. iPadOS zit namelijk bomvol unieke functies, die de manier waarop je met een iPad werkt enorm verbeteren. Wij lichten ze een voor een voor je uit.

Functioneler beginscherm

Allereerst is het beginscherm helemaal opnieuw ingericht. Het homescreen van de iPad kan nu veel meer app-icoontjes huisvesten. Lange tijd hadden gebruikers kritiek op de hoeveelheid loze ruimte er tussen app-icoontjes zat. Bovendien kun je nu widgets van apps op je thuisscherm plaatsen. Dit doe je simpelweg door op een appicoontje te staan en naar een lege plek op het scherm te slepen.

iPadOS officieel

Sneller multitasken met Split View en Slide Over

Multitasken op de iPad was al mogelijk, maar wordt nu eindelijk naar een hoger level getild. Dankzij een verbeterd Split View kun je nu niet alleen verschillende apps, maar ook verschillende bestanden en documenten uit dezelfde app naast elkaar zetten.

Zo kun je tegelijkertijd in een presentatie in Pages en twee verschillende notities werken die naast elkaar staan. Met Slide Over bekijk je snel meerdere apps en vlieg je van de ene app of een document naar de andere. Open met een enkele swipe je Agenda als je in Mail een antwoord schrijft op een datumvoorstel bijvoorbeeld.

Bestanden-app uitgebreid en usb-ondersteuning

Een verbetering waar veel gebruikers op zaten te wachten was een uitgebreidere Bestanden-app. iPadOS zorgt ervoor dat dit gebeurt, mede dankzij iCloud Drive-ondersteuning. Zo kun je vanaf je iPad werken aan gedeelde documenten met studiegenoten of collega’s.

Ook fijn is dat de tablet nu eindelijk externe schijven ondersteunt, waardoor je usb-sticks of sd-kaarten kunt aansluiten en rechtstreeks bestanden kunt importeren. Zo importeer je bijvoorbeeld gemakkelijk al je foto’s in Lightroom, om ze vanaf je iPad te bewerken. Verder is de navigatie van Bestanden ook verbeterd dankzij een kolomweergave zoals we die kennen van macOS. Bovendien kun je bestanden ook lokaal bewaren, pdf-bestanden maken of zipbestanden in- en uitpakken.

iPadOS

Safari op desktopniveau

Niet alleen de Bestanden-app moest aangepakt worden om van de iPad een echte pc-concurrent te maken. Ook Safari dient uitgebreider te zijn dan nu mogelijk is in iOS. In iPadOS wordt gelukkig automatisch de desktopversie van websites getoond. De websites worden door Safari passend gemaakt voor het iPad-display en geoptimaliseerd voor touch-mogelijkheden.

Gebruikers die veelvuldig werken met websites als Google Documenten, Squarespace en WordPress kunnen dit nu ook moeiteloos op in Safari op de iPad doen. Safari krijgt echter nog meer eigenschappen van de desktopversie van de internetbrowser. Zo zijn er dertig nieuwe toetscombinaties te gebruiken en is het gemakkelijker om je tabbladen te beheren. Daarnaast komt er een downloadmanager waarin je alle bestanden ziet die je vanuit je browser downloadt.

Apple Pencil-verbeteringen

De meeste recente iPads ondersteunen de Apple Pencil, die een prominentere plek in iPadOS krijgt. De Pencil krijgt namelijk nog meer mogelijkheden, zoals het versturen van e-mails door ermee te swipen. Met name tekenen of schrijven met de digitale penceel wordt gemakkelijker. Een nieuw tool-palet geeft je namelijk continu toegang tot kleurpaletten, een gum, kleurpaletten, een liniaal en andere tools.

Apple laat in iPadOS bovendien voorspellende algoritmen los op de Apple Pencil, waardoor de latentie is verlaagd tot slecht 9 milliseconden. Dit betekent simpelweg dat de Apple Pencil nog sneller reageert en registreert wat jij doet.

iPadOS

Makkelijker tekst verwerken

Het wordt verder makkelijker om teksten te verwerken op je iPad. Door middel van allerlei handbewegingen kun je sneller en preciezer tekst kopiëren, knippen, plakken of weghalen. Door swipe- en knijpbewegingen kun je juist beter tekst verslepen of selecteren. Zo kun je je beter focussen op het uitwerken van de tekst, in plaats van het onhandige redigeren wat erna volgt.

Donkere modus, zwevend toetsenbord en meer kleine functies

Tot slot zitten er nog tal van kleine functies in de nieuwe software verstopt, die grotendeels ook terugkomen in iOS 13. Uniek voor iPadOS zijn dat je verschillende lettertypen kunt gebruiken en dat het toetsenbord ook zwevend werkt. Staat deze in de weg, dan sleep je deze simpelweg naar een andere plek op het scherm om verder te kunnen typen.

Verder kunnen ook iPad-gebruikers genieten van een donkere modus, een vernieuwde Foto’s-app met betere navigatie en bij apps en diensten inloggen met Log in via Apple. Verder openen apps straks sneller doordat apps en app-updates veel kleinere bestanden zijn.

Heeft dit artikel je geholpen?

iPadOS archief

Bekijk archief (76 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen