De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

‘Apple stopt helemaal met iTunes: social media gaat op zwart’ – update

Michel van 't Klaphek
2 juni 2019, 10:02
3 min leestijd
‘Apple stopt helemaal met iTunes: social media gaat op zwart’ – update

Het lijkt erop dat iTunes voor Mac en Windows na bijna twintig jaar met pensioen gaat. Apple zou van plan zijn om het muziekprogramma met macOS 10.15 helemaal achterwege te laten.

Update 2 juni 10:02 uur: Het doek lijkt definitief te vallen voor iTunes. Apple heeft namelijk alle content van de Facebook– en Instagrampagina afgehaald. Dit is in minder dan 24 uur tijd gebeurt, want op 31 mei stonden er nog berichten, foto’s en video’s op deze accounts. De inhoud is verplaatst naar de Apple TV-Facebook-pagina. Op Twitter is nog wel een iTunes-account actief.

Lees verder na de advertentie.

Ook stuurt Apple links die naar iTunes leiden door naar andere diensten. Wanneer je bijvoorbeeld op een liedje klikt met de url “itunes.apple.com” wordt je doorverwezen naar “music.apple.com”, oftewel Apple Music. Ook heeft Apple er een paar nieuwe webadressen bijgemaakt, zoals “apps.apple.com”, “tv.apple.com”, “podcasts.apple.com” en “books.apple.com”, daar waar dit vroeger allemaal onder de iTunes-naam viel. Nog niet alle links worden doorverwezen, maar het worden er wel steeds meer. Dit wijst erop dat iTunes definitief stopt.

Origineel bericht van 1 juni 13:22 uur:

‘iTunes stopt helemaal in 2019’

Dat zegt Apple-insider Mark Gurman in een artikel waarin hij zijn verwachtingen voor WWDC 2019 deelt. Er gaan al langer geruchten dat iTunes sterk zou worden uitgekleed, maar niet dat het programma helemaal verdwijnt. Gurman zegt dat Apple zich steeds meer op diensten gaat richten en minder op software.

iTunes chaos

Het bedrijf uit Cupertino brengt daarom drie nieuwe apps voor de Mac uit: Muziek, TV en Podcasts. Hierdoor worden de functionaliteiten van iTunes verspreidt over meerdere programma’s. Dit klinkt veel gebruikers ongetwijfeld goed in de oren, want Apples entertainmenthub kon op veel kritiek rekenen. Met name de laatste jaren werd iTunes vaak “log” genoemd.

Uit de eerste beelden van de Muziek-app voor macOS bleek al dat er voortaan een menu aan de linkerkant zit waarmee je Apple-apparaten kunt beheren. Bovendien zullen veel mensen steeds minder vaak hun iPhone via een Mac synchroniseren, maar bijvoorbeeld via iCloud.

Lees ook: WWDC 2019-verwachtingen: de 7 grote aankondigingen om naar uit te kijken

Hoe iTunes overbodig werd

Ook zijn er natuurlijk steeds meer apps die automatisch op al je apparaten de instellingen synchroniseren. Er gaan al langer geruchten dat iTunes flink gaat veranderen, maar niet dat het programma helemaal zou verdwijnen. In plaats daarvan zou het een lichte app worden om alleen apparaten te synchroniseren.

iTunes werd begin 2001 aangekondigd en bestaat dus al ruim achttien jaar. Lange tijd was het programma belangrijk voor mensen met een iPod om zo hun muziekspeler van nieuwe albums te voorzien. Apple voegde echter steeds meer opties toe – zoals video’s, ringtones, boeken en podcasts – waardoor het programma onoverzichtelijk en log werd.

Overmorgen weten we het zeker

De WWDC 2019 keynote begint op 3 juni om 19:00 uur Nederlandse tijd. Tijdens deze presentatie onthult Apple niet alleen iOS 13, maar ook nieuwe softwareversies voor de Apple Watch en Mac. Check onze macOS 10.15 verwachtingen voor een overzicht van de geruchten. Uiteraard doet iPhoned op de avond zelf live verslag. Blijf op de hoogte via Twitter, onze gratis app of via de nieuwsbrief.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu