De iPhone 15 nu scherp geprijsd!

4 dingen die je moet weten over saffierglas

Rutger Otto
8 augustus 2014, 11:38
2 min leestijd
4 dingen die je moet weten over saffierglas

Krijgt de iPhone 6 nu wel een scherm van saffierglas of niet? Het blijft gissen tot 9 september: dan kondigt Apple het nieuwe toestel waarschijnlijk aan. Deze 4 dingen moet je in elk geval over saffier weten.

Lees verder na de advertentie.

1. Saffier is een edelsteen

saffier

Saffier is oorspronkelijk een erg kostbare edelsteen, waarvan de blauwgekleurde het meest waardevol is. De stenen zijn altijd geliefd geweest bij mensen: de eigenschappen zouden de eigenaar kracht, eer en onsterfelijkheid geven. Daarnaast stond saffier symbool voor rijkdom. Apple weet zijn materiaal wel uit te kiezen.

In Arizona heeft Apple samen met GT Advanced Technologies een fabriek geopend waar het synthetische saffierkristallen kan maken. Dit is mogelijk door aluminiumoxide te smelten en het vervolgens twee weken te laten afkoelen. Zo is een blok van kleurloos saffier te maken. Met een laser zijn er vervolgens plakken af te snijden die bijvoorbeeld als scherm kunnen dienen.

2. Saffierglas is sterker dan Gorilla Glass

saffier

Apple is vooral geïnteresseerd in saffier, omdat het hard en duurzaam is. Het enige wat harder is dan saffier is diamant. Dat betekent dat saffierglas enorm krasbestendig is. Een iPhone met saffieren scherm zou je dus rustig in dezelfde broekzak als je sleutels kunnen doen, zonder dat er krassen ontstaan. Afgezien van krassen, is saffier ook nauwelijks te breken. Daarmee is het zelfs zo’n vier keer sterker dan het Gorilla Glass, waarmee de huidige iPhones zijn voorzien.

Verschillende tests hebben uitgewezen dat saffierglas inderdaad sterker is, maar de maker van Gorilla Glass is het daar niet mee eens. In een eigen test toont maker Corning aan dat Gorilla Glass het wint van saffier. Wij van WC Eend…

3. Saffierglas is duur

saffier

Het maken van saffierglas was altijd zo’n tien keer duurder dan Gorilla Glass, wat 3 dollar kost voor een iPhone-scherm. Nu Apple zelf een saffierfabriek heeft, moeten die kosten worden gedrukt. Dat betekent niet dat het maken van saffieren schermen goedkoop is. Omdat de blokken saffier met een laser op maat gesneden moeten worden, is het behoorlijk lastig en tijdrovend om zo’n scherm te maken. Zelfs in massaproductie zullen de kosten drie of vier keer hoger liggen dan Gorilla Glass. Doordat het materiaal zo duur is, gebruikte Apple tot nu toe alleen saffier voor de cameralens en de homeknop in de iPhones en iPads.

4. Saffierglas is zwaar

saffier

Hoewel Apple nieuwe iPhones graag dunner en lichter maakt, zou dat met het gebruik van saffierglas wel eens lastig kunnen worden. Saffier is 67 procent zwaarder dan Gorilla Glass, wat 2,54 gram per kubieke centimeter weegt. Qua dikte scheelt het 0,05 millimeter in het voordeel van Gorilla Glass. Dat verschil is de dikte van een mensenhaar en dus te verwaarlozen.

Alles wat je moet weten over de iPhone 6

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu