Runners deal! De iPhone 15 nu met korting oplopend tot €486!

Overzicht: deze 11 nieuwe functies zitten allemaal in watchOS 5

Florence Peeters
19 september 2018, 19:29
4 min leestijd
Overzicht: deze 11 nieuwe functies zitten allemaal in watchOS 5

watchOS 5 is inmiddels voor alle Apple Watch-gebruikers te downloaden. Er zitten tal van grote en kleine functies in de update. Maar welke zijn het en wat kun je ermee? We zetten er een aantal op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

watchOS 5 functies: veel nieuwe, handige extra’s

De nieuwe watchOS-versie bevat veel verbeteringen voor functies die met watchOS 4 al zijn geïntroduceerd. Maar daarnaast heeft het verschillende nieuwe apps en mogelijkheden in petto. iPhoned geeft je een overzicht van de functies waarmee je alles uit watchOS 5 haalt.

1. Slimmere Siri-wijzerplaat

De Siri-wijzerplaat ondersteunt met watchOS 5 ook apps van derden. Zo kan de wijzerplaat beter inspelen op je activiteiten en welke apps je wanneer gebruikt. Het is nog even wachten tot externe app-ontwikkelaars ondersteuning inbouwen. Als het zover is, kun je bijvoorbeeld je favoriete nieuws-app laten openen zodra je wakker wordt.

2. Podcast-app naar Apple Watch

De Podcast-app is al langere tijd op de iPhone te vinden, maar is nu dan eindelijk vanaf je Apple Watch te gebruiken. Hiervoor heeft de app een speciale Watch-versie gekregen en luister je gemakkelijk naar allerlei podcasts vanaf je pols. Alle functies zijn aanwezig, dus afleveringen downloaden of browsen hoeft niet via je iPhone.

→ Lees ook: watchOS 5 brengt podcasts naar de Apple Watch: zo gaat het werken

watchOS 5

3. Walkie Talkie-functie

Of je nou even terug wil naar je jeugd, of het gebruikt omdat het handig is: een nieuwe functie laat je de Apple Watch inzetten als een echte walkie talkie. Twee personen geven toestemming om te verbinden om het te kunnen gebruiken. Hierna kun je direct berichten inspreken die op de Apple Watch van de ander afgespeeld worden.

4. Competitiemodus Activiteit-ringen

Je Activiteit-ringen vullen is met watchOS 5 het leukst als je vrienden ook een Apple Watch bezitten. Je kunt nu zevendaagse competities met vrienden opzetten om te zien wie zijn Activiteit-ringen het beste en snelste vult. Notificaties die je ontvangt, spelen in zo’n geval ook in op de lopende competitie en je krijgt suggesties om het beter te doen. Wanneer je een competitie wint, ontvang je een award in de Activiteit-app.

watchOS 5

5. Workout-app uitgebreid en verbeterd

Met watchOS 5 is je Apple Watch nog meer geschikt als fitnesshorloge: de Workout-app is flink onder handen genomen. Zodra je begint met sporten, herkent watchOS uit zichzelf dat je sport en begint het met het registreren van je prestaties. Je krijgt dan een melding waarna je kunt aangeven aan wat voor sport of workout je begonnen bent.

Daarnaast zijn er meer sporten toegevoegd: ook yoga en hiking zijn voortaan beschikbaar. Verder krijg je tijdens het hardlopen meer coaching: je Apple Watch vertelt je wanneer je achter of juist ver vooruit je ingestelde loopsnelheid en tijd loopt.

6. Bedieningspaneel indelen

Het is over de jaren heen steeds drukker met icoontjes geworden op het Bedieningspaneel voor de Apple Watch. Om overzicht te creëren, kun je nu zelf het Bedieningspaneel indelen. Zo kies je zelf welke icoontjes je gebruikt en waar ze moeten staan.

7. Wifi voor de Watch instellen

Het wifi-netwerk waarmee je iPhone verbonden was, was eerst automatisch ook het netwerk waar je Apple Watch aan gekoppeld was. Voortaan wissel je gemakkelijk vanaf je Watch welk wifi-netwerk het zich aan verbindt, en dit hoeft niet meer dezelfde als van je iPhone te zijn.

8. Emoji-kiezer

Even snel reageren op een berichtje vanaf je horloge: doe het met een emoji! Dit gaat met watchOS 5 nog handiger, door een gloednieuwe emoji-kiezer. Je meestgebruikte emoji verschijnt hierdoor bovenaan, en de rest wordt verdeeld in categorieën. Worstelen met het typen van een berichtje op het kleine schermpje is niet meer nodig.

9. Niet Storen

Net zoals in iOS 12 heeft ook watchOS 5 een Niet Storen-functie gekregen om de hoeveelheid afleiding van meldingen terug te schroeven. Wanneer je Niet Storen inschakelt op je iPhone, worden meldingen ook op je Apple Watch geblokkeerd.

iPhone 2018 event verwachtingen

10. Weer-app aangepast

Het weer checken voor de komende dagen gaat nu een stuk sneller. De weersvoorspelling voor de komende tien dagen is snel te checken door in de Weer-app eenmaal naar beneden te scrollen of aan de Digitale Kroon te draaien.

Daarnaast laat de Weer-app je voortaan ook de windsnelheid en de UV-index zien. Handig voor windsurfers bijvoorbeeld, of wanneer je niet wil verbranden tijdens een dagje aan het strand.

11. Nieuwe wijzerplaten & aanpassen

Tot slot brengt watchOS 5 zes nieuwe wijzerplaten met zich mee. Deze zijn geïnspireerd op water, vuur en damp en zijn wat interactiever dan voorgaande wijzerplaten. Bovendien is de Solar-wijzerplaat nu aan te passen. Hierin kun je nu twee Complicaties plaatsen, waardoor je kleine versies van je favoriete watchOS-apps daarin kwijt kan.

Eerste reviews Apple Watch Series 4 verschijnen

Samen met watchOS 5 is ook de gloednieuwe Apple Watch Series 4 gepresenteerd. Deze ligt aankomende vrijdag in de winkels, en de eerste reviews van internationale media druppelen binnen. Lees hier wat internationale media vinden van de Apple Watch Series 4.

Lees meer over watchOS 5

Bron afbeelding: 9to5Mac
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu