Tip: Zo maak je een hartfilmpje met je Apple Watch
Lars Paymans

Ook benieuwd hoe het er met jouw hart voor staat? Met je Apple Watch kun je hierachter komen door een hartfilmpje te maken. Dit is hoe je dat doet.

ECG maken met de Apple Watch: voordat je begint

Voordat we uitleggen hoe je een Apple Watch-hartfilmpje maakt, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. De eerste (en belangrijkste) is dat deze functie niet bedoeld is om een professionele diagnose te stellen. De app is gemaakt om te controleren op atriumfibrilleren (een onregelmatige hartslag) en je hartslag te tonen.

Apple waarschuwt hier ook voor: zo kan de app geen hartaanval, bloedstolsels of een beroerte detecteren. Ook andere hartaandoeningen zijn hier niet mee te zien. Bij twijfel is het zaak om altijd contact op te nemen met een huisarts, en dus niet blind te vertrouwen op de resultaten van deze app.

Ten tweede werkt de app pas vanaf de Apple Watch Series 4, omdat hier de benodigde hardware aanwezig is om een elektrocardiogram te maken. Zodra je hier minimaal watchOS 5.2 op geïnstalleerd hebt, verschijnt de ECG-app op je smartwatch. Ook moet je iPhone minstens op iOS 12.2. draaien.

Apple Watch hartfilmpje maken

Zo configureer je de Apple Watch ECG-app

Voordat je aan de slag kunt moet je de ECG-app eerst activeren in de Watch-app op je iPhone. Dit doe je als volgt:

  1. Open de Watch-app op de iPhone die is gekoppeld met je Apple Watch;
  2. Scroll naar beneden en tik op ‘Hart’ in het app-overzicht;
  3. Tik op ‘Configureer ECG in Gezondheid’;
  4. Open nu de Gezondheid-app en tik op ‘Configueer ECG-app’ in het venster dat verschijnt;
  5. Vul je geboortedatum in en volg de stappen op het scherm.

Nu je de ECG-app hebt geconfigureerd, is de bijbehorende app op je Apple Watch beschikbaar. Je herkent deze aan een wit cirkeltje waar een rood lijntje instaat die een hartslag aangeeft.

Apple Watch hartfilmpje ECG maken

Een Apple Watch hartfilmpje (ECG) maken

Nu alle bovenstaande stappen gedaan zijn, is het tijd om daadwerkelijke een hartfilmpje te maken. Een dergelijk filmpje maken duurt ongeveer dertig seconden. Zorg er wel voor dat je Apple Watch goed strak om je pols zit voor de beste resultaten.

  1. Open de ECG-app op je Apple Watch;
  2. Houd je vinger op de Digitale Kroon;
  3. Houd je vinger dertig seconden op de Kroon, op het scherm van de Apple Watch telt een klok af en zie je hoe je hartslag in kaart gebracht wordt;
  4. Na afloop kun je op je Apple Watch de resultaten lezen, of in de Gezondheid-app op je iPhone.

Iedere hartfilm die de Apple Watch maakt, wordt automatisch doorgestuurd naar de Gezondheid-app. Daar ontstaat op die manier een handig overzichtje van alle metingen die je hebt gedaan.

Wil je de ECG-functie gebruiken, maar heb je niet de nieuwste Apple Watch? Check dan de laagste prijzen in onze Apple Watch Series 4 prijsvergelijker.

Lees meer over watchOS


Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.