iOS 13 review: zoveel meer dan een donkere modus

19 september 2019, 16:40
6 min leestijd

Reviewscore

8,5

Na maanden met de bèta is het ons inmiddels wel duidelijk: iOS 13 is een hele fijne stap voorwaarts voor de iPhone en doet meer dan op het eerste gezicht lijkt.

Lees verder na de advertentie.

iOS 13 richt zich op de wensen van gebruikers

Als je iOS 13 vanavond om 19:00 uur installeert is er weer heel wat nieuws te ontdekken op je smartphone. De iPad moet dit jaar wat langer wachten, daarvoor verschijnt op 30 september iPadOS, waarmee de tablet voor het eerst zijn eigen besturingssysteem krijgt. Daar komen we later op terug met een aparte review.

In onze preview kon je al lezen dat iOS 13 aanvoelt als een update waarin Apple de wensen inlost waar gebruikers al jaren op hopen. Dat begint al met de introductie van de donkere modus, de grootste visuele verandering die iOS tot nu toe gekregen heeft.

iOS 13 donkere modus

Met een druk op de knop in het Bedieningspaneel steek je de software van je iPhone in een donker jasje en kleuren alle apps die dit ondersteunen automatisch mee. Dat is fijner aan je ogen in het donker, al hebben wij de donkere modus al maanden niet uitgezet omdat we het simpelweg mooier vinden dan het standaard design.

Meer dan een donkere modus

Gelukkig is iOS 13 veel meer dan alleen een Dark Mode. Er is dit jaar extra goed gekeken naar kleine verbeteringen, die je zo vaak tegenkomt dat ze veel invloed hebben op je gebruik. Het perfecte voorbeeld is de nieuwe volumeregelaar, die voortaan subtiel aan de linkerkant van je scherm verschijnt in plaats van een groot venster middenin je display. Deze zit hierdoor veel minder in de weg, vooral als je een video kijkt of een game speelt.

Een andere toevoeging in de categorie ‘beter laat dan nooit’ is het verbeterde toetsenbord. Voortaan is er ook in Nederland een balk boven het standaard Apple-toetsenbord aanwezig die de woorden voorspelt die je in gaat tikken. Daardoor kun je sneller berichten samenstellen, vooral omdat het toetsenbord op basis van woorden ook suggesties geeft voor bijpassende emoji. Helaas is het nieuwe swype-toetsenbord waarmee je over de letters veegt om woorden te vormen nog niet in Nederland beschikbaar.

Apple heeft het voor elkaar gekregen om de snelheid van je iPhone te verbeteren, zonder dat je daarvoor een nieuw toestel in huis hoeft te halen. Zo worden app-updates sneller geïnstalleerd en heeft de Face ID-camera minder tijd nodig om je gezicht te herkennen. Apps hebben bovendien minder tijd nodig om geopend te worden, waardoor je toestel een stuk sneller aanvoelt als je iOS 13 voor het eerst gebruikt.

Herinneringen in een nieuw jasje

Ieder jaar betekent een iOS-update ook dat sommige Apple-apps een opknapbeurt krijgen. Dit jaar is eindelijk de Herinneringen-app aan de beurt, die compleet vernieuwd is met een overzichtelijk design en ondersteuning voor lijsten. Hierdoor verandert de app in een veredeld boodschappenlijstje in een praktische manier om je taken te ordenen. Door mensen uit te nodigen voor een lijst kun je bijvoorbeeld samen een boodschappenlijst bijhouden of werkgerelateerde taken op orde houden.

De Foto’s-app is vooral veranderd om jou beter de inhoud van je filmrol te laten zien. Foto’s worden voortaan geordend in verschillende formaten, zodat er een overzicht ontstaat met video’s en foto’s dat veel makkelijk te overzien is. Handig als je duizenden kiekjes op je iPhone hebt staan en de hoop om deze op te ruimen al lang vervlogen is. De manier om foto’s en video’s direct vanuit deze app te bewerken is ook opgepoetst, wat het heel toegankelijk maakt om het beeld te verbeteren of te roteren.

Apple Arcade maakt een goede eerste indruk

Tegelijk met iOS 13 verschijnt Apple Arcade, de nieuwe gamingdienst van Apple, met een eigen tabblad in de App Store. De dienst introduceert een aanbod van meer dan honderd games voor een vast bedrag per maand van vijf euro. Deze spellen speel je op je iPhone, iPad, Apple TV of Mac, waarbij de voortgang wordt gesynchroniseerd. Apple Arcade is een maand lang gratis te proberen en tot nu toe zijn we positief verrast. Het aanbod aan beschikbare spellen is vanaf dag één al enorm, met games in tal van verschillende categorieën.

Tel hierbij op dat iOS 13 voortaan Bluetooth-controllers ondersteunt, zodat je heel gemakkelijk je PlayStation 4 of Xbox One-controller aan je iPhone, iPad of Apple TV kunt koppelen. Dat maakt de apparaten van Apple in één klap een stuk beter geschikt om te gamen. Zeker met apps waarmee je games vanaf je PlayStation of Steam direct naar je toestel kunt streamen.

Lees ook: Zo koppel je een PlayStation of Xbox-controller aan je iPhone of iPad

De enige functie van iOS 13 die we niet hebben kunnen testen is misschien wel de meest veelbelovende: Sign in with Apple. Apple biedt hiermee een eigen alternatief voor de Sign in with Google en Facebook-knoppen die je vaak in apps of websites tegenkomt. Het grote verschil is dat de versie van Apple wel zorgvuldig met je privacy omgaat en bijvoorbeeld ingebouwd heeft dat websites je niet lastig kunnen vallen met talloze reclame-mailtjes.

Zodra genoeg apps en websites dit gaan aanbieden, kan dat je privacy enorm verbeteren, zonder dat jij hier iets bijzonders voor hoeft te doen. Over privacy gesproken: je iPhone houdt je voortaan ook beter op de hoogte als apps je locatie bijhouden. Gebruik je een app een tijdje niet, dan verschijnt er een notificatie in beeld waarop je met een kaartje precies kunt zien waar en wanneer een app op de achtergrond je locatie heeft vastgelegd.

Zo ontdekte ik dat Pokémon GO meerdere keren per week kijkt waar ik ben, terwijl ik het spel al maanden niet heb opgestart. Met een druk op de knop trek je de permissie in voor de app om je op deze manier in de gaten te houden. Wederom een manier waarop Apple het beschermen van je privacy toegankelijker maakt.

Zoveel meer kleinere iOS 13 verbeteringen

En dan hebben we nog allerlei kleine nieuwe functies niet genoemd. Zoals het versturen van Animoji-stickers in iedere app, omdat ze standaard zijn ingebouwd in het emoji-onderdeel van het toetsenbord, of de vernieuwde Zoek Mijn-app, waarin je nu niet alleen je iPhone maar al je Apple-apparaten op een gemakkelijke manier kunt terugvinden.

Lees ook: Deze kleine iOS 13-functies kende je nog niet

iOS 13.1 bèta

Toch is het Apple niet gelukt om alle beloofde verbeteringen op tijd af te krijgen voor de release op 19 september. Daarom is iOS 13.1 nu al bevestigd voor 30 september, waar alle functies naartoe zijn opgeschoven die het vandaag niet gehaald hebben. Daar hoort onder meer de mogelijkheid bij om met twee setjes AirPods muziek te luisteren op één iPhone en een aantal bugfixes en prestatieverbeteringen die de software wat soepeler laten lopen. Gelukkig hoeven we daar dus niet heel lang op te wachten.

iOS 13 review conclusie

De grootste iOS-update van 2019 bestaat vooral uit talloze kleinere aanpassingen, die je echter zo vaak tegenkomt dat ze bij elkaar opgeteld voor een algeheel fijnere gebruikerservaring zorgen. De donkere modus is een fijne toevoeging, maar de echte grote stappen worden dit jaar gezet met Sign in with Apple, Apple Arcade, ondersteuning voor Bluetooth-controllers en de compleet vernieuwde Herinneringen-app. Daar kunnen we mooi ons verlanglijstje voor iOS 14 in gaan bijhouden voor volgend jaar.

iOS 13 review: onze top 9 favoriete nieuwe functies op een rij

iOS 13 downloaden

iOS 13 verschijnt vanavond voor alle iPhones die de update ondersteunen. Check voor de zekerheid ons overzicht met ondersteunende toestellen. De update zal om 19:00 uur Nederlandse tijd worden uitgebracht, waarna hij geleidelijk op apparaten verschijnt. Omdat heel veel mensen op dat moment de update downloaden, kan het even duren tot deze ook op jouw iPhone verschijnt. Zodra de update beschikbaar is, lees je het op iPhoned.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu