Video: ‘iOS 13 krijgt complete donkere modus, nieuw thuisscherm en meer’

Michel van 't Klaphek
27 oktober 2018, 14:14
2 min leestijd
Video: ‘iOS 13 krijgt complete donkere modus, nieuw thuisscherm en meer’

iOS 13 krijgt een systeemwijde donkere modus, een nieuw thuisscherm en multitasken op je iPhone gaat een stuk makkelijker af. Check alle vernieuwingen in dit iOS 13-concept.

Lees verder na de advertentie.

iOS 13 concept: systeemwijde donkere modus en meer

iOS 12 is pas een paar maanden beschikbaar, maar nu al wordt volop gespeculeerd over zijn opvolger. Volgens zakenblad Bloomberg krijgt iOS 13 een hoop flitsende, nieuwe functies, in tegenstelling tot iOS 12.

De huidige iOS-versie focust zich meer op prestaties en stabiliteit. Een ontwerper heeft een iOS 13-conceptvideo gemaakt op basis van geruchten. We zetten de belangrijkste vernieuwingen op een rij.

1. Overal donkere modus

De donkere modus is geliefd. Steeds meer apps krijgen een donkere kleuren palet en ook macOS Mojave moest eraan geloven. Volgens gelekte regels broncode is Apple bezig met een systeemwijde donkere modus.

Dit houdt in dat alle apps, websites en programma’s een dark mode krijgen. Ontwikkelaars hoeven niet meer zelf aan de slag om dit toe te voegen, maar iOS 13 maakt dit automatisch mogelijk.

2. Nieuw thuisscherm en multitasken

Het thuisscherm van iOS ziet er al jaren nagenoeg hetzelfde uit. Met iOS 13 komt hier volgens het concept verandering in. Zo kun je onder meer notities op het thuisscherm plakken, en deze direct aanpassen. De iPad krijgt een geheel nieuw Bedieningspaneel aan de zijkant. Hierin worden ook notificaties getoond.

Ook kun je in iOS 13 op je iPhone meerdere apps naast elkaar openen, zodat je beter kunt multitasken. Tijdens het kijken van een YouTube-video kun je zo blijven chatten via WhatsApp. Daarnaast wordt het mogelijk om binnen apps met tabbladen te werken. Hierdoor kun je meerdere vensters naast elkaar openen.

iOS-13-concept-dark-mode

3. Always-on-display

Tot slot krijgt de iPhone een always-on-display. Hierop zie je binnenkomende berichten en notificaties, ook als je scherm uitstaat. In een oogopslag zie je zo wat er allemaal gebeurt.

Zoals gezegd gaat het hier om een conceptversie gebaseerd op geruchten. Of de definitieve versie van iOS 13 er zo uit komt te zien, is daarom nog maar de vraag. De opvolger van iOS 12 verschijnt waarschijnlijk in september 2019.

Lees ook over iOS 12

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu