De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

‘Wetsvoorstel in New York wil achterdeurtjes in iPhones forceren’

Rutger Otto
14 januari 2016, 14:17
2 min leestijd
‘Wetsvoorstel in New York wil achterdeurtjes in iPhones forceren’

Nadat de Britse regering eerder al probeerde om ‘in het geval van nood’ toegang te krijgen tot telefoons, wil de Amerikaanse staat New York dat nu ook.

Lees verder na de advertentie.

Wetvoorstel voor achterdeurtjes in iPhones

Daarvoor probeert New York een wet in te voeren waarin staat dat Apple de versleuteling van toestellen van gebruikers moet kunnen ontgrendelen om de politie te helpen. Dat geldt dan niet alleen voor Apple, maar ook voor andere smartphonemakers en aanbieders van telefoonabonnementen. Dat schrijft On The Wire toen het medium de wet vond.

Volgens het ingediende wetsvoorstel zou elke smartphone die in New York is verkocht of verhuurd na 1 januari 2016 moeten kunnen worden ontgrendeld door zijn maker. Voor elk toestel dat wordt geweigerd, kan dan een boete van 2500 dollar worden opgelegd.

iphone 6s plus review

Voor de veiligheid

Matthew Titone maakt in de omschrijving van de wet duidelijk waarom dit nodig zou zijn. “De veiligheid van burgers roept om een legale oplossing en die ligt voor het oprapen”, schrijft hij. “De nieuwe software kan privacy voor sommige gebruikers verbeteren, maar de politie kan er slachtoffers soms niet door helpen. Alle bewijzen die in mobiele apparaten gevonden kunnen worden, zijn onzichtbaar voor de rechtshandhaving als criminelen gebruikmaken van wachtwoorden waar we niet bij kunnen.”

Voorlopig blijft het wetsvoorstel overigens bij een voorstel, want hij moet nog langs verschillende afdelingen voordat het werkelijkheid wordt. Maar het is goed om nog eens te kijken naar het standpunt van Apple (en enkele andere bedrijven) hierover.

Apples standpunt voor privacy

Apple bemoeide zich vorige maand met de Britse wetgeving, dat eenzelfde soort wetsvoorstel wil doorvoeren. Apple sprak zijn zorgen uit: “Wij denken dat het fout is om de veiligheid van honderden miljoenen klanten die zich aan de wet houden te verzwakken vanwege enkelen die een bedreiging vormen. Nu cyber-dreigingen zich ontwikkelen, moeten bedrijven vrij blijven om sterke encryptie te implementeren om hun klanten te beschermen.”

Volgens Apple kan het creëren van achterdeurtjes en de mogelijkheid om gegevens op te vragen de beveiliging van zijn producten verzwakken. “Dit kan een gevaar vormen voor klanten. Een sleutel onder de deurmat ligt er niet alleen voor de goeden, ook de slechteriken kunnen hem vinden.”

Wil je meer informatie over hoe Apple over privacy denkt, lees dan deze pagina.

Het laatste Apple-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu