Waarom Apple de Britse spionagewet wil laten aanpassen

Rutger Otto
22 december 2015, 9:01
2 min leestijd
Waarom Apple de Britse spionagewet wil laten aanpassen

Apple bemoeit zich met de Britse wetgeving, want het bedrijf is bang dat de afluisterwet de veiligheid van ‘persoonlijke data van miljoenen burgers’ zal verzwakken.

Lees verder na de advertentie.

Britse spionagewet

Normaal laat Apple de politiek voor wat het is, maar nu vindt het bedrijf van Tim Cook het toch nodig om zich uit te spreken tegen de Britse regering. Apple spreekt zijn zorgen uit over de zogeheten Snooper’s Charter-wet. Het bedrijf vraagt om het doorvoeren van grote veranderingen voordat de wet er doorheen komt. Dat schrijft The Guardian.

In een reactie meldt Apple waarom de veranderingen nodig zijn: “Wij denken dat het fout is om de veiligheid van honderden miljoenen klanten die zich aan de wet houden te verzwakken vanwege enkelen die een bedreiging vormen. Nu cyber-dreigingen zich ontwikkelen, moeten bedrijven vrij blijven om sterke encryptie te implementeren om hun klanten te beschermen.”

apple logo

‘Gevaar voor privacy’

Volgens de Britse overheid zal er niets veranderen als de wet zoals hij er nu ligt wordt aangenomen. Maar daar is Apple het niet mee eens. Met de spionagewet kan de Britse regering bij een gevaarlijke situatie of in geval van dreiging of nood vragen om gegevens via achterdeurtjes in de beveiliging van systemen toegankelijk te maken. “Het creĂ«ren van achterdeurtjes en de mogelijkheid om gegevens op te vragen kan de beveiliging in Apple-producten verzwakken”, zo argumenteert Apple. “Dit kan een gevaar vormen voor klanten. Een sleutel onder de deurmat ligt er niet alleen voor de goeden, ook de slechteriken kunnen hem vinden.”

Apparaten hacken

Daarnaast is Apple ook bezorgd vanwege een ander deel van de wet, die veiligheidsdiensten het gezag geven om over de hele wereld apparaten te hacken als ze dat nodig achten. Volgens Apple kan dat het vertrouwen dat klanten in bedrijven hebben enorm schaden, omdat zij niet weten of hun data veilig is.

Het is niet de eerste keer dat Apple zich tegen de wet uitspreekt. Daarnaast zijn andere bedrijven, zoals Britse internetaanbieders, ook niet blij met de wet. Of dit alles tot aanpassingen gaat leiden, is echter maar de vraag.

Lees meer over Apple

Bron: The Guardian
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu