Hé Siri, gefeliciteerd met je vijfde verjaardag!

Lars Paijmans
4 oktober 2016, 10:38
2 min leestijd
Hé Siri, gefeliciteerd met je vijfde verjaardag!

Apples spraakassistent Siri bestaat vandaag vijf jaar, en is in 2016 belangrijker dan ooit. Hoog tijd dus voor een terugblik, en een voorzichtige vooruitblik nu Siri 5 jaar oud is.

Lees verder na de advertentie.

Siri 5 jaar oud, zo begon het in 2011

Stiekem zag Siri in 2010 al het levenslicht, maar was toen nog geen eigendom van Apple. Siri werd ontwikkeld als app door een gelijknamige startup, die aanvankelijk naast iOS ook voor Android en BlackBerry OS zou verschijnen. Toen Apple de spraakassistent overgekocht, werden deze versies uiteraard geschrapt.

Siri 5 jaar

De meeste mensen maakten echter pas kennis met Siri toen Apple iOS 5 lanceerde in oktober 2011. Door de homeknop ingedrukt te houden, kon je Siri activeren, al werd het Nederlands nog niet ondersteund. Daar moesten we op wachten tot 8 april 2015 en iOS 8.3. De mogelijkheden waren echter nog steeds vrij beperkt. Slechts een handvol apps hadden toestemming van Apple om met Siri verbonden te worden. Zo kon je nummers herkennen met Shazam en het internet doorzoeken met Google.

Anno 2016 is Siri op steeds meer plekken te vinden

Door de jaren werd Siri stapje voor stapje steeds verder uitgebouwd. Zo werd de optie toegevoegd om hem op afstand met ‘hé Siri’ te activeren zonder je iPhone aan te raken en werden er geregeld grappige Siri-antwoorden toegevoegd. Ook werden naast de iPhone alle andere producten van Apple stap voor stap voorgesteld aan Siri. Na de iPhone werd Siri aan de iPad toegevoegd, zit ze in de auto met CarPlay, kreeg de assistent een plekje om je pols met de Apple Watch en is ze nu ook verbonden met je tv via de vierde generatie Apple TV.

Een paar weken geleden voegde macOS Sierra de assistent eindelijk toe aan de Mac. Ondanks het vijfjarig bestaan is 2016 pas het jaar dat Siri echt grote stappen maakt. Veel belangrijker is de komst van iOS 10. Voor het eerst kunnen ontwikkelaars Siri-ondersteuning inbouwen in apps, en dat werd hoog tijd. Hierdoor kun je nu met een stemcommando berichten versturen met WhatsApp en Telegram, of een workout starten met Runtastic. Dankzij de draadloze AirPods krijgt Siri over een maandje bovendien een plekje in je oor.

siri 5 jaar

De toekomst van Siri

Het openstellen van Siri lijkt echter vooral een aanloop te zijn naar de grootste Siri-aankondiging sinds de onthulling. Volgens verschillende geruchten (die steeds hardnekkiger worden) zou Apple namelijk werken aan een eigen Siri-speaker. Deze krijgt een vast plekje in je huis, en reageert op alledaagse vragen over het weer, de verkeerssituatie, je afspraken en het nieuws van de dag. Door Siri letterlijk in je huiskamer te zetten, moet de drempel lager worden om er iets aan te vragen. Met de Siri speaker gaat Apple de strijd aan met de Amazon Echo en de Google Home.

Apple gaf Siri 5 jaar de tijd om op gang te komen. Alles wijst er echter op dat de huidige Siri niet te vergelijken is met de spraakassistent die we in 2021 feliciteren.

Lees het laatste nieuws over Siri

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu