macOS Sierra: alles wat je moet weten

Wouter Nijsen
3 min leestijd
macOS Sierra

macOS Sierra is de nieuwe naam van het besturingssysteem van Apple. Door van OS X naar macOS te gaan, ligt de naam van de Apple Macintosh-software meer in lijn met iOS en watchOS. De naamsverandering vond plaats op 13 juni 2016 tijdens het WWDC.

Dit is er allemaal nieuw in macOS Sierra

De eerste versie van macOS (10.12) heet Sierra en verschilt in veel opzichten van zijn voorganger, OS X El Capitan (10.11). Naast de nodige verbeteringen biedt Sierra veel nieuwe features voor gebruikers. Hieronder zetten we alle toffe functies van macOS Sierra voor je op een rij.

Siri aanwezig op de Mac

Lees verder na de advertentie.

Een van de belangrijkste vernieuwingen is dat spraakassistent Siri voor het eerst naar de Mac komt. Siri vind je terug in je Dock en de menubalk. De assistent beschikt over meer functies dan de iPhone en iPadversie.Zo kun je Siri vragen om een bestand te zoeken, of aan je notificatiecentrum toe te voegen. Ook kun je Siri, terwijl je aan het werk bent, vragen of ze een motiverend achtergrondmuziekje opzet.

siri-mac

Meer ruimte voor iCloud

In macOS Sierra speelt iCloud een grotere rol. Er is een nieuwe feature aanwezig waarmee je bestanden op het bureaublad kunt synchroniseren tussen meerdere Macs. Belangrijk is dat macOS Sierra gebruikers gaat helpen om opslagruimte vrij te maken. iCloud gaat oude bestanden op je Mac verwijderen en in de cloud opslaan, waardoor er meer ruimte overblijft voor nieuwe bestanden.

Apple Pay

Apple Pay komt ook voor het eerst naar de Mac, maar heeft wel Touch ID nodig op je iPhone of Apple Watch. Zo kun je veilig online betalen, maar kun je op het grote scherm van je MacBook of iMac winkelen. Een andere mogelijkheid is natuurlijk de Touch ID-sensor van de nieuwe MacBook Pro. Aan de rechterkant van de Touch Bar is een vingerafdrukscanner verwerkt. Apple Pay is echter nog niet beschikbaar in de Benelux. Er is verder nog geen informatie bekend over wanneer de betaaldienst onze kant opkomt.

Betere samenwerking met andere Apple-apparaten

Met de nieuwe Universal Clipboard-functie kun je bestanden kopiëren op je iPhone of iPad, om deze vervolgens op je MacBook te gebruiken. Wanneer je in het bezit bent van een Apple Watch is het dankzij de nieuwe Auto Unlock-feature mogelijk om hiermee je Mac te ontgrendelen.

WWDC 2016 round-up
Uitgebreide mogelijkheden met Foto’s

Ook de Foto’s-app is verbeterd, waardoor hij qua functionaliteit meer gelijkenissen toont met Google Foto’s. De applicatie gaat omgevingen en objecten beter herkennen, waardoor je foto’s in meerdere categorieën zijn op te splitsen.

Night Shift op de Mac

De tussentijdse macOS Sierra 10.12.3 update heeft nog een handige extra voor ons in petto. Vanaf deze update kun je namelijk ook de schermdimmende Night Shift functie gebruiken. Deze geeft je scherm een gele gloed, waardoor je ogen er in een donkere ruimte beter naar kunnen kijken. Ook de iPhone kreeg al een dergelijke functie, maar nu Night Shift ook naar de Mac komt weet je zeker dat al je Apple-apparaten je helpen met een betere nachtrust.

macOS Sierra release

De release van macOS Sierra vindt later dit jaar plaats, maar ontwikkelaars en testgebruikers kunnen nu al met de versie uitgebracht. In juli wordt tevens een publieke bèta uitgebracht, waar je je nu al voor kunt inschrijven. De onderstaande apparaten kunnen de OS X El Capitan update verwachten:

  • iMac (medio 2009 en nieuwer)
  • MacBook Pro (2010 en nieuwer)
  • Mac Pro (begin 2008 en nieuwer)
  • MacBook Air (2010 en nieuwer)
  • MacBook (begin 2009 en nieuwer)
  • Mac mini (begin 2009 en nieuwer)

Lees het laatste macOS-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?

macOS Sierra archief

Bekijk archief (51 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu