‘China sluit iTunes Movies- en iBooks-winkels’

Rutger Otto
22 april 2016, 8:50
2 min leestijd

Een week geleden konden mensen in China ineens geen gebruik meer maken van de iTunes Movies- en iBooks-winkel. Volgens een nieuw bericht werden de diensten gesloten door de Chinese staat.

Lees verder na de advertentie.

China sluit iTunes Movies en iBooks

Dat schrijft The New York Times. Zes maanden nadat Apple zijn digitale film- en boekenwinkel in China opende, werden ze offline gehaald. Aanvankelijk had Apple goedkeuring van de regering, maar de ‘State Administration of Press Publication, Radio, Film and Television’, ofwel de Chinese mediawaakhond, gooit nu roet in het eten. Deze instantie zou de reden zijn dat de diensten werden gesloten, zo menen twee anonieme bronnen.

Apple heeft een statement uitgebracht, waarin het bedrijf zegt zo snel mogelijk weer boeken en films aan Chinese klanten te kunnen aanbieden. Waarom de diensten ineens uit de lucht zijn, is onbekend. Wel werd de regelgeving vorige maand in China strenger rond online media. De inhoud van met name films moet voortaan via Chinese servers verlopen.

iphone china
China wordt een steeds belangrijkere afzetmarkt voor Apple. (Bron foto: Pinterest)

‘Buitenlandse bedrijven worden geweerd’

Het gaat Apple als techbedrijf goed af in China, zeker in vergelijking met concurrenten. Zo heeft het recent Apple Pay nog ingevoerd in China, in samenwerking met het Chinese banken-netwerk UnionPay. Volgens Rhodium Group, een bedrijf dat is gespecialiseerd in de Chinese economie, probeert China de invloed van buitenlandse techgiganten te verminderen en wil het juist Chinese bedrijven promoten.

Chinese merken hebben het lastig

Deze week werd ook bekend dat Chinese merken zoals Huawei, Xiaomi, Vivo en Oppo het moeilijk hebben op de markt. Dat zou onder meer komen door de lancering van de iPhone SE in China. Vorig jaar werd Apple-topman Eddy Cue nog gevraagd of het bedrijf last had van censuur. Toen prees hij de ‘geweldige samenwerking’ met China en dat Apple Music en de iTunes Movies- en iBooks-winkels toonden dat Apple wist hoe het kon werken in het land.

Lees het laatste Apple-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone SE
Apple iPhone SE

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu