Eddy Cue: ‘Onze News-app helpt de journalistiek’

Rutger Otto
1 december 2015, 10:39
2 min leestijd
Eddy Cue: ‘Onze News-app helpt de journalistiek’

Een tijdje terug ging Apple topman Eddy Cue in gesprek met CNNMoney. Daarvan is een nieuwe video gepubliceerd, waarin hij spreekt over de News-app.

Lees verder na de advertentie.

Eddy Cue’s News-interview

In Amerika is News al beschikbaar. De nieuws-app werd standaard meegeleverd met iOS 9 en is een platform waarmee Apple artikelen van deelnemende media distribueert. Eddy Cue legt bij CNN uit waarom het News beter is dan platformen dan bijvoorbeeld Google of Facebook.

Cue zegt dat Apple alleen kwaliteit naar gebruikers wil brengen en dat media de controle houden over hun publicaties. “We hebben baat bij een goede applicatie op onze apparaten”, zegt hij. “Wij denken dat het een heel belangrijke app is voor de wereld.” De topman van Apple zegt dat er op dit moment geen plannen zijn om journalisten aan te nemen om de News-app te cureren. Die aanpak zou niet zo vreemd zijn, omdat afspeellijsten in Apple Music ook gemaakt worden door DJ’s en muziek-experts.

Volgens Cue is het Apple niet te doen om winst maken met News. “Voor ons is het simpel, we proberen er niet per se aan te verdienen”, zegt hij. Media kunnen 100 procent van de opbrengsten houden met advertenties die ze zelf bij hun artikelen plaatsen. Dat kunnen ze ook Apple laten regelen, maar dan krijgt Apple daar 30 procent van.

apple news

‘Geen censuur in China’

Al snel nadat News was uitgebracht, bleken Amerikanen niet van de dienst gebruik te kunnen maken in China. Apple heeft daarover nooit iets gezegd, maar de berichten gingen al snel dat dit kwam door censuur van China. Dat is volgens Cue niet waar.

“We weten hoe we in China moeten werken”, zegt hij. “We hebben er App Stores en fysieke winkels. Apple Music is er. We hebben een goede relatie met het land. We volgen de wetten van landen waarin we actief zijn en we zullen samenwerken met lokale en internationale nieuwsorganisaties in China.”

Wanneer News in Nederland beschikbaar is, is nog steeds niet bekend.

Lees meer over Apple

Bron: CNNMoney
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu