Haal meer uit de accu van je iPhone 6S met deze 5 tips

Rutger Otto
29 oktober 2015, 20:01
4 min leestijd
Haal meer uit de accu van je iPhone 6S met deze 5 tips

De iPhone 6S is op een paar gebieden verbeterd ten opzichte van de iPhone 6, maar de accu is nog steeds vrij klein. Om er toch het maximale uit te halen, hebben we wat tips op een rij gezet. Ook geschikt voor andere iPhones.

iPhone 6S accuduur verlengen

Over de accu van de Plus-modellen van de iPhone zijn we nog steeds behoorlijk te spreken. Maar op dat gebied blijft de iPhone 6S toch nog wat achter op de Android-concurrentie. In dit artikel gaan we in op het accuverbruik van de iPhone en wat je kunt doen om er zuiniger mee om te gaan, mocht je jouw oplader niet overal mee naartoe willen slepen en toch van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat je telefoon willen gebruiken.

1. Efficiënt verbruik

De iPhone 6S heeft een 1715 mAh accu, wat zelfs kleiner is dan de 1810 mAh-accu van de iPhone 6. Ook vergeleken met toptoestellen van de concurrentie is dat weinig. Toch is er niet direct reden tot paniek, want de iPhone is volgens Apple zo gemaakt dat hij efficiënt werkt. Dat heeft hij vooral te danken aan de A9-chip die samenwerkt met de M9-bewegingscoprocessor. Samen zorgen ze ervoor dat apps en techniek onder de motorkap zuinig werken. We zeggen dan ook niet dat de prestaties slecht zijn, maar wel dat het beter kan. En daarmee helpt Apple je zelf ook een handje met iOS 9.

2. Energiebesparingsmodus

iphone 6s accuduurEén van de nieuwe functies in iOS 9 is Energiebesparingsmodus. Dit schakel je in door naar ‘Instellingen > Batterij’ te gaan en het schuifje achter ‘Energiebesparingsmodus’ op groen te zetten. Kijk naar het batterij-icoon rechtsboven in beeld en je ziet dat hij geel is geworden.

Deze functie zorgt ervoor dat je minder energie verbruikt door een paar dingen uit te schakelen. Zo wordt je e-mail niet meer automatisch opgehaald, wordt het ontgrendelen van de spraakassistent door ‘Hé Siri’ te zeggen uitgeschakeld en zet het enkele visuele effecten uit. Ook downloads worden niet automatisch binnengehaald. Daarmee moet je volgens Apple tot een uur langer aan gebruiksduur mee kunnen halen. Je krijgt de optie om deze modus in te schakelen als je accu op 20 procent komt, maar altijd aanzetten kan ook.

3. Schakel accuvreters uit

In het Batterij-scherm van de iPhone kun je niet alleen de Energiebesparingsmodus aanzetten, ook check je daar welke apps het meeste van je accu vragen. Onder ‘Batterijverbruik’ zie je alle apps die je hebt gebruikt onder elkaar met daarachter het percentage van wat ze aan energie gevraagd hebben. Daarbij kun je nog kiezen tussen de afgelopen 24 uur of de laatste 7 dagen. Bij de meeste apps staat een reden waarvoor hij de accu gebruikt, bijvoorbeeld door activiteit op de achtergrond of omdat hij je locatie gebruikt.

iphone 6s accuTik je op het klokje daarnaast, dan staat onder elke app hoe lang je ze op het scherm hebt gebruikt en hoe lang ze op de achtergrond hebben gedraaid. Als je merkt dat een bepaalde app wel heel veel verbruikt, kun je er vervolgens voor kiezen om die app vaker uit te schakelen of om bijvoorbeeld de locatievoorzieningen voor de app uit te zetten.

Op deze manier is het ook mogelijk om bij ontwikkelaars aan te tonen dat hun app teveel energie vraagt. Facebook stond lange tijd bekend als zo’n app. Dat werd toen door het sociale netwerk beaamd en sinds kort is er een update waarmee hij een stuk zuiniger werd.

4. Scherm dimmen en koel houden

Apple zelf heeft ook een paar tips. Zo gaat de Apple sneller leeg bij temperaturen onder de nul graden en boven de 35 graden Celsius. Daar is op een zekere hoogte rekening mee te houden, bijvoorbeeld door de iPhone in de zomer niet in de brandende zon te leggen of door hem in de winter warm te houden. Verder zouden sommige hoesjes er ook voor zorgen dat de iPhone te heet wordt, waarna de accu sneller leegloopt.

Heb je je scherm altijd op een felle stand staan, dan is het misschien handig om hem af en toe wat omlaag te zetten. Dat doe je door van onder in het scherm naar boven te vegen en in het geopende scherm het schuifje tussen de zonnetjes naar links te schuiven. Heb je automatische helderheid van het scherm aan staan (‘Instellingen > Beeldscherm en helderheid > Pas automatisch aan’), dan hoef je daar niet op te letten. Het display past zich vanzelf aan aan de lichtsterkte in je omgeving.

iphone 6s populairder

5. Vliegtuigstand

De laatste stap is een wat forsere. Wil je echt energie besparen maar je iPhone niet uitschakelen (aan- en uitzetten kost ook weer energie), dan kun je hem altijd nog op vliegtuigstand zetten. Hiermee schakel je alle netwerken uit, waardoor je geen telefoontjes meer kan plegen of krijgen. Ook gaat je mobiele data, wifi en Bluetooth uit, wat flink scheelt in energieverbruik. Overigens kun je Bluetooth en wifi via de instellingen wel weer inschakelen.

Vliegtuigmodus kun je op twee manieren aanzetten: door de Instellingen-app te openen en het schuifje bovenin op groen te zetten of door het bedieningspaneel te openen (schuif van onderaf in je scherm naar boven) en op het vliegtuigje te tikken.

Lees meer over de iPhoen 6S

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Cyber Monday