7 tips om ruimte te besparen op je Mac(Book)
Rutger Otto

Zit de opslagruimte van jouw Mac(Book) ook zo snel vol? Daar kun je wat aan doen. In dit artikel zetten we 7 tips op een rij om opslag vrij te maken.

Mac opslagruimte vrijmaken

Koop je een iMac met 1TB, dan duurt het waarschijnlijk wel even voordat je opslagruimte vol zit, maar dat moment is onvermijdelijk. Heb je een MacBook met 128GB of 256GB opslag, dan zit je sneller aan je limiet. Je kunt een aantal dingen doen, zelfs als je liever geen apps of data verwijdert.

1. Weg met grote bestanden

Als je veel hebt gedownload, raak je wellicht het overzicht van de bestanden die je hebt kwijt. Je kunt door alle mappen van de Finder scrollen om te zien wat je wel en niet nodig hebt, maar soms is dat onbegonnen werk.

Een andere manier is om naar een map te gaan en bestanden op grootte in te delen. Daarvoor kun je boven de map op ‘Grootte’ klikken, maar je kunt het jezelf nog gemakkelijker maken. Druk binnen een map op ‘Cmd + F’. Klik vervolgens boven in het venster op ‘Soort’ en kies daar voor ‘Andere’ en vervolgens voor ‘Bestandsgrootte’. Je krijgt nu een nieuwe keuze in het venstermenu.

Kies achter Bestandsgrootte voor ‘is groter dan’ en vul de minimale bestandsgrootte in die je wilt zien. Nu worden alle bestanden vanaf die grootte in de map weergegeven. Dat filtert een stuk gemakkelijker. Nu hoef je alleen nog maar de bestanden er tussenuit te halen die je weg wilt gooien.

mac opslagruimte vrijmaken

2. Mac of programma’s herstarten

Programma’s die je open hebt staan, bewaren stiekem best wat tijdelijke data op de achtergrond. Wat dacht je van Safari of Chrome of programma’s als Photoshop? Hoe langer je ze laat draaien, des te meer bestanden ze aanmaken en des te meer ruimte ze innemen. Door je Mac(Book) af en toe opnieuw op te starten, worden de tijdelijke bestanden verwijderd, wat weer een beetje ruimte scheelt.

Herstart je computer regelmatig om tijdelijke bestanden te wissen

3. Leeg de prullenmand

Misschien voor de hand liggend, maar vergeet niet de prullenmand te legen. Als je een bestand hebt aangeklikt en op verwijderen hebt gedrukt, is het bestand nog niet helemaal weg, maar slechts verplaatst naar de prullenmand. Om het helemaal te verwijderen, klik je met de rechtermuisknop op de prullenmand in het Dock, waarna je voor ‘Leeg prullenmand’ kiest.

4. Gebruik web-apps

Een app uit de Mac Store downloaden is misschien handig, maar elk programma dat je installeert neemt uiteraard ruimte in. Dat is niet per se nodig, want vaak zijn er alternatieven die je in de webbrowser kunt gebruiken. Zo hoef je bijvoorbeeld Spotify niet te installeren als je de webvariant gebruikt. Hetzelfde geldt voor chat-applicaties of tekstverwerkers.

spotify web

5. Laat applicaties je helpen

Er zijn veel apps die kunnen helpen met het vrijmaken van ruimte op de Mac. Die behandelen we niet allemaal, maar we lichten er wel een aantal handige voor je uit. Hou er wel rekening mee dat je niet zomaar dingen moet verwijderen, kijk altijd zelf nog even wat je weggooit of dat je back-ups maakt, voor het geval er belangrijke dingen tussen zitten.cleangenius

CleanGenius: Dit programma helpt je bestanden te vinden die je waarschijnlijk niet meer nodig hebt. Daarna kun je de apps direct verwijderen, alsmede de bestanden die eraan gerelateerd zijn.

cleanmymacCleanMyMac: Deze app helpt je tijdelijke bestanden op te sporen en te verwijderen. Ook kun je het gebruiken om talen die je niet nodig hebt weg te gooien, waarmee je tot wel honderden MB’s kunt besparen. Daarnaast speurt hij grote bijlagen uit de Mail-app op die je kunt verwijderen.

monolingualMonolingual: Extra taalbestanden kun je ook wegdoen met Monolingual. Dit programma is helemaal gericht op het verwijderen van talen die je niet nodig hebt. Denk niet dat je er GB’s mee vrijmaakt, maar soms helpen alle beetjes.

disk inventory xDisk Inventory X: Dit programma checkt de opslagruimte op je Mac om te bepalen welke mappen en bestanden de meeste ruimte innemen. Vervolgens kun je deze verwijderen of verplaatsen naar een externe harde schijf.

6. Sla bestanden op in de cloud

Als je ruimte tekort komt op de harde schijf, kun je ook bestanden elders opslaan. Bij diensten als iCloud, Google Drive, Dropbox of Stack kun je jouw documenten en bestanden opslaan. Vaak krijg je een aantal GB gratis om te proberen en moet je maandelijks een bepaald bedrag bijbetalen als je meer ruimte wenst. Handig aan zo’n clouddienst is dat je er vanaf elk apparaat bij kan, je bent dus niet aan één Mac gebonden.

icloud drive

7. Micro-sd-kaart of externe harde schijf

Heb je liever niet dat je bestanden in de cloud bewaard worden, dan kun je er voor kiezen om ze lokaal op te slaan op een externe harde schijf of een micro-sd-kaart. Let bij het aankopen op de ruimte die het biedt en op de schrijfsnelheid van het geheugenkaartje, zodat je vlot bestanden over kan zetten naar de nieuwe schijf of het kaartje.

Heb jij tips voor het besparen van Mac opslagruimte? Deel ze hieronder!

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.