Tip: een MacBook schoonmaken doe je zo

Michel van 't Klaphek
11 mei 2020, 13:01
3 min leestijd
Tip: een MacBook schoonmaken doe je zo

Je komt er niet omheen: bij ieder gebruik wordt je MacBook een stukje smeriger. Een MacBook schoonmaken is gelukkig zo gepiept. Wij laten zien hoe het werkt.

Lees verder na de advertentie.

Gids: MacBook schoonmaken

Kruimels, stof, haren en vettigheid: de viezigheid hoopt zich langzaamaan steeds meer op tussen je toetsen, luchtvensters, op het scherm en touchpad. Het is daarom niet alleen verstandig om af en toe je MacBook een grondige schoonmaakbeurt te geven, maar het laat je laptop ook weer als nieuw aanvoelen. Een MacBook schoonmaken doe je in een paar stappen.

Dit heb je nodig:

  • Twee microvezeldoekjes
  • Geperste lucht
  • Schoonmaakalcohol (van 96 procent of hoger)
  • Wattenstaafjes
MacBook 2021 design

Het ene microvezeldoekje gebruik je om met wat alcohol smerige oppervlaktes, je scherm en toetsen schoon te maken. Hier gebruik je ook de wattenstaafjes voor, om tussen toetsen en kleinere ruimtes te komen. Vervolgens veeg je met het tweede microvezeldoekje alles na. De geperste lucht gebruik je om moeilijk te bereiken vuil onder het toetsenbord, uit poorten en luchtvensters te blazen.

Voordat je je MacBook gaat schoonmaken, is het belangrijk om deze uit te schakelen en de oplaadkabel te verwijderen. Haal eventuele usb-sticks, geheugenkaarten of andere kabels er ook uit. Ook belangrijk: breng nooit schoonmaakmiddel direct op je MacBook aan, maar eerst op een doekje. Om (vocht)schade te voorkomen is het verder belangrijk om niet teveel schoonmaakmiddel te gebruiken.

1. Start met het toetsenbord

We beginnen met het schoonmaken van het MacBook-toetsenbord. Pak je opengeklapte laptop erbij en kantel deze zodat het toetsenbord naar de tafel gericht is. Klop voorzichtig een paar keer op de achterkant. Zo komen de ergste kruimels los. Zet vervolgens je MacBook neer en pak de bus met geperste lucht. Om te voorkomen dat er vocht uit komt, spuit je deze de eerste keer kort in de lucht.

Blaas vervolgens met korte spuitjes over het toetsenbord en tussen de toetsen. Doe wat alcohol op een microvezeldoekje en veeg hiermee het vuil weg. Zijn er toetsen die nog vettig zijn, of blijft er wat troep achter? Maak een wattenstaafje licht vochtig met alcohol en poets het weg. Veeg het toetsenbord na met het droge microvezeldoekje.

2. Usb-poorten & luchtroosters

Ook de usb-poorten en luchtroosters spuit je uit met geperste lucht. Let op dat je niet te lang lucht uit de bus perst, omdat je ventilatoren binnenin anders te hard draaien en er vocht kan ontstaan in het binnenwerk. Haal vuil bij de ingangen weg met een wattenstaafje. Wees wederom voorzichtig. Tijdens het schoonmaken van je MacBook Pro kun je maar beter niet te lomp zijn.

3. MacBook-scherm schoonmaken

Doe wat alcohol op het microvezeldoekje en maak deze vervolgens nat. Wring het doekje goed uit en veeg voorzichtig en zonder kracht over het scherm. Maak hierbij draaiende bewegingen. Door de alcohol en microvezel neem je zo alle vettigheid en stof van het scherm af. Na het schoonmaken van het MacBook-beeldscherm gebruik je de tweede (droge) microvezeldoek om het display af te nemen.

4. MacBook schoonmaken: de buitenkant

Om je laptop weer helemaal als nieuw te laten lijken, eindig je met het schoonmaken van de buitenkant. Klap de notebook dicht en gebruik de vochtige microvezeldoek. Zet niet teveel druk, zodat je het scherm niet beschadigt.

Andere Apple-apparaten schoonmaken

Het schoonmaken van een MacBook is dus zo gepiept. Heb je nog meer Apple-apparaten in huis? Neem dan een kijkje in een van onderstaande gidsen. Hierin leggen we per apparaat uit hoe je deze weer compleet reinigt.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu