iCloud: het complete overzicht

Lars Paijmans
2 min leestijd
iCloud

iCloud is de online opslagdienst van Apple die in 2011 werd geïntroduceerd. Inmiddels maken er al honderden miljoenen mensen gebruik van de service, die je in staat stelt documenten, contacten, e-mails, agenda’s, reminders, foto’s en andere bestanden te synchroniseren. Op die manier kun je te allen tijde bij je bestanden en staan ze veilig online opgeslagen, zelfs als je Apple-apparaat een keer vastloopt.

iCloud biedt gratis opslagruimte

Momenteel werkt iCloud zowel op Macs als mobiele apparaten met het iOS-besturingssysteem. In het verleden had de service de naam .Mac (2000) en MobileMe (2008). Gratis heeft iCloud een aantal GB beschikbaar voor gebruikers en voor meer online schijfruimte dient betaald te worden. iCloud is door de jaren heen uitgegroeid tot een van de belangrijkste diensten van Apple omdat het met nagenoeg alles verbonden is op je iPhone, iPad en Mac.

Lees verder na de advertentie.

Naast reservekopieën van je Apple-apparaten, bewaar je er namelijk ook je foto’s, video’s, muziek, bestanden en andere gegevens. Het grote voordeel van opslaan in iCloud, is dat je er ook snel weer toegang tot hebt op je andere Apple-apparaten. Daarnaast zijn er verschillende diensten van Apple onlosmakelijk met iCloud verbonden.

iCloud fotobibliotheek

Zodra je jouw foto’s-app op je iDevice toegang geeft tot iCloud, worden al je foto’s en video’s veilig online opgeslagen. Zo weet je zeker dat je al je vakantiefoto’s kunt bewaren, zelfs als je iPhone kapotgaat. Dit is bovendien voor eigenaren van een iPhone met beperkte opslag een handige manier om ruimte vrij te maken. Door je kiekjes in iCloud op te slaan, hoef je ze immers niet meer dubbel op je toetsel te zetten.

iCloud Drive

Als je iCloud geactiveerd hebt, ben je ongetwijfeld al eens in aanmerking gekomen met iCloud Drive. De dienst is bedoeld voor het moeiteloos gebruiken van je bestanden op al je Apple-apparaten. Sinds macOS Sierra is het zelfs mogelijk om iets op je Mac te kopiëren en dat rechtstreeks te plakken op je iPhone. iCloud Drive komt bijvoorbeeld goed van pas als je een presentatie voorbereidt op je MacBook en deze in de trein nog even wilt doornemen op je iPhone.

iCloud

Naast iCloud fotobibliotheek en iCloud Drive zijn er talloze Apple-apps die gekoppeld zijn aan iCloud. Je reservekopie bijvoorbeeld, maar ook de mail, agenda, contacten, herinneringen en notitie-apps. Met iCloud sleutelhanger onthoudt de dienst al je wachtwoorden zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Op je iPhone en iPad heb je een speciale iCloud Drive-app waarmee je toegang krijgt tot de documenten die je in iCloud hebt opgeslagen. Je kunt echter ook gewoon naar iCloud.com gaan, inloggen en je bestanden inzien.

Alle iCloud-data wordt versleuteld opgeslagen op de servers van Apple, zodat privacy gewaarborgd is. Er zijn apps beschikbaar en de dienst is ook te benaderen via de website.

Lees ook meer over iCloud inloggen en hoe dat in zijn werk gaat

Heeft dit artikel je geholpen?

iCloud archief

Bekijk archief (87 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu