Apple MacBook

1/6

Pluspunten

  • Compact ontwerp
  • Lichtgewicht

Minpunten

  • Slecht toetsenbord
  • Begint verouderd te raken

De MacBook was Apples flinterdunne en kleine 12-inch model dat in 2015 gelanceerd werd. In juli 2019 heeft Apple de verkoop van deze MacBook gestopt. Het model zal dus langzaam maar zeker uit het aanbod verdwijnen. Op deze pagina lees je er alles over.

MacBook sinds juli 2019 uit assortiment Apple

Apple heeft de MacBook op 9 juli 2019 officieel uit het assortiment gehaald. De 12-inch MacBook verdwijnt daarmee volledig en zal alleen nog te koop zijn bij winkels die nog een voorraad hebben of als refurbished Mac.

Toen Apple in 2018 een compleet vernieuwde MacBook Air uitbracht, bleek dat tegelijk het einde te zijn van de 12-inch MacBook. Achteraf gezien is dat best logisch. Deze vernieuwde Air zag er wat het design betreft grotendeels hetzelfde uit als de 12-inch variant maar was op ieder vlak beter.

Door de nieuwe Air had de 12-inch MacBook eigenlijk geen bestaansrecht meer en zorgde het vooral voor verwarring in het MacBook-aanbod. Nu heeft Apple weer een MacBook Air voor een lagere prijs en een MacBook Pro voor de professionele gebruiker die de specs en functies van de Air niet goed genoeg vindt.

Lees verder na de advertentie.

Apple bracht de eerste 12-inch MacBook in 2015 uit. Destijds gooide het apparaat hoge ogen door het flinterdunne design dat zelfs nog iets dunner was dan de MacBook Air. Samen met het gewicht van nog geen 900 gram was dit een fijne mini-laptop die je gemakkelijk met je meenam.

Deze Mac zag twee spec-upgrades in 2016 en 2017 en kreeg een nieuw Roségouden kleur. Daarna heeft Apple de laptop nog wel verkocht maar kreeg deze geen upgrades meer. Hieronder lees je alles over deze MacBooks, die inmiddels dus niet meer door Apple zelf verkocht worden. Het aanbod zal na verloop van tijd dus steeds verder afnemen.

12-inch MacBook review - 2015 - iPhoned.nl (Dutch)

Alles over de MacBook (2015)

Met 13,1mm dik is deze MacBook flinterdun. Hij is zelfs nog dunner dan de MacBook Air en met een gewicht van 900 gram ook een stukje lichter. Deze MacBook wordt overigens niet Air of Pro genoemd, maar heet gewoon ‘MacBook en bestaat naast de Air en Pro. In 2016 werd deze MacBook vernieuwd met betere specs, en werd een model in de kleur roségoud toegevoegd.

Een van de belangrijkste features van de MacBook is het Retina-scherm, dat 12 inch meet. Noemenswaardig is de hoge resolutie van 2304 bij 1440 pixels, waardoor beelden erg scherp en vloeiend ogen. Het scherm van de nieuwe MacBook is overigens ook een stuk dunner. Om dat te bewerkstelligen, heeft Apple enkele laagjes in het scherm weten weg te halen. Hierdoor wordt het scherm niet alleen een stuk dunner, maar ziet content er ook een stuk levendiger en realistischer uit.

nieuwe macbook

Toetsenbord en trackpad

Andere grote veranderingen ten opzichte van voorgaande modellen zijn het toetsenbord en trackpad. Eerstgenoemde is helemaal opnieuw ontworpen, omdat hij anders niet geschikt zou zijn voor de nieuwe MacBook. Het toetsenbord is gebaseerd op een nieuw mechanisme, waardoor het typen stabieler moet verlopen. De toetsen zijn volgens Apple 17 procent groter geworden, maar ook 40 procent dunner. Met de aanwezige backlight typ je ook in het donker fijn.

Het trackpad van de MacBook beschikt over Force Touch, een techniek die we kennen van de Apple Watch. Op een laptop werkt het natuurlijk iets anders, maar het principe blijft hetzelfde. Het trackpad is drukgevoelig, wat betekent dat er verschillende acties worden uitgevoerd op basis van de kracht waarmee je op het trackpad drukt. Wanneer je bijvoorbeeld ‘hard’ op een woord in Safari tikt, wordt de betekenis opgezocht in Wikipedia.

Zuinige en snelle interne hardware

Uiteraard is er ook inwendig het een en ander veranderd. Zo is de 12-inch MacBook voorzien van een Intel Core M-processor, die erg zuinig is maar niet veel inlevert wat snelheid betreft. Doordat de chip slechts 5 watt aan energie verbruikt, is er geen ventilator benodigd. Die is dan ook niet op de laptop aanwezig, wat de MacBook geruisloos maakt.

Verder heeft de MacBook de beschikking over 8GB aan werkgeheugen, 256 of 512GB aan interne ssd-opslag en een usb c-aansluiting. Laatstgenoemde is een multifunctionele aansluiting, waardoor er geen andere sleuven op de MacBook aanwezig zijn. De usb c-aansluiting werkt met vijf verschillende kabels: de oplader, usb, hdmi, vga en een Lightning-kabel.

MacBook kopen: prijzen en release

De MacBook is vanaf 10 april 2015 te koop. De laptop wordt in drie verschillende kleuren (zilver, goud en spacegrijs) uitgebracht. In onze MacBook prijsvergelijker zetten we alle prijzen voor je op een rij, zodat je gemakkelijk de beste deal kunt kiezen.

Alles over de Macbook (2016)

In 2016 heeft Apple de 12 inch-MacBook een upgrade gegeven. Naast enkele verbeterde hardwarespecificaties is de MacBook ook beschikbaar in een nieuwe roségouden kleur. Hieronder een overzicht van de belangrijkste verbeterpunten.

Snelle en efficiënte hardware

De MacBook is voorzien van een zesde generatie Intel Core M Skylake-processor en is te verkrijgen in een 1,1GHz- en 1,2GHz-versie. De nieuwe processor is niet alleen sneller, maar ook een stuk efficiënter, waardoor dit geen extra energie kost ten opzichte van de 2015-versie. Ook is de schrijfsnelheid van het flashgeheugen tot wel 90 procent sneller dan het vorige model.

2016 macbook uitg

In de MacBook zit een Intel HD 515-gpu, die voor 25 procent betere prestaties moet zorgen ten opzichte van de Macbook uit 2015. De verbeterde gpu moet in samenwerking met de 8GB aan werkgeheugen ervoor zorgen dat je wat zwaardere taken op de MacBook uit kunt voeren ten opzichte van zijn voorganger. Grafisch intensieve games spelen of uitgebreid video’s bewerken blijft echter lastig voor het apparaat.

Verbeterde accuduur

Op het gebied van accuduur is het dan ook dik in orde bij de MacBook. De grootte van de accu is met een 41,4 kilowattuur iets groter dan de 39,7 wattuur-accu van de 2015 MacBook. In combinatie met de efficiënte processor van Intel betekent dit ervoor dat je tot wel 10 uur lang kunt internetten, een uur langer dan bij de 2015-versie. Daarnaast moet het mogelijk zijn om in een volle accucyclus 11 uur films te kijken en heeft de nieuwe MacBook een standby-tijd hebt van 30 dagen.

Apple MacBook

Apple MacBook prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Apple MacBook prijzen. Bekijk alle Apple producten.

Alle Apple producten

Lees verder na de advertentie.

Haal alles uit je Apple MacBook

De beste tips van de iPhoned-redactie. Bekijk alle Apple MacBook tips.

Apple Apps doorsturen tussen iPhone, iPad en Mac: zo werkt Handoff
Michel van 't Klaphek

Apple Apps doorsturen tussen iPhone, iPad en Mac: zo werkt Handoff

Michel van 't Klaphek — 29 juli 2021
3 oplossingen voor een defect MacBook-toetsenbord
Lars Paijmans

3 oplossingen voor een defect MacBook-toetsenbord

Lars Paijmans — 10 februari 2021
Wordt je MacBook heel warm sinds de laatste update? Probeer dan deze oplossingen
Michel van 't Klaphek

Wordt je MacBook heel warm sinds de laatste update? Probeer dan deze oplossingen

Michel van 't Klaphek — 2 oktober 2020

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox? Schrijf je in voor de iPhoned-nieuwsbrief.

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen