Tip: Zo optimaliseer je de opslagruimte van je Mac of MacBook
Lars Paymans

Als je een iMac of MacBook hebt met een beperkte hoeveelheid opslag, kan je schijf al snel vol raken. Met Geoptimaliseerde Opslag kun je gelukkig snel ruimte vrijmaken. In deze tip lees je hoe het werkt.

Geoptimaliseerde Opslag op je Mac: zo werkt het

De Geoptimaliseerde Opslag-functie van macOS High Sierra doet een aantal dingen tegelijk, die samen voor een opgeruimde Mac met meer opslagruimte zorgen. Zo worden bestanden die je zelden gebruikt opgeslagen in iCloud, de prullenbak geleegd en zal je Mac automatisch overbodige bestanden verwijderen.

Geoptimaliseerde opslag

Goed nieuws, want deze functies waren tot voorheen alleen beschikbaar via apps van derden. Je moet ‘Optimize Storage’ alleen even handmatig activeren. Onthoud wel dat deze functie alleen beschikbaar is als je minimaal macOS Sierra geïnstalleerd hebt.

Geoptimaliseerde opslag op macOS activeren

  1. Klik op het Apple-logo in de linker bovenhoek van je scherm;
  2. Kies de menu-optie ‘Over deze Mac’;
  3. Selecteer ‘Opslag’ om te zien hoe vol je opslagruimte zit;
  4. Klik op ‘Beheer’ om een nieuw venster te openen in Sierra.

Zodra je de functie geactiveerd hebt, krijg je in een nieuw overzicht te zien wat er allemaal ruimte inneemt op je Mac, en welke stappen je kunt ondernemen om dit op te ruimen. In het Aanbevelingen-tabblad kun je de Mac het opruimklusje voor jou laten opknappen. Bij iedere menu-optie kun je zien hoeveel ruimte een specifiek programma in beslag neemt.

Geoptimaliseerde opslag

‘Aanbevelingen’ geeft handige tips

Ook zijn er folders aangemaakt voor iBooks, documenten, apps, iOS-bestanden, iTunes en meer. Door op een folder te klikken kom je direct op de bestandslocatie terecht. In het Aanbevelingen-tabblad raden we aan om de opslag regelmatig te optimaliseren, en de prullenbak automatisch te laten legen na 30 dagen. De ‘Schoon documenten op’-optie is een handige tool om overtollige bestanden die je niet meer gebruikt op te sporen en te verwijderen.

Het zal afhangen van de manier waarop jij je Mac gebruikt of Optimize Storage veel of weinig nut heeft. Het is voor iedereen echter de moeite waard om te zien wat de functie allemaal opduikelt op je harde schijf, want als je Mac continu bijna vol zit, telt iedere overtollige gigabyte mee.

Ben je op zoek naar meer handige tips voor je Mac of iPhone? Check dan het volledige iPhoned tip-overzicht!

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.