Tip: Zo optimaliseer je de opslagruimte van je Mac of MacBook

17 november 2019, 13:05
2 min leestijd
Tip: Zo optimaliseer je de opslagruimte van je Mac of MacBook

Heb je een iMac of MacBook met een beperkte hoeveelheid opslag? Dan kan je harde schijf al snel vol raken. Dankzij de geoptimaliseerde opslag van macOS kun je op vier manieren meer schrijfruimte vrijmaken. iPhoned laat zien hoe het werkt.

Lees verder na de advertentie.

Geoptimaliseerde Opslag op je Mac: zo werkt het

Geoptimaliseerde Opslag is al jaren een bekend onderdeel van macOS. Wanneer er ruimte nodig is worden bestanden, foto’s, video’s en Apple TV-films en e-mailbijlagen in iCloud bewaard. De bestanden nemen dan geen ruimte op je Mac meer in en zijn op ieder gewenst moment beschikbaar. Hierdoor kun je originele bestanden altijd downloaden als je ze nodig hebt.

Geoptimaliseerde opslag activeren doe je zo:

  1. Klik in het Apple-menu op ‘Over deze Mac’;
  2. Ga naar ‘Opslag’ en kies vervolgens ‘Beheer’;
  3. macOS berekent nu hoeveel ruimte er gebruikt wordt;
  4. Bekijk de aanbevelingen en kies een van de manieren om de opslagruimte van je Mac te optimaliseren.
geoptimaliseerde opslag mac

Je krijgt hierbij een overzicht te zien van wat allemaal ruimte inneemt op je Mac, en welke stappen je kunt ondernemen om dit op te ruimen. De aanbevelingen worden onderverdeeld in vier categorieën. Hieronder bespreken wij per categorie hoe het werkt.

1. Bewaar in iCloud

De eerste aanbevelingen is om bestanden in iCloud op te slaan. Hierbij worden bestanden uit de mappen Bureaublad en Documenten in iCloud opgeslagen. Foto’s en video’s vind je in iCloud-foto’s terug en berichten en bijlagen worden ook bewaard in iCloud.

2. Optimaliseer opslag

Kies je deze optie, dan bespaar je opslagruimte door Apple TV-films en -programma’s die je al hebt bekeken automatisch te verwijderen. Ook worden recente e-mailbijlagen alleen op deze Mac bewaard als er opslagruimte nodig is.

3. Leeg prullenmand automatisch

Hiermee worden bestanden die al langer dan 30 dagen in de prullenmand staan automatisch verwijderd. Op die manier bespaar je automatisch ruimte.

4. Schoon documenten op

Heb je veel grote bestanden op je Mac staan? Dan is deze optie voor jou geschikt. ‘Schoon documenten op’ gaat namelijk opzoek naar bestanden, apps, boeken en films die veel opslagruimte in beslag nemen. Hierna krijg je direct mogelijkheid om onderdelen te verwijderen die je niet meer nodig hebt.

Meer handige tips voor je Mac

Internetbankieren, documenten maken tot aan browsen: je doet van alles op je Mac. Het is daarom belangrijk om je computer zo goed mogelijk te beveiligen. Neem een kijkje in onze gids vol tips om je Mac te beveiligen. Zelfs wanneer je een Mac-gebruiker van het eerste uur bent zitten er misschien praktische adviezen bij.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu