Safari is een internetbrowser ontwikkeld door Apple en die wordt meegeleverd met de besturingssystemen macOS en iOS. Safari is standaard te vinden op mobiele apparaten als de iPhone en iPad en werd voor het eerst uitgebracht in 2003.
De mogelijkheden van Safari
Onder de functies van Safari vallen onder andere de mogelijkheid om bladwijzers aan te maken en te managen, de integratie van e-mail, het blokkeren van pop-ups en de optie om incognito te browsen. Ook bevat Safari geavanceerde mogelijkheden om te zoeken, spellingcorrectie en tabbladen om je internetervaring zo optimaal mogelijk te maken.
Safari bevat een zwarte lijst voor plug-ins die op afstand kan worden bijgewerkt om potentieel gevaarlijke software voor gebruikers te blokkeren. Zo blokkeert Apple bijvoorbeeld oudere versies van Adobe Flash in Safari.
Lees verder na de advertentie.
De grote concurrent van Safari is Googles Chrome-browser. Deze heeft meer extensies, maar verbruikt wel veel meer van het werkgeheugen op je Mac. Welke browser voor jou het beste is, hangt ook af van de diensten die je gebruikt. Ben je volledig geĂŻntegreerd in diensten als Google Foto’s, Gmail, Google Calendar en meer Google-diensten, dan is Chrome de logische keus. Hetzelfde geldt natuurlijk ook als je in Apples ecosysteem zit.
Plat design
Sinds iOS 7 is Safari een snelle browser met plat design op iPhone en iPad. Met de komst van OSX Yosemite kwam deze vormgeving ook voor Mac-gebruikers beschikbaar. Sindsdien is er relatief weinig aan het design veranderd. Het is een van de meest minimalistisch-ogende browsers, die veel ruimte op je scherm overlaat voor de websites die je bezoekt.
In 2016 introduceerde Apple de optie om websites in Safari vast te zetten. Dit komt bijvoorbeeld van pas als je altijd je mailbox en Facebook open hebt staan en zo niet per ongeluk weg klikt. Sinds macOS High Sierra blokkeert Safari automatisch cookies die stiekem je locatie bijhouden en websites die automatisch een video afspelen zijn ook stopgezet. Dit maakt Safari nog sneller en verhoogt het gebruikersgemak.
Safari in het verwachte iOS 16 en macOS Ventura
In het najaar van 2022 brengt Apple nieuwe besturingssystemen uit. Ook Safari krijgt een grote update. De volgende Safari-functies kom je tegen in iOS 16 en macOS 13 Ventura:
- Met Web Push Notificaties kunnen websites nu notificaties naar gebruikers sturen. Safari hoeft daarvoor niet gelanceerd te zijn.
- Livetekst is uitgebreid. Naast afbeeldingen kan je met deze Livetekst-functie ook teksten uit gepauzeerde video’s knippen-en-plakken.
- Met Passkeys kunnen gebruikers zich bij websites op Safari aanmelden en verifiëren zonder dat ze een wachtwoord hoeven aan te maken. Alles gaat via je biomedische data van je Touch ID of Face ID. Bovendien worden ze via iCloud Sleutelhanger gesynchroniseerd met andere apparaten en kunnen ze worden gebruikt op niet-Apple-apparaten met iPhone-verificatie.
- In Safari is er ook een nieuwe functie voor gedeelde tabbladen. Hiermee kan je je favoriete websites eenvoudig kunt delen met vrienden en familie. Berichten en FaceTime-gesprekken kunnen binnenkort ook rechtstreeks vanuit Safari worden gestart.
- Focus wordt uitbreidt in Safari. Zo kan je voor jezelf instellen dat je bepaalde website op bepaalde locaties of tijdstippen niet mag openen. Zeg maar dag tegen het nutteloos scrollen op Facebook.
Lees meer over Safari
- Deze Safari-functie werkt binnenkort niet meer op oudere iPhones (20-11)
- Safari krijgt superslimme AI-adblocker – Franse media in paniek (31-5)
- Dit is de gemakkelijkste manier om een Safari-tabblad te herstellen (24-4)
- iOS 17.4: zo ziet het nieuwe keuzemenu voor browsers op je iPhone eruit (1-2)
- Arc Search voor iPhone is je browser, zoekmachine en AI-chatbot in Ă©Ă©n (30-1)