Safari: lees alles over Apples eigen internetbrowser

Lars Paijmans
2 min leestijd
Safari

Safari is een internetbrowser ontwikkeld door Apple en die wordt meegeleverd met de besturingssystemen macOS en iOS. Safari is standaard te vinden op mobiele apparaten als de iPhone en iPad en werd voor het eerst uitgebracht in 2003.

De mogelijkheden van Safari

Onder de functies van Safari vallen onder andere de mogelijkheid om bladwijzers aan te maken en te managen, de integratie van e-mail, het blokkeren van pop-ups en de optie om incognito te browsen. Ook bevat Safari geavanceerde mogelijkheden om te zoeken, spellingcorrectie en tabbladen om je internetervaring zo optimaal mogelijk te maken.

Safari bevat een zwarte lijst voor plug-ins die op afstand kan worden bijgewerkt om potentieel gevaarlijke software voor gebruikers te blokkeren. Zo blokkeert Apple bijvoorbeeld oudere versies van Adobe Flash in Safari.

Lees verder na de advertentie.

Safari

De grote concurrent van Safari is Googles Chrome-browser. Deze heeft meer extensies, maar verbruikt wel veel meer van het werkgeheugen op je Mac. Welke browser voor jou het beste is, hangt ook af van de diensten die je gebruikt. Ben je volledig geïntegreerd in diensten als Google Foto’s, Gmail, Google Calendar en meer Google-diensten, dan is Chrome de logische keus. Hetzelfde geldt natuurlijk ook als je in Apples ecosysteem zit.

Plat design

Sinds iOS 7 is Safari een snelle browser met plat design op iPhone en iPad. Met de komst van OSX Yosemite kwam deze vormgeving ook voor Mac-gebruikers beschikbaar. Sindsdien is er relatief weinig aan het design veranderd. Het is een van de meest minimalistisch-ogende browsers, die veel ruimte op je scherm overlaat voor de websites die je bezoekt.

In 2016 introduceerde Apple de optie om websites in Safari vast te zetten. Dit komt bijvoorbeeld van pas als je altijd je mailbox en Facebook open hebt staan en zo niet per ongeluk weg klikt. macOS High Sierra gaat cookies blokkeren die stiekem je locatie bijhouden en websites die automatisch een video afspelen worden ook stopgezet. Dit moet Safari nog sneller maken en het gebruikersgemak verhogen.

Lees meer over Safari

Heeft dit artikel je geholpen?

Safari archief

Bekijk archief (73 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen