Family Sharing: wat is het en hoe gebruik je het?

30 oktober 2014, 13:00
3 min leestijd
Family Sharing: wat is het en hoe gebruik je het?

Apple heeft in iOS 8 een ‘nieuwe manier om het digitale gezinsleven in goede banen te leiden’ geïntroduceerd. Maar wat kun je nou eigenlijk met Family Sharing?

Lees verder na de advertentie.

Wat is Family Sharing?

Als iedereen binnen jouw gezin gebruikmaakt van iOS 8, is Family Sharing (‘Delen met gezin’ in het Nederlands) een uitkomst. Met de functie kunnen zes mensen op één account om op die manier aankopen in iTunes, iBooks en de App Store met elkaar te delen, zonder steeds opnieuw te hoeven betalen. Dus als jij een app koopt, kan ook je partner ervan gebruikmaken op diens eigen apparaat.

Daarnaast kun je bijvoorbeeld gezamenlijke foto-albums opzetten, zodat iedereen up-to-date blijft van elkaar en iedereen altijd de juiste foto’s bij de hand heeft. Het is zelfs mogelijk om een gedeelde gezinsagenda in te stellen. De kalender die in de keuken hangt, kan nu ook digitaal. Zo weet je altijd van de anderen waar ze zijn en welke activiteiten er op het programma staan de komende weken.

family sharing

Stel Family Sharing in

Het instellen van Family Sharing is heel gemakkelijk. De enige vereiste is dat je iOS 8 draait.

  1. Ga naar Instellingen
  2. Kies voor iCloud
  3. Tik op ‘Configureer delen met gezin’
  4. Druk op Aan de slag

In het volgende venster bevestig je dat jij het gezinshoofd bent en dat je ermee instemt dat jij betaalt voor de aankopen die gezinsleden via iOS doen. Dat doe je met de creditcard die jij heb gekoppeld. Overigens kun je ook instellen dat jij altijd eerst permissie moet geven (zodat kinderen niet de hele App Store leegroven), daarover straks meer.

Nu kun je instellen dat je locatie met anderen wordt gedeeld. Deze functie dient voornamelijk ter geruststelling van ouders die zich afvragen waar hun kinderen zijn of andersom.

Gezinsleden toevoegen

family sharing

Gezinsleden toevoegen doe je simpelweg via Instellingen → iCloud → Gezin. Tik vervolgens op ‘Voeg gezinslid toe’. Zoek degene die je wil toevoegen via naam of e-mail en stuur een wachtwoord of uitnodiging om onderdeel te worden van het gezin. Een volwassene kan worden ingeschakeld als ouder of voogd, zodat ook hij of zij kinderen toestemming kan geven voor aankopen.

Wil je een kind toevoegen zonder account, dan kun je een Apple ID voor een kind aanmaken door onderin het scherm op de link te klikken. Dit kind moet volgens Apple minimaal 13 jaar zijn. Als ouder vul je de geboortedatum van het kind in, zodat Apple kan bepalen welke diensten geschikt zijn voor de leeftijd. Automatisch staat de functie ‘Vraag om te kopen’ tot de 18de verjaardag ingeschakeld. Alle apps, liedjes of boeken die kinderen willen kopen, moeten permissie van een ouder krijgen.

Als kinderen een aankoop willen doen, drukken ze op de knop ‘Vraag’. De ouder of voogd krijgt het verzoek binnen en kan de vraag goedkeuren of afkeuren. Om goed te keuren, moet je inloggen op je Apple ID.

family sharing

Restricties

Voor veel gezinnen kan Family Sharing heel handig zijn. Een gezamenlijke agenda is ideaal en allemaal van apps gebruikmaken die eenmaal gekocht zijn ook. Er zijn echter wel een paar dingen die je gebruik limiteren. Zo kun je niet meer dan zes personen aan een gezin toevoegen. Daarnaast kan elke Apple ID aan slechts één gezin tegelijk gekoppeld worden en kun je maximaal twee keer per jaar van groep wisselen.

Lees meer iOS 8 nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu