De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Videobellen met 5 apps: welke verbruikt de meeste data?

Rutger Otto
19 augustus 2016, 14:12
2 min leestijd
Videobellen met 5 apps: welke verbruikt de meeste data?

Nu we Google’s videobellen-app Duo hebben getest, is het tijd om hem te vergelijken met drie andere veelgebruikte apps: Skype, FaceTime, Snapchat en Facebook Messenger. Waar is je databundel het minst blij mee?

Lees verder na de advertentie.

Videobellen en dataverbruik

Er zijn behoorlijk wat apps waarmee je kunt videobellen. Standaard kun je mensen met een iPhone bereiken via FaceTime, maar er zijn ook apps van derden die je kunt gebruiken om elkaar niet alleen te horen praten, maar ook te zien. Terwijl we nog steeds wachten op videobellen op WhatsApp, hebben we al wel alternatieven in de vorm van Facebook Messenger, Snapchat en Skype.

Het slimst is om deze apps op een wifi-netwerk te gebruiken, want anders snoepen ze al snel flink wat data van je bundel. We testten hoeveel dat was over een 4G-verbinding, omdat dat inmiddels in het grootste deel van het land de standaard is, door met elke app twee keer een minuut lang te bellen. Zo krijg je een indruk van wat videobellen je per minuut ongeveer aan data kost.

videobellen

De test

Om het zo eerlijk mogelijk te houden, hebben we ons mobiele datagebruik eerst op nul gezet, via ‘Instellingen > Mobiel Netwerk > Stel gegevens opnieuw in’. De apps die we niet voor de test nodig hadden, hebben we uitgeschakeld onder ‘Gebruik mobiele data’.

Vervolgens hebben we steeds een minuut per app gebeld. Daarbij telden we steeds de MB’s op uit het gebruik die onder ‘Mobiele data’ in de Instellingen-app van iOS. In onderstaand overzicht kun je de resultaten bekijken.

videobellen

FaceTime is zuinig, Skype niet

Uit onze korte test blijkt dat er nog flink wat verschil zit in wat de diensten aan data verbruiken. FaceTime houdt het bescheiden en verschilt per minuut weinig en dat geldt ook voor Snapchat op de tweede plaats.

Facebook Messenger en Google Duo mogen als middenklassers gezien worden, met een gebruik van ongeveer 10 MB per minuut. Het opvallendst is echter Skype: die app slokt flink wat van je data op met zo’n 30 MB per minuut.

Verschillen in apps

Waar kunnen de verschillen in dataverbruik aan liggen? Dat heeft waarschijnlijk te maken met de kwaliteit waarmee je belt. Sommige apps gebruiken altijd de beste kwaliteit, zie Skype, daarom is er meer data nodig om de beelden verwerken. Toch nemen we graag genoegen met minder, zeker als het eruit ziet en klinkt als FaceTime. Het is best mogelijk om prima kwaliteit te leveren met 3 tot 6 MB per minuut. Die app is dan ook veruit het vriendelijkst voor je databundel.

Ga je videobellen en wil je zorgen dat je databundel niet belast wordt, maak dan altijd gebruik van een wifi-verbinding.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu