iOS 13 gebruikt ARKit voor kunstmatig oogcontact in FaceTime

3 juli 2019, 14:48
2 min leestijd
iOS 13 gebruikt ARKit voor kunstmatig oogcontact in FaceTime

Als je niet je best doet om in de cameralens te kijken tijdens een FaceTime-gesprek, kijk je voor de ander al gauw een beetje naar beneden. Dit ongemak verhelpt Apple in iOS 13 met een slim trucje waar augmented reality-platform ARKit aan te pas komt.

Lees verder na de advertentie.

Oogcontact-functie FaceTime in aantocht

Het is het kleine ongemak wat iedereen weleens meemaakt tijdens een videogesprek in FaceTime. Om iemand in de ogen te kunnen kijken moet je zelf naar de camera staren en zie je de ander niet. Dit resulteert erin dat je toch naar het scherm kijkt en het lijkt alsof je je ogen een beetje dichtknijpt of naar beneden kijkt.

Ook Apple is dit niet ontgaan, want in de derde ontwikkelaarsbèta van iOS 13 is een functie te vinden die oogcontact een stuk makkelijker maakt. Dankzij de zogeheten FaceTime Attention Correction kun je gewoon naar het scherm kijken en lijkt het door een correctie alsof je de ander gewoon recht in de ogen aankijkt. Twee Twitter-gebruikers ontdekten de functie en probeerden het alvast uit, wat er zo uit ziet:

oogcontact-functie FaceTime

Volgens Twitter-gebruiker Dave Schukin maakt Apple gebruik van ARKit om via augmented reality de ‘oogcorrectie’ uit te voeren. Je iPhone of iPad kijkt dan naar de diepte en positie van je gezicht en past daar de positie van je ogen op aan. Dit ontdekte Schukin door met een stokje voor zijn ogen langs te gaan terwijl de functie ingeschakeld is. Rond de ogen zie je vervolgens een lichte storing in het beeld, wat duidt op het gebruik van AR.

Enkel mogelijk op nieuwere iPhones

De functie lijkt enkel te werken met de iPhone XS, XS Max, iPhone XR en iPad Pro 2018. Dit zou betekenen dat de functie enkel werkt via de tweede generatie van de Face ID-camera. Zo zou de oogcorrectie ook niet werken in een FaceTime-gesprek met iemand met een oudere iPhone. Bovendien zouden beide personen de functie ingeschakeld moeten hebben. Het is nog niet duidelijk of FaceTime Attention Correction ook werkt bij groepsgesprekken in de app of als er meerdere mensen in beeld zijn.

De functie komt waarschijnlijk binnenkort ook naar de publieke bètaversie van iOS 13. Heb je deze nog niet geïnstalleerd en wil je de softwareversie wel alvast uitproberen? Wij leggen uit hoe je veilig de iOS 13-bèta installeert op je iPhone of iPad.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu